Σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο περιθώριο της έκθεσης Greek Tourism Εxpo, παρουσιάστηκαν οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις ένταξης των ξενοδοχείων για την απόκτηση του Σήματος “Boutique Hotels” μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών πιστοποίησης των καταλυμάτων ως Boutique Hotels.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης επισημάνθηκε ότι βασικές προϋποθέσεις ένταξης μίας μονάδας στην κατηγορία «Boutique Hotel» αποτελούν : α) το μέγεθος της, με δυναμικότητα έως τα 60 δωμάτια και β) να ανήκει σε κατηγορία 3, 4 ή 5 αστέρων.
Αναλυτικά, ο σχετικός έλεγχος για την αξιολόγηση ενός ξενοδοχείου “Boutique Hotel” διενεργείται σε 4 φάσεις μέσω μιας διαδραστικής ηλεκτρονικής διαδικασίας on line.
Βάσει των απαντήσεων του κάθε ενδιαφερόμενου σε ειδικό ερωτηματολόγιο γίνεται η αξιολόγηση του concept της μονάδας και ακολούθως η Επιτροπή (απαρτιζόμενη από επαγγελματίες από το χώρο των ξενοδοχείων, αρχιτέκτονες και διακοσμητές) μελετά το σχετικό υλικό. Κατόπιν εκτελείται on line αξιολόγηση των Αναβαθμισμένων Υπηρεσιών και ακολουθεί η Πιστοποίησή τους (ο φορέας Διενέργειας Ελέγχου & Επιθεωρήσεων, μέσω Επιτόπιου Ελέγχου, βεβαιώνει για την συνδρομή των προϋποθέσεων ένταξης στο Σήμα “Boutique Hotel”), βάσει σχετικών κριτηρίων που έχουν συμπεριληφθεί στον «κανονισμό ένταξης ξενοδοχείου» στα boutique hotels, που έχει θεσπιστεί από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος
Οι ουσιαστικές προϋποθέσεις πιστοποίησης ενός ξενοδοχείου ως “Boutique Hotel” εξετάζουν το Concept του στους παρακάτω τομείς: 1. στους χώρους του ξενοδοχείου, 2. στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και 3. στη διακόσμησή του.
Αναφερόμενους στους σκοπούς της επίσημης ενεργοποίησης του προγράμματος εφαρμογής του Σήματος “Boutique Hotel”, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης υπογράμμισε ότι : «το Ξ.Ε.Ε., ως θεσμικός σύμβουλος της πολιτείας στοχεύει συστηματικά στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος μας. Ήδη εφαρμόζεται και λειτουργεί με απόλυτη συνέπεια και ευθύνη του Ξ.Ε.Ε. το νέο σύστημα κατάταξης των καταλυμάτων σε αστέρια και κλειδιά. Αναπτύσσουμε και υποστηρίζουμε νέα καινοτόμα προϊόντα, όπως το «Ελληνικό Πρωινό», την μακροβιότερη και συνεπέστερη πρωτοβουλία στον τομέα της γαστρονομίας, για τη διασύνδεση του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα, έχοντας ήδη φθάσει τα 40 τοπικά πρότυπα «Ελληνικού Πρωινού» και έχοντας ενταγμένα στο πρόγραμμα περί τα 1000 ξενοδοχεία. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για τη μελέτη και θεσμοθέτηση νέων μορφών τουρισμού, που μπορούν να αποτελέσουν το αντίδοτο στην υψηλή εποχικότητα της ζήτησης που διαχρονικά καταγράφεται για το τουριστικό προϊόν μας».
Eιδικότερα για τα το νέο Σήμα των boutique hotels , ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι «συμβάλουμε με την εξειδικευμένη τεχνογνωσία μας στην κοινή προσπάθεια για την «οριοθέτηση» τουριστικών προϊόντων που στηρίζουν τόσο τη διεποχικότητα της ζήτησης όσο και την ποιοτική αναβάθμιση των υποδομών. Ένα τέτοιο προϊόν είναι αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα και που συνιστά σφραγίδα ποιότητας αλλά και οριοθέτησης των υπηρεσιών των ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Θεωρούμε ότι στην Ελλάδα η τάση του αυτοπροσδιορισμού και γενικά του «ότι δηλώσεις είσαι» κάνει μόνο κακό στην εικόνα του ελληνικού τουρισμού. Ο τουρισμός έχει ανάγκη οριοθέτησης των προϊόντων και προδιαγραφές, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ιδιαίτερα απαιτητικό διεθνή ανταγωνισμό. Οι διαδικασίες της κατάταξης των ελληνικών καταλυμάτων σε αστέρια και κλειδιά , της ένταξης στο «Ελληνικό Πρωινό» και τώρα της χορήγησης του σήματος Boutique Hotels, έρχονται να καλύψουν αυτή την ανάγκη για ποιότητα του ελληνικού τουρισμού».
Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΞΕΕ είπε: «Το σήμα Boutique Hotels είναι κατοχυρωμένο ως συλλογικό σήμα, ενώ σύγχρονη ηλεκτρονική πλατφόρμα για την διεκπεραίωση των διαδικασιών πιστοποίησης των καταλυμάτων ως Boutique Hotels είναι διαθέσιμη στους ξενοδόχους . Κατ’ αυτό τον τρόπο παραμένουμε πιστοί στη στρατηγική επιλογή μας για αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και παροχή άμεσων και υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσιών στα μέλη μας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr