Η προσπάθεια αρχικά για διαπραγματεύσεις στα κοινοτικά όργανα το Μάιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα έβαζε στα κράτη - μέλη αφετηρίας τουριστικών ροών κανόνες (κάτι που σχολιάστηκε δυσμενώς ως παραβίαση βασικών κοινοτικών κανόνων περί σεβασμού κυριαρχίας) αλλά και η κίνηση ουσιαστικά σε πρώτη φάση να βάλει «μπλοκ» στους νότιους την έχει θέσει απέναντι σε παραδοσιακούς της συμμάχους, σε μια στιγμή, που σημαντικά ζητήματα σε σχέση με τις ισορροπίες στην ΕΕ διακυβεύονται. Άλλωστε στο φόντο και των δηλώσεων Ντομπρόφσκις για τις «μνημονιακές» δεσμεύσεις για τις κατανομές του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι προφανές ότι οι όροι χορηγήσεων αλλά και οι γενικότερες ισορροπίες είναι σε φάση διαμόρφωσης, κάτι που αναπόδραστα οδηγεί στην ανάγκη συμμαχιών.
Πάντως, η ανακοίνωση του υπ. Τουρισμού έφερε αντιδράσεις από την πλευρά χωρών που αποκλείστηκαν, (δηλαδή Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας) έστω προσωρινά. Κράτη βέβαια που αποτελούν στρατηγικούς εταίρους της χώρας, ειδικά σε μια ευαίσθητη γεωπολιτική φάση. Οι χώρες αυτές μετέφεραν τη δυσφορία τους δια της διπλωματικής οδού και τελικά με ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών έγινε προσπάθεια «μαζέματος».
Σημειώνεται ότι στις 29/5 το υπουργείο Τουρισμού δημοσιοποίησε λίστα με τις χώρες, που από τις 15 Ιουνίου, «ανοίγουν τα σύνορα» για τους τουρίστες, με αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όπως ανέφερε το υπ. Τουρισμού, η λίστα με τις 29 χώρες, διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων. Στους επισκέπτες από τις παρακάτω χώρες θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος. Για όλες τις άλλες χώρες εξακολουθούν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες.
Την επόμενη μέρα το Υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε ότι επιτρέπονται από 15/6 οι Διεθνείς πτήσεις προς τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης και από περιοχές, κι όχι χώρες, που συμπεριλαμβάνονται στην λίστα με τα αεροδρόμια υψηλού κινδύνου που συνέταξε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA). (https://www.easa.europa.eu/SD-2020-01/Airports#group-easa-downloads), με υποχρεωτικά τεστ για όποιον έρχεται από τις περιοχές εκείνες.
Τούτων δοθέντων αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επίσκεψη στις 9 Iουνίου που θα κάνει ο Ιταλός υπ. Εξ Λουίτζι ντι Μάιο στην Αθήνα. Νωρίτερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έχει κι άλλες επαφές με ομολόγους του Νότου (Γαλλίας, Ιπανίας) ενώ θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του στο Βερολίνο και την Λιουμπλιάνα. «Πιστεύουμε στην συνεργασία αλλά και στην αμοιβαιότητα. Με αυτό το πνεύμα θα πραγματοποιήσω τις τρεις αυτές επισκέψεις. Όταν πάω στην Αθήνα θα έχω μαζί μου όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία για να δείξω ποια είναι η κατάσταση σε όλες τις ιταλικές περιφέρειες», τόνισε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.
Ήδη βέβαια η Ρώμη, όπως ανέφερε και η DW, κάλεσε τις χώρες της γηραιάς ηπείρου να μην κλείσουν την πόρτα τους στους Ιταλούς τουρίστες.
Όπως αναφέρεται, η Ιταλία ανέβασε τους τόνους σε μια προσπάθεια να ξεχάσει τα εσωτερικά της προβλήματα. Ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, επιμένει ότι έστω και αν γνωρίζει και ισχύει το «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα», πολλοί συντοπίτες του δεν θα πάνε πια στην Ελλάδα. Θεωρεί λανθασμένο να μπαίνουν σε καραντίνα (έστω και μόνον για μια εβδομάδα) οι τουρίστες που φτάνουν στα ελληνικά αεροδρόμια από τέσσερις περιοχές του ιταλικού Βορρά. Ο υπουργός Eξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο προσθέτει ότι «η Ιταλία πιστεύει στο ευρωπαϊκό πνεύμα, αλλά είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα, σε όποιον δεν την σέβεται».
Όμως το διπλωματικό μέτωπο δεν είναι το μοναδικό για τον τουρισμό, που βλέπει στρατηγικούς συμμάχους αλλά και ανταγωνιστές στο τουριστικό πεδίο να «ακονίζουν» μαχαίρια. Υπάρχει και το εσωτερικό, όπου οι φωνές των δημάρχων νησιωτικών περιοχών κατά της υγειονομικής κατηγοριοποίησης και οι αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις υπουργού και υφυπουργού τουρισμού έφτασαν στο Μαξίμου, που αποφάσισε να ενσκήψει το ουσιαστικό πρόβλημα που δεν είναι άλλο πέρα από την υγειονομική θωράκιση της νησιωτικής και όχι μόνο χώρας.
Έτσι υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την υγειονομική κάλυψη στα νησιά, ενόψει του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου.
Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν το σχέδιο και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των νησιωτών, των εργαζόμενων στον τουριστικό τομέα και των τουριστών και να αντιμετωπιστούν με τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο πιθανά κρούσματα του κορονοϊού.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι Υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, οι Υφυπουργοί Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, Επικρατείας αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Πρόεδρος της ΕΚΑΠΥ Μάριος Θεμιστοκλέους, η Διευθύντρια Αεροδιακομιδών Άννα Μαριόλα και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης.
Το σχέδιο και οι ασφυκτικές προθεσμίες
«Το Υπουργείο Υγείας διαθέτει ένα ενιαίο σχέδιο διαχείρισης και πρωτοκόλλων για όλα τα νησιά μας. Όπως αντιμετωπίσαμε τον κορονοϊό τον χειμώνα και την άνοιξη, έτσι θα συνεχίσουμε και το καλοκαίρι». Αυτό τόνισε πάντως σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Όπως είπε ο υπουργός «το σχέδιο θα ανακοινωθεί επίσημα τις προσεχείς ήμερες και περιλαμβάνει:
- Την ενδυνάμωση και διασύνδεση όλων των δομών υγείας – Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων.
- Την διασφάλιση της επάρκειας μέσων ατομικής προστασίας για το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού στη νησιωτική Ελλάδα.
- Την πρόσληψη 687 υγειονομικών, με ενίσχυση όπου χρειάζεται.
- Την περαιτέρω λήψη δειγμάτων και την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, από τον ΕΟΔΥ, που θα αναλάβουν την υγειονομική επιτήρηση κάθε ξενοδοχειακής μονάδας.
Επίσης, το πλάνο διακομιδών με πλωτά και εναέρια μέσα (υπό την επίβλεψη του ΕΚΑΒ) από κάθε γωνιά της Πατρίδας μας.
Ο αγώνας που δώσαμε για να δημιουργήσουμε νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα συνεχιστεί. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΕΠΥ, τον Ιούλιο του 2019 οι λειτουργικές κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ήταν 565. Κατορθώσαμε να φτάσουμε τις 1017 κλίνες, εκ των οποίων πάνω από το 1/3 ήταν κλίνες ΜΕΘ COVID. Ευτυχώς, δεν χρειάστηκαν στην πρώτη φάση της πανδημίας.
Τώρα βρισκόμαστε στις 957, εκ των οποίων οι 227 είναι ΜΕΘ COVID, καθώς σταδιακά, κλίνες ΜΑΦ, καρδιοχειρουργικής και νευροχειρουργικής – που μετατρέψαμε σε ΜΕΘ βάζοντας αναπνευστήρες, μόνιτορς και προσωπικό – με το πρόγραμμα επανόδου των τακτικών χειρουργείων επιστρέφουν στην αρχική τους χρήση και ειδικότητα.
Παράλληλα, μέσα στην κρίση, ενισχύσαμε τις ΜΕΘ με το αναγκαίο ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, προμηθευτήκαμε τον απαραίτητο εξοπλισμό – και μέσω δωρεών – δημιουργώντας έτσι μια πολύτιμη «προίκα» για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να έχουμε 1.200 μόνιμες κλίνες ΜΕΘ, εντός του 2020, φτάνοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή 12 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.
Για τον σκοπό αυτό έχω συστήσει ειδική Επιτροπή με εξαιρετικούς επιστήμονες και επικεφαλής την Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ και τον «Ευαγγελισμό», Αναστασία Κοτανίδου.
Είναι υποχρέωσή μας να αφήσουμε αυτήν την παρακαταθήκη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να δώσουμε το δικαίωμα στους Έλληνες να συνεχίσουν να είναι υπερήφανοι για αυτό.
Η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας είναι θεμέλιο ευημερίας» είπε ο κ. Κικίλιας. Το θέμα είναι ότι ήδη τα ξενοδοχεία ανοίγουν και το μείζον θέμα είναι πώς σε τυχόν κρούσμα θα γίνει η διαχείρισή του ώστε να μη χαθεί το «πολύτιμο κεφάλαιο» των προηγούμενων μηνών. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για το άνοιγμα του τουρισμού με πολλά νησιά να περιμένουν ακόμα υγειονομικές ενισχύσεις.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr