Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα από τη χτεσινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο κλάδος που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 37% της απασχόλησης στη χώρα και το 25% του ΑΕΠ (με ισχυρό πολλαπλασιαστή) περνά σε μια φάση έντονης αβεβαιότητας.
Μάλιστα στάθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση της της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία συνιστά στους Ευρωπαίους να μην κλείσουν ακόμα τις θερινές διακοπές τους. «Είναι μια απογοητευτική δήλωση και δείχνει ξεκάθαρα ένα πράγμα. Τίποτα δεν είναι δεδομένο» τόνισε σημειώνοντας ότι «δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το τοπίο που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ποια θα είναι η κατάσταση των tour operators και των αεροπορικών εταιρειών και υπό ποιους όρους θα γίνεται η συνεργασία με τα ξενοδοχεία. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να συζητήσουμε με όρους κανονικότητας» σημείωσε και υπογράμμισε την ανάγκη ισχυρής κρατικής συνδρομής για να ξεπεραστεί η κρίση. Άλλωστε η επανόρθωση εθνικών συνόρων είναι κάτι κυρίαρχο στη συγκυρία που οδηγεί σε αναπόφευκτα αναζήτηση «εφεδρειών» εντός των συνόρων. Εξ΄ ου και η αναφορά περί στήριξης του εσωτερικού τουρισμού που έκανε ο κ. Βασιλικός.
«Πρωταρχικό μέλημα θα πρέπει να παραμείνει η προστασία των εργαζομένων και των επισκεπτών με υγειονομικούς όρους. Αυτό αφορά σε γενικούς κανόνες καθαρισμού και απολύμανσης όπως και σε υγειονομικούς όρους λειτουργίας κοινόχρηστων χώρων. Όπως για παράδειγμα ο τρόπος σερβιρίσματος πρωινού και γευμάτων, οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών - ξαπλωστρών σε παραλίες, ο προσδιορισμός ορίων χωρητικότητας στους χώρους των ξενοδοχείων» σημείωσε ο κ. Βασιλικός. Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των τεστ. «Στην ίδια κατηγορία εμπίπτουν και τα τεστ. Ανάλογα με την διαθεσιμότητα και το κόστος τους, καλό θα είναι να μπορούν να τεσταριστούν στο άνοιγμα αλλά και να τεστάρεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα το προσωπικό του ξενοδοχείου. Το ίδιο πρέπει φυσικά να ισχύσει στις βασικές τουριστικές υποδομές, όπως μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, αεροδρόμια, λιμάνια. Εκεί θα πρέπει επίσης να υπάρχουν ειδικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα αποτρέπουν την συνάθροιση κοινού» ανέφερε ο κ. Βασιλικός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες, το μέλος της επιτροπής επιστημόνων-εμπειρογνωμόνων καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφερε Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη ότι «διερευνώνται διεθνώς τα διαθέσιμα τεστ αντισωμάτων, μόλις λυθεί το θέμα θα μπορούμε να δούμε ποιοι έχουν αποκτήσει ανοσία και ενδεχομένως να υπάρξει «διαβατήριο εξόδου».
Πάντως το όλο θέμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι κομβικό καθώς σε περιπτώσεις κρουσμάτων ή καραντίνας υπάρχουν ζητήματα μεγάλα νομικά καλύψεων εξόδων ζημιών και αστικής ευθύνης.
Γι' αυτό ο πρόεδρος του ΞΕΕ ζήτησε να ισχύσουν νέοι κανόνες στα πρωτόκολλα απολύμανσης με τακτικές απολυμάνσεις όλων των χώρων από εξειδικευμένες εταιρείες, ψεκασμοί και υγειονομικές επεμβάσεις στα δίκτυα νερού αλλά και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, όπως γυμναστήρια, πισίνες, γήπεδα κ.λπ., όπως και ξεχωριστοί κανόνες για το ποια θα είναι η αντιμετώπιση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτώματος κορονοϊού, δυνατότητα απομόνωσης χώρων για φιλοξενία τυχόν κρουσμάτων κ.ο.κ.
Μάλιστα στάθηκε και στο θέμα του Airbnb, όπου βέβαια, όπως τόνισε, θα πρέπει να ισχύσουν τα ίδια πρωτόκολλα υγιεινής. «Αυτό που ζητάμε είναι να ισχύσουν ίσοι όροι σε όλους τους παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας. Δεν μπορεί να μας απασχολεί το υγειονομικό σκέλος μόνο στα ξενοδοχεία. Δεν τα λέω τώρα, από το 2012 έχω επισημάνει ότι θα πρέπει να ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες υγιεινής και στο χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Απλώς, τώρα λόγω κορονοϊού, η ανάγκη τέτοιων στάνταρ είναι απολύτως επιτακτική και τους λόγους τους καταλαβαίνουμε όλοι. Δεν είναι δυνατόν να ισχύσουν υψηλά πρωτόκολλα μόνο για τις ξενοδοχειακές μονάδες και στο χώρο του Airbnb όχι», σημείωσε.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr