Ο κ. Ρέτσος για άλλη μια φορά επισήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί η ηρεμία στο γεωπολιτικό χάρτη καθώς ο τουρισμός είναι ένα «ευπαθές» προϊόν. «Υπάρχει μια ανησυχία και φέτος όπως κάθε χρόνο, κύρια για τα γεωπολιτικά ζητήματα. Πρέπει να είναι χαμηλοί οι τόνοι και να λειτουργούμε με σύνεση, καθώς καμιά φορά τα πράγματα λειτουργούν ως αυτοεκλπηρόυμενη προφητεία» ανέφερε.
Παράλληλα επισήμανε ότι σε αυτήν τη φάση ανόδου του κλάδου θα πρέπει να υπάρξει «θωράκισή» του καθώς τίποτα δεν αποκλείει στο μέλλον να υπάρξουν καθοδικές τάσεις.
Θωράκιση για την κακή σεζόν
«Η άνοδος γεννά προσδοκίες αλλά και δημιουργεί προβληματισμό γιατί θεωρούμε ότι σε αυτήν την περίοδο πρέπει να κάνουμε τις αναγκαίες κινήσεις για την επόμενη μέρα. Ο τουρισμός είναι κυκλική δραστηριότητα. Να κάνουμε κινήσεις για να παραμείναμε ισχυροί και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες στο μέλλον» τόνισε και προσέθεσε:
«Η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας εξαρτάται κι από τις ανταγωνιστικές αγορές. Έχουμε τις αγορές τη Β. Αφρικής που όμως ανακάμπτουν. Η Τουρκία, είναι βασικός ανταγωνιστής, αντιμετωπίζει, μεν, προβλήματα όμως μπορεί κι ανακάμπτει γρήγορα. Εμείς πρέπει να απαντήσουμε με έμφαση στην ποιότητα και να διατηρούμε ανταγωνιστικότητα ως προς την τιμή. Βέβαια η υπερφορολόγησης υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα. Ο τουρισμός είναι η μοναδική δραστηριότητα εξαγωγική που επιβαρύνεται με ΦΠΑ. Αντιλαμβάνεστε ότι επιβαρύνεται στην τελική τιμή» σημείωσε ο κ. Ρέτσος, που επανέφερε την πρόταση ο φόρος διαμονής να ισχύσει μόνο Ιούλιο και Αύγουστο.
«Κάναμε τεκμηριωμένη μελέτη για μήνες, συζητήσαμε με θεσμούς και την κυβέρνηση. Το ποσό που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό είναι στα 74 εκατομμύρια αλλά το κράτος θα εισπράξει 7 πολύ περισσότερα, στα 200 εκ. Τα 74 εκατ μπορούσαν να εισπραχτούν Ιούλιο και Αύγουστο και να προστατέψουμε τις περιόδους τη χαμηλής ζήτησης και τις ΜμΕ. Και να αποφύγουμε τη φοροδιαφυγή επίσης» τονισε.
Παράλληλα σημείωσε ότι τα βασικά ζητήματα που δημιουργούν προκόμματα στην ανάπτυξη του κλάδου είναι: «η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, επίσης η ασφάλεια δικαίου, όχι η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Η ασφάλεια δικαίου προκαλεί τα προβλήματα. Π.χ. ένας επενδυτής έχει πάρει από το ΤΑΙΠΕΔ μια έκταση και ξαφνικά προκύπτουν ζητήματα. Το τρίτο ζήτημα είναι η φορολογία. Βέβαια υπάρχει η εκτίμηση ότι θα αποκλιμακωθεί.» Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη επενδύσεων τόσο ξένων αλλά και κυρίως εγχώριων. «Όχι μόνο ξένες αλλά και εγχώριες επενδύσεις. Υπάρχουν ευκαιρίες» υπογράμμισε.
Στρατηγική υπεραξίας
Επιπλέον αναφέρθηκε στην στρατηγική του ΣΕΤΕ για το «πάντρεμα» τουρισμού με την εγχώρια παραγωγή. «Υπάρχουν μύθοι. Μόνο το 10% του τουριστικού συναλλάγματος εξάγεται με βάση μελέτη του ΚΕΠΕ του 2014. Κάνουμε προσπάθεια ουσιαστικής διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμού, Προσπαθούμε να βρούμε βαθμούς διασύνδεσης και ποια προβλήματα εμποδίζουν. Ο τουρισμός βασίζεται σε προϊόντα. Υπάρχει δουλειά για την περαιτέρω ενδυνάμωση. Το προϊόν πρέπει να τυποποιηθεί, να αποκτήσει branding» είπε.
Τέλος αναφερόμενος στις ενοικιάσεις κατοικιών σημείωσε: «Παραμένει αρρύθμιστη η αγορά της οικονομίας διαμοιρασμού. Δεν έχει ανοίξει ακόμη το μητρώο.
Διαταράσσει την ανταγωνιστικότητα. Πρέπει να μπουν κανόνες» σημείωσε και έστειλε σχετικό μήνυμα σε όσους θέλουν να επενδύσουν στον κλάδο του τουρισμού: «Η χώρα είναι της υπερβολής. Εκείνο που πρέπει κάποιος να ξέρει ότι ο κλάδος είναι δύσκολος. Αν θέλει κανείς να μπει χρειάζεται μεγάλη επένδυση και αργή απόσβεση. Μη θεωρεί κάποιος ότι μπορεί να μπει σε αυτήν τη δουλειά και να βγάλει γρήγορο χρήμα.»
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr