Σύμφωνα με όσα ανέφερε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στην ανοικτή συνεδρίαση της 26η Γ.Σ. του ΣΕΤΕ η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αποτυπώνεται στην αύξηση κατά 27% των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια τους μήνες της άνοιξης, και ακόμη περισσότερο, κατά 33% τους μήνες του φθινοπώρου και την ίδια στιγμή ενισχύθηκε ο χειμερινός τουρισμός κατά 20% ετησίως.
«Αυξήσαμε τον εισερχόμενο τουρισμό κατά 25% την προηγούμενη τριετία. Οι δύο εκατομμύρια επιπλέον διεθνείς αφίξεις σταθερά κάθε χρόνο, 6 συνολικά στην τριετία, επέφεραν κατακόρυφη αύξηση των διανυκτερεύσεων, των πληροτήτων, των εσόδων, των επενδύσεων και των νέων θέσεων εργασίας", είπε χαρακτηριστικά η κα Υπουργός.
Αναφερόμενη στο 2018 η κα Υπουργός τόνισε ότι αυτό ξεκίνησε με διψήφια αύξηση περίπου 13% στις διεθνείς αφίξεις και 14% σημαντική αύξηση ταξιδιωτικές δαπάνες των ξένων επισκεπτών στο πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το 2017. Μάλιστα σημείωσε ότι τον Απρίλιο καταγράψαμε ρεκόρ διεθνών αεροπορικών αφίξεων όλων των εποχών, ενώ υπάρχει αύξηση στα επίπεδα του 17- 18% στον προγραμματισμό πτήσεων και αεροπορικών θέσεων έως το τέλος του έτους.
«Όλα αυτά κατέστησαν την Ελλάδα πολύ ελκυστική για νέες τουριστικές επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ήδη αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί περισσότερα από 350 νέα επενδυτικά σχέδια στην τριετία, περισσότερες από 25.000 επιπλέον κλίνες σε τετράστερες και πεντάστερες μονάδες» υπογράμμισε η κα Κουντουρά.
Στη μεταμνημονιακή εποχή ο τουρισμός έχει ξεκάθαρα στρατηγικό ρόλο, δήλωσε η κα Κουντουρά και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχει θέσει το Υπουργείο Τουρισμού.
Οι δράσεις
Συγκεκριμένα, το υπουργείο θα προωθήσει συγκεκριμένες δράσεις υποστήριξης της επιχειρηματικότητας με στόχο την άμεση αύξηση της διαθεσιμότητας των κλινών και τη βελτίωση της ποιότητας τους.
Σχεδιάζεται ειδικό πρόγραμμα «Τουριστικές Επιχειρήσεις Ανοικτές 365 ημέρες το χρόνο» για περιοχές τουριστικά ώριμες να το υποστηρίξουν.
Δημιουργείται ένα πιο ανταγωνιστικό πλαίσιο στην προσέλκυση επενδυτών για τις αναπτυξιακές στρατηγικές προτεραιότητες του τουρισμού που εστιάζουν κυρίως σε νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, δίκτυα μαρινών μεγάλου και μεσαίου μεγέθους σε όλη την Ελλάδα, στην ανάπτυξη λιμανιών για προορισμό κρουαζιέρας, στην ανάπτυξη του ιατρικού και του ιαματικού τουρισμού, στη δημιουργία θεματικών πάρκων και στη δημιουργία τουριστικών χωριών για τη διαμονή των Ευρωπαίων Πολιτών και τη μεταφορά της φορολογικής τους έδρας στην Ελλάδα.
Παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα εφαρμογής ειδικών τουριστικών ζωνών για τουριστική ανάπτυξη 365 ημέρες το χρόνο με έμφαση στον ιατρικό τουρισμό, τον συνεδριακό, το γκολφ, την τρίτη ηλικία και όχι μόνο. Η υπουργός συνέχισε, αναφέροντας ότι σχεδιάζονται ειδικά προγράμματα για τη διασύνδεσής του τουρισμού με την αγροτική παραγωγή, ενώ αναπτύσσεται ένα σύγχρονο σύστημα δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης που να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της τουριστικής αγοράς. Τέλος το υπουργείο προχωρά στην ψηφιακή μετάβαση των υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της πύλης Visit Greece, και της τουριστικής εκπαίδευσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr