Σύμφωνα με τα στοιχεία, επίσης, υπήρξε πολύ σημαντικό ενδιαφέρον για τον τομέα της αγροτοδιατροφής (παραγωγή και μεταποίηση) (126 προτάσεις) και της βιομηχανίας 120 (προτάσεις). Το ενδιαφέρον είναι το 67% των αιτήσεων του Β΄ κύκλου καλύπτεται από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των επενδυτικών σχεδίων (49%) θα λάβουν φοροαπαλλαγή. Τέλος, οι νέες θέσεις εργασίας (ΕΜΕ) που θα προκύψουν σύμφωνα με τις υπαγωγές του Β΄ Κύκλου είναι 4.712 (ενώ στις υπαγωγές του Α΄ Κύκλου για το ίδιο καθεστώς ήταν 3.316).
Συνολικά, από τα στοιχεία προκύπτει ότι κατατέθηκαν 511 αιτήσεις υπαγωγών στον Β΄ κύκλο, έναντι 427 του Α΄ κύκλου και ο προϋπολογισμός των επενδύσεων είναι ακόμη υψηλότερος φτάνοντας το 1,740 δις ευρώ στον Β’ κύκλο έναντι 1,3 δις ευρώ στον Α΄ κύκλο.
Σε ό,τι αφορά στις περιοχές της χώρας, από την κεντρική Μακεδονία κατατέθηκαν 96 αιτήσεις, από το Νότιο Αιγαίο 84, από την Κρήτη 66, από την Αττική 57, από τη Θεσσαλία 37, από την Ήπειρο 36, από τη Στερεά Ελλάδα 31, από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 22, από τα Ιόνια Νησιά 29, από τη Δυτική Ελλάδα 18, από την Πελοπόννησο 15, από τη Δυτική Μακεδονία 11 και από το Βόρειο Αιγαίο 9 αιτήσεις.
Σημειώνεται πάντως, ότι το άθροισμα του αριθμού των αιτήσεων επενδύσεων αποκλειστικά και μόνο στο καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας του νέου νόμου, αν και είναι μόνο ένα από τα οκτώ καθεστώτα του (βεβαίως το πιο σημαντικό) και αναφέρεται μόνο στην περίοδο λειτουργίας ενός έτους, προσεγγίζει ήδη το σύνολο σχεδόν των εντάξεων στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο 3908/2011 που λειτούργησε επί μια τουλάχιστον τριετία.
Σημειώνεται τέλος ότι κύρια οι ενισχύσεις πλέον γίνονται μέσω φοροαπαλλαγών κι όχι μέσω κεφαλαιακών ενισχύσεων που στο παρελθόν είχαν κυριαρχήσει χωρίς όμως συχνά να εκταμιευτούν ποτέ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr