Πιο συγκεκριμένα η ΠΟΞ αναφέρεται σε θέματα κατηγοριοποίησης των ξενοδοχείων, θεμάτων των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, ενώ ζητεί συνάντηση με το ΥΠΕΚΑ για τα θέματα των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.
Σε επιστολή της η ΠΟΞ αναφέρει:
«Με την παρούσα επιστολή μας θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας τις παρατηρήσεις μας επί του σχεδίου νόμου με τίτλο 'Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού', το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Αναλυτικότερα οι παρατηρήσεις μας επί των επιμέρους άρθρων έχουν ως εξής:
» Επί του άρθρου 12: Η δυνατότητα ανέγερσης τουριστικού καταλύματος σε συνδυασμό με ειδική τουριστική υποδομή θα πρέπει για λόγους διασφάλισης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος να παρέχεται μόνο για τα ξενοδοχεία, τα οποία και πληρούν συγκεκριμένες αυστηρές προδιαγραφές. Άλλωστε σύμφωνα και με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το σχέδιο νόμου η πρόβλεψη της δυνατότητας ανέγερσης τουριστικού καταλύματος σε συνδυασμό με ειδική τουριστική υποδομή προορίζεται να αφορά μόνο τα ξενοδοχεία και τα camping και όχι το σύνολο των τουριστικών καταλυμάτων. Θα πρέπει επομένως να γίνει η σχετική αναδιατύπωση της διάταξης.
» Επί του άρθρου 13: Πρέπει να προβλεφθεί ρητά πως ο αριθμός της αίτησης γνωστοποίησης που λαμβάνουν τα καταλύματα που αδειοδοτούνται με τη συγκεκριμένη διαδικασία επέχει θέση ΜΗΤΕ ως προς όλες τις από τη κείμενη νομοθεσία απορρέουσες υποχρεώσεις του καταλύματος.
» Επί του άρθρου 14: Ο διακριτικός τίτλος των ενοικιαζόμενων δωματίων –διαμερισμάτων θα πρέπει να εγκρίνεται από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος. Το Ξ.Ε.Ε. διαθέτει το μητρώο με τους διακριτικούς τίτλους των ξενοδοχείων και επομένως μπορεί να πραγματοποιεί το σχετικό έλεγχο ώστε να λειτουργεί προληπτικά και να αποκλείεται ο κίνδυνος ταύτισης διακριτικών τίτλων ξενοδοχείων – ενοικιαζομένων δωματίων –διαμερισμάτων, να προστατεύονται πληρέστερα οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές και να αποφεύγονται άσκοπες, χρονοβόρες και δαπανηρές δικαστικές διενέξεις.
» Επί του άρθρου 16: Η πρόβλεψη προστίμου για την περίπτωση που το κατάλυμα διαφημίζει πως ανήκει σε διαφορετική μορφή από αυτή που αναγράφεται στο ΕΣΛ κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
» Επί του άρθρου 27: Η ίδρυση ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας πράγματι μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας αρκεί να διασφαλίζεται πως συνοδεύεται από την παροχή ποιοτικών ξενοδοχειακών υπηρεσιών.
» Για το λόγο αυτό:
» α. θα πρέπει το τμήμα των εγκαταστάσεων που μεταβιβάζονται -ενοικιάζονται μακροχρόνια να υπολείπεται των χωρών διαμονής του ξενοδοχείου. Άρα τα πωλούμενα - μακροχρόνια μισθωμένα τμήματα του ακινήτου θα πρέπει να υπολογίζονται επί των χωρών διαμονής και όχι επί της συνολικώς δομούμενης ή δομημένης επιφάνειας του ξενοδοχείου συνιδιοκτησίας
» β. να ορίζεται ρητά πως σε περίπτωση μετατροπής υφιστάμενου ξενώνα φιλοξενίας νέων σε ξενοδοχείο συνιδιοκτησίας, ο ξενώνας φιλοξενίας νέων θα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές ενός ξενοδοχείου 3,4 ή 5 αστέρων, όπως προβλέπεται στην οικεία διάταξη του Ν.4276/2014 για τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας.
» Επ' ευκαιρία της παρούσας θα θέλαμε να επισημάνουμε πως θα διευκόλυνε ιδιαίτερα την λειτουργία και την καλύτερη οργάνωση των επιχειρήσεων η πρόβλεψη-παράταση της λήξης της ισχύος του πιστοποιητικού πυρασφάλειας και της ΑΕΠΟ (τα οποία έχουν ως γνωστόν 8ετή διάρκεια) στο τέλος του έτους κατά το οποίο συμπληρώνεται η οκταετία από την έκδοσή τους.
» Τέλος επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να επιλυθούν τα ζητήματα που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν στην περιβαλλοντική αδειοδότηση τους. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.
Με εκτίμηση Γρηγόρης Τάσιος Πρόεδρος
Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, Γενικός Γραμματέας»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr