Το μοντέλο που ακολουθεί η Δανία στη διαχείριση των απορριμμάτων προτείνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος ως παράδειγμα προς μίμηση για την επίλυση ενός από τα πιο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές πόλεις και που αφορά άμεσα τον τουρισμό.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ρέτσος με ανάρτησή του στο twitter, επικαλούμενος την Κοπεγχάγη και το Amager Bakke, που είναι ένα σύγχρονο εργοστάσιο μετατροπής απορριμμάτων με δυνατότητα παροχής ενέργειας για 140.000 νοικοκυριά, αλλά κι ένα τουριστικό αξιοθέατο, με πίστα σκι για στο κοινό, σημειώνει ότι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.
«Αυτό εννοούμε όταν λέμε στον @setegreece ότι η διαχείριση προορισμών είναι το μεγάλο στοίχημα για το μέλλον. Στην Κοπεγχάγη, το Amager Bakke είναι ένα σύγχρονο εργοστάσιο μετατροπής απορριμμάτων σε ενέργεια για 140.000 νοικοκυριά. Τουριστικό αξιοθέατο, με πίστα σκι για στο κοινό!» τονίζει. Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες μιλώντας σε συνέντευξη τύπου είχε τονίσει ότι «οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν αιτία για καθυστερήσεις προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες. Ο προγραμματισμός θα πρέπει να γίνει άμεσα, προκειμένου στις περιπτώσεις που είναι εφικτό, να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της προσεχούς περιόδου.» Μάλιστα ο κ. Ρέτσος είχε επισημάνει ότι καλή λειτουργία προορισμού σημαίνει μεταξύ άλλων «καθαριότητα (Διαχείριση Απορριμμάτων) – Καθαριότητα / Καλλωπισμός Δημοσίων Χώρων.». Είχε δε, εξειδικεύσει ότι είναι «αυτονόητη η ανάγκη για διαχείριση απορριμμάτων σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και με σεβασμό στο περιβάλλον και τους κατοίκους. Ευκαιρία, να μιλήσουμε για την ανάγκη ανακύκλωσης (μεταξύ άλλων διότι περιορίζει τον όγκο των προς διαχείριση απορριμμάτων) και περιορισμός των singleuse συσκευασιών. Ταυτόχρονα καλλωπισμός των δημοσίων χώρων, αισθητική αναβάθμισή τους με μικρό κόστος.»
Κι όλα αυτά την ώρα που το θέμα των απορριμμάτων είναι δυσεπίλυτος γρίφος στην Κέρκυρα, έναν από τους πιο διεθνώς αναγνωρίσιμους Ελληνικούς προορισμούς. Στο νησί των Φαιάκων το πρόβλημα έχει διχάσει την τοπική κοινωνία αλλά αποτελεί και βόμβα για την εικόνα της περιοχής. Στο νότο όπου είχε χωροθετηθεί σημείο διαχείρισης υπάρχουν συνεχείς αντιδράσεις σε σημείο διχασμού της κοινωνίας. Αλλά και στην Αττική, τη λοκομοτίβα προσπάθειας για ανάπτυξης της εκτός σεζόν κίνησης, το 2020 είναι το έτος ορόσημο καθώς τότε ολοκληρώνεται ο κύκλο ζωής του κυττάρου της Φυλής.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr