Αναμφισβήτητα σύμμαχος των αισιόδοξων για την πορεία της ανάπτυξης στην κυβέρνηση είναι ο τουρισμός, αλλά και μορφές της νέας οικονομίας, όπως η οικονομία διαμοιρασμού που «δίνει ενέσεις» στα νοικοκυριά, έχοντας βέβαια παράπλευρες απώλειες στο μέτωπο των εσόδων και του ανταγωνισμού. Πιο συγκεκριμένα με την εκτίμηση ότι περίπου 700 χιλιάδες επισκέπτες στην Αθήνα κάνουν χρήση του Airbnb εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ένα σημαντικό κομμάτι πλούτου εισρέει στην οικονομία. Μπορεί να διαμορφώνει μια εικόνα γκρίζας οικονομίας στον τουρισμό, ωστόσο, όπως αναφέρουν στατιστικολόγοι μιλώντας στο Reporter.gr, τα έσοδα από την οικονομία του διαμοιρασμού στα νοικοκυριά περνούν σε κάποια φάση της κατανάλωσης στην τυπική οικονομία και άρα προσμετρώνται στο ΑΕΠ. Εκείνα, όμως, που εκφεύγουν των συνόρων είναι τα έσοδα των εταιριών, που τιμολογούν ως γνωστό σε εξωχώριες εταιρίες.
Πάντως ο τουρισμός είναι ο βασικός σύμμαχος της πορείας του ΑΕΠ. Το θέμα είναι αν θα φτάσει μόνος του για να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις φέτος και του χρόνου. Στο μεταξύ στα 12,9 δις. ευρώ ανήλθαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2017 σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας τα Ελλάδος. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που καθιστά εφικτό τον στόχο των 14, 2 δις. ευρώ για το σύνολο του έτους, να υπερκαλυφθούν δηλαδή τα έσοδα του 2015 που ήταν 14,195 δις. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2016 τα έσοδα μειώθηκαν στα 13,22 δις. ευρώ (μείωση 6,4%). Το 2015 ο Οκτώβριος είχε κλείσει με έσοδα 961 εκατ. ευρώ, ο Νοέμβριος με έσοδα 241 εκατ. ευρώ και ο Δεκέμβριος με έσοδα 205 εκατ. ευρώ, δηλαδή για τους τρεις μήνες κατεγράφησαν συνολικά έσοδα ύψους 1, 407 δις. ευρώ. Με δεδομένη τα αυξημένα έσοδα του Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους (2.470 εκατ. ευρώ έναντι , 2.138 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2016 και 2.131 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2015) και την πολύ καλή πορεία του Οκτωβρίου φέτος, ο στόχος της επίτευξης νέου ρεκόρ στα τουριστικά έσοδα για την χώρα μας το 2017, δεν είναι μακριά.
Πάντως ένα άλλο ζήτημα που επηρεάζει κρίσιμα το ΑΕΠ είναι το μίγμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται. Όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ η Ελλάδα σημείωσε σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ τη μεγαλύτερη αύξηση του φορολογικού βάρους ως ποσοστό των φορολογικών εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών επί του ΑΕΠ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ολλανδία. Με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 2,2%, από 35,4% του ΑΕΠ σε 38,6% του ΑΕΠ το 2016, όταν η μέση αύξηση στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν της τάξεως του 0,3% από 34% σε 34,3% την ίδια περίοδο. Κι αυτό αναμφισβήτητα δεν είναι ότι καλύτερο καθώς στερεί πόρους από την αναπτυξιακή διαδικασία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr