Έτσι μετά την απολογιστική τοποθέτηση του ο κ. Τζιάλλας, όπου κατέγραψε εικόνα άκρως θετική για τον τουρισμό κάνοντας λόγο για διψήφια αύξηση στις προκρατήσεις του 2019 αλλά και για προώθηση δράσεων για τουρισμό 365 μέρες το χρόνο, άρχισε η … μουρμούρα από το ακροατήριο. Λίγο πιο μετά θα άκουγε τα παράπονα των ξενοδόχων που θεωρούν εαυτούς ως «αγελάδα προς άρμεγμα» αλλά χωρίς ανταπόδοση. Μάλιστα εν όψει μια χρονιάς και ίσως φάσης που τα νούμερα της περασμένης εξαετίας θα είναι παρελθόν η γκρίνια φουντώνει, ειδικά όταν ακούγονται θριαμβολογίες με άρωμα εκλογών.
Πάντως λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός ως οικοδεσπότης είχε περιγράψει τις επιτυχίες του τουρισμού μεν, ωστόσο με καίριο τρόπο έβαλε το «δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων». Έθεσε τα δομικά ζητήματα του ελληνικού τουρισμού όπως το χωροταξικό, τα συγγενικά και πνευματικά δικαιώματα, τα θέματα της οικονομίας του διαμοιρασμού σημειώνοντας ότι οι γενικότερες συνθήκες φέτος παραπέμπουν σε μια χρονιά με μεγάλες προκλήσεις. «Όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος» ήταν η αναφορά του προέδρου του ΞΕΕ που έδωσε το στίγμα για την πορεία του κλάδου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για ενδεχόμενα φαινόμενα ακυβερνησίας σε τοπικό επίπεδο μετά τις δημοτικές εκλογές και μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων των νέων αρχών το Σεπτέμβριο. «Κινδυνεύουνε με ακυβερνησία από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο» τόνισε ο κ. Ρέτσος και συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι φέτος αναμένεται μια χρόνια όπου τα μεγέθη θα σταθεροποιηθούν.
Ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει. Φωνάζαμε για την ανάγκη προετοιμασίας εν όψει νέου κύκλου αλλά δεν εισακουστήκαμε. Δεν είμαστε έτοιμοι και δε θα είναι η χρονιά, όπως τα τελευταία 6 χρόνια» είπε και στάθηκε στο θέμα της υπερφορολόγησης που πλήττει κυρίως τα μικρά ξενοδοχεία σε λιγότερο ώριμους προορισμούς. «Το 2018 είχαμε βεβαίωση 150 εκ από το τέλος διαμονής, ενώ στον προϋπολογισμό είχαν εγγραφεί 75εκ. Μόνο για το καλοκαιρινό τρίμηνο, όπως είχαμε προτείνει για να μην πληγεί το μικρό ξενοδοχείο, βεβαιώθηκαν 70 εκ. Θα μπορούσε να μείνει σε αυτό η πολιτεία, όπως ήταν προτείναμε οπότε και τους δημοσιονομικούς στόχους θα πιάναμε αλλά και δεν θα πλήτταμε τον κλάδο ειδικά το πιο ευαίσθητο τμήμα του . Ίσως, το πλεονάζον θα μπορούσε να είναι ανταποδοτικό δυστυχώς όμως ούτε αυτό έγινε» ανέφερε ο κ. Ρέτσος και στάθηκε στο θέμα της αντοχής των υποδομών στο φόντο της τουριστικής ανάπτυξης. Μάλιστα εν όψει περιφερειακών και δημοτικών εκλογών το ανέδειξε ως κορυφαίο.
«Δε θα έχουμε εύκολη χρόνια και δεν προσφέρεται για ωραιοποιήσεις. Κουράστηκα να ακούω θριαμβολογίες». Αυτή ήταν σε υψηλούς τόνους η τοποθέτηση του προέδρου της ΠΟΞ Γρηγόρη Τάσιου.
«Δεν μπορεί να είμαστε καλοί και άγιοι όταν δημιουργούμε δουλειές, όταν κάνουμε κλαδικές συμβάσεις, πληρώνουμε φόρους κι όταν ζητάμε να κριθούν δυο τρία ζητήματα μας κοιτάζουν σαν εξωγήινους. Κουραστήκαμε να μας αγνοούν. Η πολύ ανάλυση είναι άρνηση της πράξης» τόνισε και είπε: « Ο τουρισμός της καρέκλας να δώσει τη θέση του σε όσους ζουν από τον τουρισμό».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr