«Το 2017 ήταν θεαματική χρονιά με αύξηση πάνω από 9% στις διεθνείς αφίξεις και εκτιμάμε ότι θα έχουμε ρεκόρ όλων των εποχών στα τουριστικά έσοδα» αναφέρει. Στο υπουργείο Τουρισμού, μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι τα ρεκόρ θα συνεχιστούν και του χρόνου. «Για το 2018, τα πρώτα θετικά μηνύματα και οι προκρατήσεις μας κάνουν πολύ αισιόδοξους» τονίζει σε κάθε της δημόσια εμφάνιση η κ. Κουντουρά και επαναλαμβάνει ότι στόχος είναι να καθιερωθεί η Ελλάδα σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό για 365 ημέρες το χρόνο. Παράλληλα επιδίωξη είναι, τα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη να διαχυθούν σε όλες τις τοπικές κοινωνίες για τα επόμενα χρόνια.
Ρεκόρ σε διεθνές επίπεδο
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο τελευταία χρόνια η Ελλάδα κατάφερε να έχει ρυθμούς τουριστικής ανάπτυξης 7% διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσον όρο που είναι 3-4%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπ. Τουρισμού το 2017 θα ξεπεράσει η Ελλάδα τα 30 εκατομμύρια τουρίστες, συμπεριλαμβανόμενης και της κρουαζιέρας. Για του χρόνου όπως τονίζει Έλενα Κουντουρά, οι προκρατήσεις ξεκίνησαν με άνοδο 10%. Έχοντας αυτά τα δείγματα εκφράζει την εκτίμηση πως μέχρι το 2020 οι τουρίστες θα φθάσουν τα 35 εκατομμύρια τουρίστες.
Για να γίνει αυτό το υπουργείο έχει βάλει μπρος από το 2015 σε συνδυασμό με τους ιδιωτικούς φορείς και την περιφερειακή και τοπική διοίκηση μια πολιτική προώθηση ώστε αυξηθούν οι προορισμοί και η τουριστική κίνηση το χειμώνα.
Συγκρατημένος ο ΣΕΤΕ
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα όσα είπε με αφορμή το κλείσιμο της χρονιάς σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, οι ενδείξεις για το 2018 είναι θετικές, καθώς οι προγραμματισμένες αφίξεις αεροπλάνων βρίσκονται στο +4%. Σε ό,τι αφορά τα τουριστικά έσοδα, όπως ανέφερε, η Ελλάδα θα πετύχει νέο ρεκόρ το 2017, καθώς θα προσεγγίσει τα 14,5 δισ. τουριστικές εισπράξεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του τελευταίου (16ου) συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) που με θέμα: «Ελληνικός τουρισμός: ανάπτυξη και βιωσιμότητα για την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον» κυρίαρχη ήταν η εκτίμηση ότι το 2018 ο αριθμός των αφίξεων, χωρίς την κρουαζιέρα, μπορεί να φθάσει τα 30 εκατ. από 28,5 εκατ. φέτος
Ειδικά στους αναλυτές και παράγοντες, όμως, που ακλουθούν από κοντά τα πράγματα στον Ελληνικό τουρισμό δε λείπουν οι ανησυχίες.. Η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, η υστέρηση στις δημόσιες επενδύσεις και οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης λειτουργούν ανασταλτικά στην προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων στον τουρισμό, και μπορεί να υπονομεύσουν την ανταγωνιστικότητά του. Άλλωστε ο Σύνδεσμος έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι χωρίς επενδύσεις σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων της τάξης των 7 δισ. ευρώ έως το 2021, αλλά και δημόσιες επενδύσεις δεν θα είναι εύκολο να επιτευχθεί ο στόχος των 20 δισ. ευρώ ετησίων εσόδων και 35 εκατομμυρίων επισκεπτών που προβλέπεται στον επικαιροποιημένο οδικό χάρτη του για το 2021.
Πέρα από τις επενδύσεις κυρίαρχο θέμα είναι η λειτουργία της δικαιοσύνης και σε δεύτερο πλάνο μπαίνει η υψηλή φορολογία. «Οι επενδυτές γνωρίζουν πως σε βάθος 10ετίας θα δουν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Όμως η καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης και οι αποφάσεις του ΣτΕ που ακυρώνουν επενδύσεις, είναι ο κύριος λόγος που δεν έχουν υλοποιηθεί κάποια μεγάλα επενδυτικά project στην χώρα» είχε αναφέρει το Δεκέμβρη ο κ. Ρέτσος. Βέβαια τόνισε ότι «η επιβολή του φόρου διαμονής είναι στη λάθος κατεύθυνση και στο τέλος της μέρας το Δημόσιο θα χάσει περισσότερα έσοδα από ό,τι έχει προϋπολογίσει ότι θα εισπράξει.» Όπως είπε, το τουριστικό πακέτο της Ελλάδας επιβαρύνεται με αυξημένο ΦΠΑ (κατά 7 με 8 μονάδες υψηλότερος ο ΦΠΑ σε σχέση με τον ανταγωνισμό), ενώ εκτίμησε πως η ποσοστιαία επιβάρυνση θα είναι της τάξης του 6% και ότι το Δημόσιο θα χάσει περισσότερα έσοδα από ό,τι έχει προϋπολογίσει ότι θα εισπράξει.
Δράσεις
Στο φόντο αυτό η στρατηγική του ΣΕΤΕ και τη νέα χρονιά εστιάζει στην ανάδειξη του χαρακτηριστικού της ποιότητας στην τουριστική οικονομία. Όπως είπε ο κ. Ρέτσος, μέσα από συνέργιες και έντονη εξωστρέφεια ο Σύνδεσμος θα καταβάλει και το 2018 μια σκληρή προσπάθεια να φέρει κοντά στον τουρισμό κι άλλους κλάδους της εθνικής οικονομίας, ώστε να υπάρξει πολλαπλασιαστικό όφελος για όλους. «Η Ελλάδα δεν θα γίνει Ταϋλάνδη» είχε τονίσει το Δεκέμβρη με έμφαση ο κ. Ρέτσος υπογραμμίζοντας τη διάσταση της ποιότητας έναντι της ποσότητας στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, αλλά και της σημασίας παράλληλης ανόδου τόσο των τουριστικών εσόδων όσο και του ΑΕΠ.
Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχιστούν τα εργαστήρια της marketingreece, η ανάδειξη προορισμών και συνεργασιών με τον πρωτογενή τομέα, η στήριξη στα σχολεία τουρισμού της Καλαμάτας και από φέτος της Πιερίας, αλλά και τα προγράμματα κατάρτισης που τρέχει ο ΣΕΤΕ.
Ποιότητα έναντι ποσότητας
Στο ίδιος μήκος κύματος και παράγοντες ενός από τους πλέον δυναμικούς προορισμούς της χώρας, τα Χανιά αναδεικνύουν της διάσταση της ποιότητας κι όχι της ποσότητας. «Κεντρικός στόχος είναι αναμφισβήτητα η αειφορία και η βιώσιμη ανάπτυξη. Δηλαδή πέρα από τις γνωστές ταμπέλες και τα κενά, συχνά, συνθήματα, να δούμε πώς και το περιβάλλον θα διαφυλάξουμε αλλά και τις επιχειρήσεις του τουρισμού θα τις βοηθήσουμε, κράτος και φορείς, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές, φέρνοντας πλούτο με τη μεγαλύτερη δυνατή διάχυση στην κοινωνία» τονίζει μιλώντας στο Reporter Magazine ο Αντώνης Γελασάκης πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης και συμπληρώνει: «Τούτων δοθέντων η αναβάθμιση της ποιότητας τόσο στις παρεχόμενες υπηρεσίες όσο και στις υπάρχουσες ή υπό κατασκευή υποδομές είναι αναγκαία. Παράλληλα η απλοποίηση διαδικασιών και η βελτίωση της συνεργασίας με τους κρατικούς φορείς είναι απαραίτητη. Υπάρχουν, βέβαια, περιπτώσεις στο πεδίο αυτό επιτυχούς συνύπαρξης και συνεργασίας αλλά σίγουρα μπορεί να γίνουν και πολλά περισσότερα. Πρώτος στόχος μιας τέτοιας νέα συνεργασίας με βάση και τα δεδομένα και τα στοιχεία από την πορεία της φετινής χρονιάς θα πρέπει να είναι η διεύρυνση στης σεζόν, ειδικά στην αρχή της καθώς όπως φαίνεται στις «ουρές» της τα πράγματα είναι καλύτερα.»
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr