«Την τελευταία διετία η κυβέρνησή μας οδήγησε τον τουρισμό στις υψηλότερες ιστορικά επιδόσεις παρά τις διαδοχικές προκλήσεις και δυσκολίες» είπε η κ. Κουντουρά και τόνισε ότι αυτό το αποτέλεσμα ήρθε γιατί, για πρώτη φορά, υπήρξε σχεδιασμός και εθνική τουριστική πολιτική στην Ελλάδα. Είπε επίσης ότι το 2015, με άμεσες επιχειρησιακές και επικοινωνιακές ενέργειες, η Ελλάδα πέτυχε ρεκόρ αφίξεων και εσόδων, αν και ήταν χρονιά πρωτόγνωρων δυσκολιών, με δύο εκλογικές αναμετρήσεις, με δημοψήφισμα, με πολιτικές διαπραγματεύσεις, συνθήκες πολιτικοοικονομικής ασφυξίας, ισχυρών πιέσεων από τους θεσμούς, με μια συνεχή αναπαραγωγή απειλής του Grexit και με διαρκή πλήγματα από το εξωτερικό στη διεθνή εικόνα της χώρας. Κάθε προσδοκία ξεπέρασε και το αποτέλεσμα του 2016, καθώς υπήρξε εγρήγορση και σχέδιο απέναντι σε γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, στο Προσφυγικό, στην τρομοκρατία στην καρδιά της Ευρώπης και σε γειτονικές χώρες, στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στο δημοψήφισμα για το Brexit.
«Πετύχαμε νέα αύξηση των επισκεπτών κατά ενάμισι περίπου εκατομμύρια έναντι του ιστορικού ρεκόρ του 2015 και συνολικές διεθνείς αφίξεις που θα αγγίξουν τα 27,5 εκατομμύρια, δεδομένου ότι και η κρουαζιέρα έχει αύξηση 20%» είπε η κ. Κουντουρά και υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε στην Ελλάδα εθνική τουριστική πολιτική. Είπε: «Για πρώτη φορά επιδιώξαμε και πετύχαμε την επιμήκυνση της περιόδου από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο και, σε συνέχεια των υψηλών πληροτήτων του Ιουλίου-Αυγούστου, οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος ήταν οι καλύτεροι μήνες όλων των εποχών σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές περιοχές τα ξενοδοχεία έμειναν για πρώτη φορά ανοιχτά μέχρι και τέλη Νοεμβρίου». Η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στα ανοίγματα σε νέες, ξένες αγορές για την προσέλκυση επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων και υψηλών ταξιδιωτικών δαπανών και παράλληλα αναδείχθηκαν νέοι ελληνικοί προορισμοί.
Ταυτόχρονα δόθηκε προτεραιότητα στη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση και την υλοποίηση νέων τουριστικών επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτό αποτυπώνεται στην κατάθεση φακέλων, καθώς μέσα στο 2016, στην αρμόδια Υπηρεσία, στην ΕΥΠΑΤΕ, εκατόν σαράντα δύο προτάσεων νέων επενδύσεων, ξενοδοχείων και ειδικής τουριστικής υποδομής. Εξ αυτών, εκατόν μία προτάσεις αφορούν σχέδια νέων ξενοδοχείων και υφιστάμενων άνω των τριακοσίων κλινών στις κατηγορίες τεσσάρων και πέντε αστέρων. Η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε και σε σειρά παρεμβάσεων για την υποστήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και πρόσθεσε ότι κινητοποιούνται πόροι άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και για νέες δημόσιες τουριστικές υποδομές, μέσω των συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Επίσης, κρατικές ενισχύσεις ύψους 210 εκατομμυρίων ευρώ θα κατευθυνθούν μέσα από δύο πολύ μεγάλα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020 για να ενθαρρυνθούν υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τον εκσυγχρονισμό τους και για την αναβάθμισή τους, αλλά και για την ίδρυση νέων. Το υπουργείο επεξεργάζεται νέες ρυθμίσεις που θα εμπλουτίσουν τον τουριστικό χάρτη της Ελλάδος και παράλληλα προετοιμάζεται το θεσμικό πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών για εγκαταστάσεις μονάδων ιαματικής θεραπείας, κέντρων ιαματικού τουρισμού κ.λπ. Επίσης επανασχεδιάζεται και εκσυγχρονίζεται το σύστημα του Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων, η κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας και στις προτεραιότητες είναι και οι αλλαγές στη δημόσια τουριστική εκπαίδευση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr