Η κυβέρνηση εξετάζει τις προτάσεις του ΣΕΤΕ για την ανακούφιση φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πτώχευση του βρετανικού κολοσσού, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που εμποδίζουν την λήψη αποφάσεων. Αναμένεται και αύριο Παρασκευή να υπάρξει εκ νέου επεξεργασία σε θέματα που έχουν να κάνουν με το ΦΠΑ τιμολογίων που δεν εισπράχθηκαν αλλά και για τη διαχείριση άλλων φορολογικών υποχρεώσεων (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) όπου τρέχουν προθεσμίες που λήγουν τη Δευτέρα.
Σημειώνεται ότι από την πλευρά του, ο ΣΕΤΕ προτείνει:
- Απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία εκδόσεως από 1η Μαΐου 2019 έως και 22 Σεπτεμβρίου 2019. Αν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών.
- Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για τις διανυκτερεύσεις των προερχόμενων από την Thomas Cook ενοίκων των τουριστικών καταλυμάτων για την χρονική περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου 2019 και μέχρι την αναχώρησή τους από τα τουριστικά καταλύματα.
- Με δεδομένο πως η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του παραπάνω tour operator αναμένεται να κυμανθεί από 250 εκ. ευρώ έως 500 εκ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία δε των τουριστών που προέρχονταν από τον συγκεκριμένο tour operator έκαναν χρήση υπηρεσιών Full Board ή All Inclusive, θα πρέπει ως ένα μέτρο ελάφρυνσης να τροποποιηθεί άμεσα η ΠΟΛ 2083/2019, που προβλέπει την κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ώστε στις περιπτώσεις αυτές (Full Board και All Inclusive) το 10% μόνο της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και το υπόλοιπο 90% στον χαμηλό συντελεστή.
- Ενεργοποίηση για την πτώχευση της Thomas Cook των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στη με αριθμό 1170/2015 ΠΟΛ σχετικά με την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω πτώχευσης αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο θέμα του ΦΠΑ υπάρχουν σιοβαρά νομικά ζητήματα αλλά και το δεδικασμένο της περίπτωσης Μαρινόπουλου όπου τελεσίδικα το ΣτΕ είχε απορρίψει κάθε αίτημα συμψηφισμού ή απαλλαγής ΦΠΑ. Πάντως η κυβέρνηση δια στόματος Χάρη Θεοχάρη τονίζει ότι θα εξαντλήσει κάθε μέσο για να στηρίξει τις πληγείσες επιχειρήσεις.
Οι εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ κάνουν λόγο για σοβαρό πρόβλημα συνολικά στην οικονομία την ώρα που η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα προσεκτική σε κάθε κίνηση φοβούμενη θέματα παραβίασης ανταγωνισμού.
«Η χρεωκοπία της Thomas Cook συνιστά συστημικό πρόβλημα για τον ελληνικό τουρισμό και κατ’ επέκταση την οικονομία της χώρας.» Αυτό τόνισε νωρίτερα με ανάρτησή του το πρωί της Πέμπτης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος. Χαρακτηριστικά αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο linkedin και το twitter «Όσο περνάν οι μέρες και ποσοτικοποιείται με μεγαλύτερη ακρίβεια, οι επιπτώσεις τρομάζουν.»
Ο κ. Ρέτσος εστιάζει στο πώς θα καλυφθούν οι απώλειες των κρατήσεων για το 2020 αλλά και τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία π.χ. αλυσίδα Sendtido, που είχαν σχέσεις αποκλειστικής συνεργασίας. Σύμφωνα δε εκτιμήσεις πολλά από αυτά τα ξενοδοχεία ενδεχομένως να κλείσουν άμεσα χάνοντας ένα και πλέον μήνα καλής σεζόν. Απώλεια που προστίθεται στα ήδη χαμένα έσοδα Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και κάποιων ημερών του Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Ρέτσο «δεν είναι μόνο οι άμεσες, αλλά και οι μεσομακροπρόθεσμες. Πόσο γρήγορα μπορούν να αντικατασταθούν οι 2,5-3 εκ. ταξιδιώτες που διακινούσε κάθε χρόνο στη χώρα μας η TC; Πώς θα αντικατασταθούν τα συμβόλαια αποκλειστικής συνεργασίας με ελληνικά ξενοδοχεία, προκειμένου αυτά να μπορέσουν να λειτουργήσουν την επόμενη χρονιά; Και τι επιπτώσεις θα έχουν αυτές οι 35-40 μέρες που ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν νωρίτερα, στην ανεργία, στο ασφαλιστικό σύστημα και στις τοπικές οικονομίες; Ποιο είναι το ύψος των δανείων, που κινδυνεύει να «κοκκινίσει», εντελώς απροσδόκητα; Μέσα σε όλα αυτά, το να ζητά ο τομέας τη μη καταβολή ΦΠΑ για τιμολόγια που δε θα εισπραχθούν ποτέ ή ανώδυνες βελτιώσεις στη διάρθρωση του ΦΠΑ των πακέτων, είναι απλά προς την κατεύθυνση προσωρινής άμβλυνσης των επιπτώσεων και σε καμιά περίπτωση δε συνιστούν «επιδοτήσεις» του τομέα. Και μην ξεχνάμε ότι με πολλαπλασιαστή 2,5 σύμφωνα με ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ, μπορεί τα κέρδη του τουρισμού να διαχέονται 2,5 φορές, το ίδιο όμως και οι ζημιές για τις τοπικές κοινωνίες.»
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr