Όπως είπε το 2016 υποβλήθηκαν 167 σχέδια και 110 σχέδια το 2017. «Περίπου 300 επενδύσεις τρέχουν» ανέφερε και σημείωσε χαρακτηριστικά την προώθηση από της TUI 10 μεγάλων δράσεων με κύρια αυτήν στην Κρήτη που, όπως είπε, θα ανέλθει στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Η Caesar’s και οι αραβικές επενδύσεις έρχονται, είπε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας τα όσα λέγονται τελευταία για το φαινόμενο του υπερ – τουρισμού η κα Κουντουρά σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τη φέρουσα δυνατότητα να καλύπτει τη ζήτηση προσπαθώντας να βελτιστοποιήσει τις αποδόσεις της στο μέτωπο των εσόδων. «Αν δεν είχαμε τη δυνατότητα δε θα μπορούσαμε να υποδεχτούμε 30 εκ τουρίστες» τόνισε.
«Το 2018 είναι θεαματικές οι προκρατήσεις. Μεγιστοποιούμε την άφιξη τουριστών και την αύξηση του υψηλού εισοδήματος τουριστών. Αυξήσαμε 10% το 2016 και 15% το 2017 τις αφίξεις υψηλού επιπέδου τουρισμού» ανέφερε.
Στόχος η μείωση φορολογίας
Απαντώντας στα αίτημα του προέδρου της ΣΕΤΚΕ κ. Κουτούζη για μείωση της φορολογίας και απάλειψη του τέλους διαμονής σημείωσε: «Στόχος μας είναι η αποκλιμάκωση της φορολογίας. Προστατεύουμε τον κλάδο, γνωρίζετε την προσπάθεια μας».
Παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα με την ρύθμιση της οικονομίας του διαμοιρασμού. «Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Είμαστε η πρώτη χώρα που προσπαθήσαμε να το αντιμετωπίσουμε σε εθνικό επίπεδο. Την Παρασκευή έβγαλε το υπ. Οικονομικών την εγκύκλιο. Δε θα υπάρξει καμία φοροαποφυγή. Όσοι ασχολούνται οφείλουν να πληρώσουν» τόνισε.
Όσον αφορά τα αιτήματα και τις προτάσεις του κλάδου των τουριστικών καταλυμάτων, που εμπίπτουν στη συναρμοδιότητα με άλλα υπουργεία και φορείς, επισήμανε ότι υπάρχει διαρκής και εξαιρετική συνεργασία με τη ΣΕΤΚΕ και με τον πρόεδρο κ. Παναγιώτη Τοκούζη και επίκειται η διευθέτησή τους με νομοθετικές διατάξεις και υπουργικές αποφάσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.
Παράλληλα παρουσίασε τι υλοποιούμενες πολιτικές και δράσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων και τις νέες ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξής τους στην ελληνική και διεθνή αγορά/
Όπως είπε η εθνική περιφερειακή τουριστική πολιτική που εφαρμόζεται από το 2015 έχει ως στόχο την καθιέρωση της Ελλάδας ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό που μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένες αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες 365 ημέρες το χρόνο.
«Oι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού. Βρίσκονται στην καρδιά της ελληνικής ζεστής φιλοξενίας, για την οποία η χώρα μας ξεχωρίζει και αναγνωρίζεται διεθνώς. Η άμεση σχέση, η προσωπική επαφή που αναπτύσσεται με τους επισκέπτες, που αισθάνονται σαν να βρίσκονται στο σπίτι τους, είναι βασικό στοιχείο της συνολικής ταξιδιωτικής εμπειρίας τους στην Ελλάδα. Αυτός ο ξεχωριστός και διακριτός τους χαρακτήρας στη φιλοξενία και τη διαμονή, είναι που επιδιώκουμε να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πολλαπλασιαστικά οφέλη
Τόνισε ότι η διασύνδεση του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό τομέα αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, με στόχο να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, νέες πηγές εσόδων και νέες θέσεις εργασίας και σε άλλους παραγωγικούς κλάδους, και να ενισχυθούν οι τοπικές κοινωνίες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες.
«Οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων μπορούν να υποστηρίξουν πολύ δυναμικά το στόχο να ενταχθούν τα ελληνικά προϊόντα σε όλη την τουριστική αλυσίδα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Υπουργός εξήρε την πρωτοβουλία της ΣΕΤΚΕ για το «Καλάθι Πρωινού» με τοπικά προϊόντα που προσφέρονται στους επισκέπτες των τουριστικών καταλυμάτων στις δεκατρείς περιφέρειες τη χώρας. Τόνισε ότι το Υπουργείο Τουρισμού στηρίζει τη θεσμοθέτηση και την προώθηση της καινοτόμου αυτής υπηρεσίας και κάθε δράσης που εμπλουτίζει το προσφερόμενο προϊόν στη διαμονή και τη φιλοξενία.
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο «Καλάθι Πρωινού Νοτίου Αιγαίου», που παρουσιάστηκε από την ΣΕΤΚΕ με την συνεργασία και υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που έχει ανακηρυχθεί Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019, και τόνισε τη σημαντική συμβολή του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου για την τουριστική ανάπτυξη και την προώθηση του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο.
Προγράμματα ΕΣΠΑ
Ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Τζιάλλας παρουσίασε τις νέες ευκαιρίες για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τουριστικό κλάδο.
Αναφέρθηκε στα δύο προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΕΠΑΝΕΚ συνολικού προϋπολογισμού ενίσχυσης 230 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και την ενίσχυση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων όπου περιλαμβάνονται τα τουριστικά καταλύματα.
Επισήμανε ότι ο κλάδος μπορεί να στηριχθεί και με άλλα αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα διακρατικής συνεργασίας Interreg όπου συμμετέχει για πρώτη φορά ως εταίρος το Υπουργείο Τουρισμού, και ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικές δράσεις.
Αναφέρθηκε επίσης στους πόρους που έχουν εξασφαλιστεί για την προώθηση του θεματικού τουρισμού και την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων σε θεματικές τουριστικές υποδομές σε όλη την Ελλάδα που ενισχύουν την τοπική επιχειρηματικότητα.
Ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ κ. Π. Τοκούζης απένειμε στην Υπουργό τιμητική πλακέτα για την στήριξή της στην Συνομοσπονδία και στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και για την υποστήριξη της στην δράση για το «Καλάθι Πρωινού».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr