Ο κ. Ρέτσος τάσσεται υπέρ των ελέγχων σημειώνοντας πως είναι αναγκαίοι για την τουριστική ανάπτυξη, ωστόσο, επισημαίνει πως και από τη μεριά της πολιτείας αποτελεί χρέος η δημοσιοποίηση στοιχείων.
Μεμονωμένες περιπτώσεις- Δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν έναν ολόκληρο κλάδο
Τουριστικοί παράγοντες, σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter σχολιάζουν σχετικά πως "οι περιπτώσεις που εξετάζονται από την ΑΑΔΕ δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν έναν ολόκληρο κλάδο σχεδόν 10.000 επιχειρήσεων, ειδικά όταν διαπιστώνεται υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης σε σχέση με πέρυσι".
Εκφράζουν παράλληλα ερωτηματικά σχετικά με το αν οι συγκεκριμένοι έλεγχοι είναι αντιπροσωπευτικοί, καθώς και διεξάγονται με σωστή "μεθοδολογία”.
Σύμφωνα με όσα διέρρευσε η ΑΑΔΕ οι έρευνες έγιναν με διασταυρώσεις μεσώ Internet και δηλώσεων ΦΠΑ, κάτι που οι τουριστικοί παράγοντες εκτιμούν πως δεν δίνει την πραγματική εικόνα των εισπράξεων ανα πάσα στιγμή.
Όπως εξηγούν, "τα ξενοδοχεία στους μεγάλους προορισμούς κλείνουν απο πολύ νωρίς συμφωνίες-πακέτα για μεγάλο αριθμό δωματίων με tour operators και ταξιδιωτικά γραφεία σε προσυμφωνημένες και χαμηλότερες τιμές".
Οι δε πληρωμές, τονίζουν, στις περισσότερες περιπτώσεις γίνονται επίσης νωρίς με προκαταβολές, ενδιάμεσα ή με το κλείσιμο της χρονιάς. Δηλαδή το σύνολο των εισπράξεων δεν πραγματοποιείται στην αιχμή της τουριστικής περιόδου.
Τέλος, οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου ξεκαθαρίζουν ότι "πραγματική εικόνα για τις ελεγκτικές αρχές μπορεί να προκύψει με ακρίβεια μόνο ύστερα από ολοκληρωμένο φορολογικό έλεγχο και όχι κατά εκτίμηση".
Γιώργος Αλεξάκης-Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr