Αν αναλογιστεί, μάλιστα, κάποιος ότι η χώρα μας διέθετε το 2018, 9.873 ξενοδοχειακές μονάδες (ξενοδοχεία τύπου Επιπλωμένων Διαμερισμάτων, ξενοδοχεία Κλασικού Τύπου, Παραδοσιακά ξενοδοχεία), συνολικής δυναμικότητας 788.553 κλινών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), τότε εύκολα αντιλαμβάνεται ότι ο «επιπολασμός» αφορά σχεδόν το 11% των μονάδων.
Σε σχέση με τα ανοικτά υπόλοιπα που είχαν οι Έλληνες ξενοδόχοι στην Thomas Cook γίνεται καταγραφή. Πάντως κατ’ εκτίμηση τα δεδουλευμένα από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και το Σεπτέμβριο έχουν χαθεί. Ουσιαστικά τα έσοδα από το πιο «εμπορικό» κομμάτι της σεζόν του ελληνικού τουρισμού πάει «στράφι», ενώ χάνεται και ενάμισης μήνας για πολλούς ξενοδόχους που είχαν σχέση αποκλειστικής συνεργασίας (guarantee) με τον βρετανικό κολοσσό. Όμως όπως αναφέρουν τουριστικοί παράγοντες το πρόβλημα αναμένεται να φανεί σε όλη του την έκταση του χρόνου όταν θα κληθεί ο ελληνικός τουρισμός να πληρώσει το τίμημα από την απώλεια των αφίξεων που έφερνε η Thomas Cook. Όπως αναφέρεται αναμένεται να υπάρξουν έντονες πιέσεις για χαμήλωμα των τιμών από γραφεία που θα θελήσουν ή θα κληθούν να καλύψουν το κενό των 3 εκατομμυρίων αφίξεων που μέχρι φέτος έφερνε η βρετανική εταιρία.
Το όλο πρόβλημα αναμένεται να έχει και προβολή στην αλυσίδα αξίας που συνδέει τον τουρισμό με την τοπική οικονομία. Με άλλα λόγια προμηθευτές τροφίμων, τεχνικά επαγγέλματα, μεταφορείς, αγρότες κλπ θα κληθούν και αυτοί με τη σειρά τους να «πληρώσουν» το «μάρμαρο» καθώς σε πολλούς από αυτούς υπάρχουν ανοικτά υπόλοιπα, είτε από ξενοδοχεία που εκμεταλλευόταν η Thomas Cook είτε από άλλα που είχαν στενή σχέση μαζί της.
Προτάσεις και δυστοκία της κυβέρνησης
Στο φόντο αυτό ο ΣΕΤΕ έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις για την ανακούφιση του κλάδου που στα χρόνια της κρίσης στήριξε την ελληνική οικονομία και αντιπροσωπεύει σήμερα το 25% του ΑΕΠ. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες κατέθεσε μια ιδέα για δημιουργία μιας ειδικής πλατφόρμας στην ΑΑΔΕ όπου θα αναρτηθούν τα εκκρεμή τιμολόγια ώστε να υπάρξει μια ρύθμιση πρώτα για το θέμα του ΦΠΑ που είναι και άμεσο καθώς τη Δευτέρα επίκειται η υποβολή δηλώσεων για τον Αύγουστο για τις ΑΕ και όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
Πάντως και σήμερα αναμένεται και νέα συζήτηση στο υπ. Οικονομικών για το θέμα. Χτες, πάντως, χωρίς απτό αποτέλεσμα για τον τουριστικό κλάδο έληξε διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη στο Υπ. Οικονομικών υπό τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα με τη συμμετοχή του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, του υφυπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, του υφυπουργού Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλου, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου, τοτ επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, του Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσου και του Διευθυντή του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, Άρη Ίκκου.
Η κυβέρνηση εξετάζει τις προτάσεις του ΣΕΤΕ για την ανακούφιση φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πτώχευση του βρετανικού κολοσσού, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που εμποδίζουν την λήψη αποφάσεων. Αναμένεται και αύριο Παρασκευή να υπάρξει εκ νέου επεξεργασία σε θέματα που έχουν να κάνουν με το ΦΠΑ τιμολογίων που δεν εισπράχθηκαν αλλά και για τη διαχείριση άλλων φορολογικών υποχρεώσεων (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) όπου τρέχουν προθεσμίες που λήγουν τη Δευτέρα.
Σημειώνεται ότι από την πλευρά του, ο ΣΕΤΕ προτείνει:
- • Απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία εκδόσεως από 1η Μαΐου 2019 έως και 22 Σεπτεμβρίου 2019. Αν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών.
- • Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για τις διανυκτερεύσεις των προερχόμενων από την Thomas Cook ενοίκων των τουριστικών καταλυμάτων για την χρονική περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου 2019 και μέχρι την αναχώρησή τους από τα τουριστικά καταλύματα.
- • Με δεδομένο πως η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του παραπάνω tour operator αναμένεται να κυμανθεί από 250 εκ. ευρώ έως 500 εκ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία δε των τουριστών που προέρχονταν από τον συγκεκριμένο tour operator έκαναν χρήση υπηρεσιών Full Board ή All Inclusive, θα πρέπει ως ένα μέτρο ελάφρυνσης να τροποποιηθεί άμεσα η ΠΟΛ 2083/2019, που προβλέπει την κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ώστε στις περιπτώσεις αυτές (Full Board και All Inclusive) το 10% μόνο της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και το υπόλοιπο 90% στον χαμηλό συντελεστή.
- • Ενεργοποίηση για την πτώχευση της Thomas Cook των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στη με αριθμό 1170/2015 ΠΟΛ σχετικά με την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω πτώχευσης αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο θέμα του ΦΠΑ υπάρχουν σοβαρά νομικά ζητήματα αλλά και το δεδικασμένο της περίπτωσης Μαρινόπουλου όπου τελεσίδικα το ΣτΕ είχε απορρίψει κάθε αίτημα συμψηφισμού ή απαλλαγής ΦΠΑ. Πάντως η κυβέρνηση δια στόματος Χάρη Θεοχάρη τονίζει ότι θα εξαντλήσει κάθε μέσο για να στηρίξει τις πληγείσες επιχειρήσεις.
Πάντως οι εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ κάνουν λόγο για σοβαρό πρόβλημα συνολικά στην οικονομία την ώρα που η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα προσεκτική σε κάθε κίνηση φοβούμενη θέματα παραβίασης ανταγωνισμού.
«Η χρεοκοπία της Thomas Cook συνιστά συστημικό πρόβλημα για τον ελληνικό τουρισμό και κατ’ επέκταση την οικονομία της χώρας.»
Αυτό τόνισε νωρίτερα με ανάρτησή του το πρωί της Πέμπτης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος. Χαρακτηριστικά αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο linkedin και το twitter: «Όσο περνάν οι μέρες και ποσοτικοποιείται με μεγαλύτερη ακρίβεια, οι επιπτώσεις τρομάζουν.»
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr