Οι υπαναχωρήσεις, οι απαιτήσεις που εγείρονται από τους δανειστές, τα "πίσω - μπρος" της ελληνικής πλευράς γεννούν φόβους επανάληψης φαινομένων του καλοκαιριού του 2015. Κι αυτό σε μια περίοδο που η χώρα αναμένει πολλά από τον τουρισμό το 2017 όντας ένα ασφαλές και σταθερό σημείο σε μια ταραγμένη περιοχή.
Οι προσδοκίες μάλιστα είναι πολλές τόσο από άποψη εισροής εσόδων αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων ή μείωσης του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων λόγων πιθανής ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Ο χρόνος περνά, οι ευκαιρίες χάνονται, οι αγορές απέχουν, οι κίνδυνοι αυξάνονται. Συμφέρον της χώρας είναι η συμφωνία, έστω όχι η καλύτερη, τώρα» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Τwitter ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης. Ο κ. Ανδρεάδης εκφράζει με αυτόν τον τρόπο μια αγωνία του κλάδου για ενδεχόμενο διαμόρφωσης συνθηκών αστάθειας εν όψει των λαμπρών προοπτικών για τη νέα σεζόν. Την ανάγκη να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην αξιολόγηση υπογραμμίζει και ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος. «Επιτακτική η ανάγκη για κλείσιμο της αξιολόγησης. Να βγούμε επιτέλους από τον φαύλο κύκλο της ύφεση» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.
Είναι προφανές ότι η Αθήνα χάνει πολύτιμο χρόνο έχοντας μπλοκαριστεί ανάμεσα στις απαιτήσεις του Ταμείου και την ανάγκη για πολιτική επιβίωση,
Όμως είναι προφανές ότι η καθυστέρηση θέτει σε αμφισβήτηση το στόχο του φετινού προϋπολογισμού για ρυθμό ανάπτυξης 2,7%. Εκεί όμως στηρίζεται ολόκληρο το «οικοδόμημα» του ελληνικού προγράμματος και ιδιαίτερα οι υπερφιλόδοξοι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ φέτος και 3,5% το 2018. Κι αυτό χωρίς σταθερότητα και αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό δύσκολα επιτυγχάνεται.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr