Τη διαπίστωση αυτή κατέθεσαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), Ειρήνη Τόλη (Πρόεδρος) και Σωτηρία Λυγνού (Γενική Γραμματέας), οι οποίες συνοδευόμενες από τον Γενικό Διευθυντή του ΣΕΤΕ, Γ. Αμβράζη επισκέφθηκαν την περασμένη Παρασκευή την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο συντονισμός των ενεργειών για την περαιτέρω ανάπτυξη και προβολή του Συνεδριακού Τουρισμού της χώρας, με τις εκπροσώπους του Συνδέσμου να εστιάζουν στις σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού που προσφέρονται στην Ελλάδα, υπό την συμβολή δύο καθοριστικών προϋποθέσεων:
*την υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου προσέλκυσης μεγάλων εκδηλώσεων, καi
*την άρση των προβλημάτων που συνεχίζουν να υφίστανται κατά τη διάρκεια διεκδίκησης των διοργανώσεων.
Τα άμεσα και έμμεσα οφέλη που διαχέονται στην Οικονομίας είναι σημαντικά, αν σκεφτεί κάποιος, σύμφωνα με τις επικεφαλής του Συνδέσμου ότι μεταξύ άλλων, ο μέσος σύνεδρος ξοδεύει από 50% έως 70% περισσότερα από τον μέσο τουρίστα, ότι λειτουργεί σαν ο καλύτερος πρεσβευτής για τον ελληνικό τουρισμό και ότι στην διοργάνωση των συνεδρίων τα οποία τονώνουν και τα φορολογικά έσοδα, απασχολούνται άμεσα 40 και έμμεσα 70 επαγγέλματα.
Την ίδια ώρα έθεσαν το επιτακτικό ζήτημα της δημιουργίας Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου, που θα μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 5.000 συνέδρους και εκθέτες, γεγονός που θα αναβαθμίσει τη χώρα μας στη διεθνή συνεδριακή κατάταξη.
Κατά τη συνάντηση, εκ μέρους της HAPCO τονίστηκε εμφατικά ότι, η Διοργάνωση Συνεδρίων συνιστά πολύτιμο κεφάλαιο για τη χώρα, δεδομένου, ότι:
• Η συνεδριακή δραστηριότητα συμβάλει στην οικονομία , ενισχύει την απασχόληση και διαφημίζει την χώρα διεθνώς.
• Οι συμμετέχοντες ξοδεύουν χρήματα ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Ο Σύνεδρος ξοδεύει 50%-70% περισσότερο από τον απλό τουρίστα. Είναι πελάτης υψηλού εισοδήματος και επιπέδου και μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο ambassador (πρεσβευτή) της χώρας μας στο εξωτερικό.
• Είναι μια αστείρευτη πηγή εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους για το κράτος και τις τοπικές αρχές.
• Οδηγεί σε αύξηση των θέσεων εργασίας αφού στην οργάνωση συνεδρίων εμπλέκονται άμεσα 40 τουλάχιστον επαγγέλματα και έμμεσα πάνω από 70.
• Τα συνέδρια δημιουργούν και αυξάνουν την ζήτηση ταξιδιωτικών και τουριστικών υπηρεσιών (διαμονές, διακινήσεις, ξεναγήσεις, εκδρομές, δείπνα, γεύματα κλπ) ενισχύοντας επίσης την οικονομία.
• Η περίοδος διεξαγωγής των συνεδρίων συμβάλει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου.
• Η χώρα αποκτά μεγάλη προβολή και αναγνωρισιμότητα σε ένα υψηλού επιπέδου κοινό και κατακτά σημαντική θέση στον παγκόσμιο τουριστικό και συνεδριακό χάρτη.
• Η συνεχής επένδυση και αναβάθμιση συνεδριακών υποδομών και η ενεργοποίηση μίας νέας προσπάθειας δημιουργίας Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου, που θα μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 5.000 συνέδρους και εκθέτες, θα συμβάλλουν δραστικά στην άνοδο της χώρας μας στη διεθνή συνεδριακή κατάταξη.
Αιτήματα προς την πολιτεία
• Για τον εγχώριο συνεδριακό Τουρισμό (ιατρικά συνέδρια)
Το Δ.Σ ζήτησε την παρέμβαση της Υπουργού στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη δραστική μείωση της συνεδριακής δραστηριότητας, που έχουν προκληθεί από τους πρόσφατους περιορισμούς των νέων εγκυκλίων ΕΟΦ & ΣΦΕΕΕ.
• Για τον εισερχόμενο Συνεδριακό Τουρισμό
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες του HAPCO για ενίσχυση της κρατικής βοήθειας και συλλογικής προσπάθειας ανάδειξης του συνεδριακού προϊόντος, η χώρα μας, όπως τονίστηκε, παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα συνεδριακής ανάπτυξης, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Για τον σκοπό αυτό κρίνεται απαραίτητη:
• Η κοινή στρατηγική μεταξύ των Φορέων (ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, ΕΞΑ, ACVB, TCB, HAPCO κλπ,) και Κράτους, αναφορικά με την ανάπτυξη του Συνεδριακού Τουρισμού και υλοποίηση του Ambassador Program, με πρόσκληση από το Εξωτερικό Decision Makers (Προέδρους Επιστημονικών Εταιρειών ή/και μεγάλων PCOS) για την προσέλκυση διεθνών συνεδρίων, τα οποία διεκδικούνται για τη χώρα μας μόνο μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
• Η στοχευμένη προβολή και έντονη συνεδριακή παρουσία του Υπουργείου Τουρισμού ή/και ΕΟΤ στις διεθνείς εκθέσεις
• Η ύπαρξη υποδομής για την υποστήριξη των buyers μετά τη συμμετοχή.
• Το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων για τη διεξαγωγή των Τελετών Έναρξης και Λήξης των διεθνών συνεδρίων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.
• Η δημιουργία Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει συνέδριο άνω των 5.000 ατόμων (η Αθήνα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν διαθέτουν Μητροπολιτικό Κέντρο). Ένα Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο θα μπορούσε να εκτοξεύσει την εθνική οικονομία και να ανεβάσει τη χώρα μας στη διεθνή κατάταξη (όπως έγινε στην περίπτωση της Κωνσταντινούπολης, Δουβλίνου, Βαρκελώνης κλπ)
Σημειωτέον ότι: Μέχρι στιγμής η χώρα μας εξυπηρετεί τον εισερχόμενο Συνεδριακό Τουρισμό στα συνεδριακά ξενοδοχεία ή συνεδριακά κέντρα όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών & Θεσσαλονίκης, το Metropolitan Expo των οποίων η μεγαλύτερή αίθουσα δεν ξεπερνάει τα 2.100 άτομα.
Τελευταίο αίτημα, που αφορά όλο τον Συνεδριακό Τουρισμό, εισερχόμενο και εγχώριο, είναι η δημιουργία Μητρώου Συνεδρίων που συνεπάγεται σε:
- Σαφή εικόνα του αριθμού συνεδρίων, που πραγματοποιούνται στη χώρα μας (εγχώρια ή εισερχόμενα),
- Δημιουργία έγκυρων στατιστικών στοιχείων, απαραίτητα για μια Ευρωπαϊκή Χώρα, όπως η Ελλάδα,
- Διασφάλιση του Κράτους για την είσπραξη των έμμεσων ή άμεσων φόρων,
- Έλεγχο του αποδοτέου ΦΠΑ
- Προστασία της νόμιμης εργασίας και
- Εκτέλεση της διοργάνωσης συνεδριών από επαγγελματίες/επιχειρηματίες του χώρου.
Οι εκπρόσωποι του HAPCO ζήτησαν επίσης την ενεργή υποστήριξη του υπουργείου Τουρισμού στην αντιμετώπιση όλων των ανωτέρω θεμάτων, τα οποία προκαλούν τη συρρίκνωση της τουριστικής οικονομίας κατά 50 με 60% και δυσχεραίνουν το έργο των PCO και των Επιστημονικών Φορέων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr