Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμά της GBR Consulting, 400 δωμάτια που ανήκουν σε ξενοδοχεία, έχει ανακοινωθεί ότι θα λειτουργήσουν. Ωστόσο, πάνω από 750 δωμάτια παραμένουν κλειστά και ανήκουν στα ξενοδοχεία «Acropol», «La Mirage» και «Esperia Palace». Σχετικά με το τελευταίο αναμένεται η προκήρυξη διαγωνισμού μίσθωσής του από τον ΕΦΚΑ.
Ακόμη 400 δωμάτια που ανήκουν σε νέα ξενοδοχεία είναι υπό κατασκευή προσθέτει η GBR Consulting και αναφέρεται στο 5στερο ξενοδοχείο «Academia of Athens» της αλυσίδας Autograph, που ανήκει στη Marriott, το Coco Mat Acropolis και το ξενοδοχείο που ετοιμάζει ο όμιλος Λάμψα στο Σύνταγμα, στη γωνία Κριεζιώτου και Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το brand MGallery της Accor.
Πάντως, σύμφωνα με τη GBR Consulting, τα τελευταία 2,5 χρόνια προστέθηκαν περίπου 1.000 δωμάτια στον ξενοδοχειακό τομέα του κέντρου της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένων του 5στερου «Electra Metropolis», των 4στερων «Athens Avenue» το 2016 και «Athenaeum Grand Hotel» το 2017 και πρόσφατα του 5στερου «Wyndham Grand Residences & Suites» και των 4στερων «Athenaeum Palace & Luxury suites» και «Breeze Boutique Hotel».
Επιπλέον ξενοδοχεία με ένα σύνολο 750 δωματίων επαναλειτούργησαν με νέα διαχείριση ή ιδιοκτησία (είχαν κλείσει την περίοδο της κρίσης), όπως το 4στερο «Athens Tiare» στην Ομόνοια, το 5στερο «Wyndham Grand» και το «Athens Grand Hyatt», το οποίο θα ανοίξει στις 18 Αυγούστου
Την ίδια ώρα η GBR σημειώνει ότι παρατηρείται σημαντική άνοδος των δωματίων της κατηγορίας «rooms to let», πολλά από τα οποία όμως, όπως υπογραμμίζει, «βγαίνουν» στην αγορά ως πολυτελή. Ειδικότερα όπως επισημαίνει ο τομέας «rooms to let» στο κέντρο της Αθήνας γνωρίζει άνοδο κατά 239% με όρους μονάδων φιλοξενίας και κατά 157% με όρους δωματίων κατά τα τρία τελευταία χρόνια.
Περίπου το 72% των μονάδων αυτών είναι σε λειτουργία και ανήκει στην κατηγορία «τεσσάρων κλειδιών», αλλά πολλά από αυτά εμφανίζονται ως «luxury hotels». Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί και η συνεχής άνοδος του τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων (AirBnb κ.λπ.)
Έσοδο ανά δωμάτιο
Σύμφωνα με την GBR Consulting, το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (ReVap) στα ελληνικά ξενοδοχεία και ειδικότερα στην Αθήνα αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2018 κατά 12,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης η επίδοση είναι καλύτερη, καθώς το ReVap αυξήθηκε κατά 15%, ενώ ακόμη καλύτερη η εικόνα στα resorts, όπου η άνοδος του ReVap το δεύτερο τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με το 2017 είναι της τάξης του 17,3%.
Το πρώτο εξάμηνο του 2018 το ReVap των ξενοδοχείων της Αθήνας αυξήθηκε κατά 13,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, ενώ στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης η άνοδος ήταν 9% και των resorts 19,2%. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο (πρώτο εξάμηνο 2018) τα ξενοδοχεία της Νοτίου Ευρώπης εμφάνισαν άνοδο ReVap μόλις 3,5%, ενώ ειδικότερα της Ρώμης κατέγραψαν λίγο υψηλότερη από το μέσο όρο άνοδο (4,8%) και της Μαδρίτης πολύ κάτω του μέσου όρου της Νοτίου Ευρώπης (1,9%). Αντιθέτως τα ξενοδοχεία του Καΐρου είχαν άνοδο ReVap κατά 19,8%
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr