Αυτό αναφέρει μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) κ. Αλέξανδρος Βασιλικός σημειώνοντας, όπως και άλλοι παράγοντες της τουριστικής αγοράς, ότι η αύξηση αφίξεων στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος δεν έχει αντίστοιχο αποτύπωμα στις πληρότητες των Αθηναϊκών ξενοδοχείων.
«Είναι δεδομένο ότι η αύξηση των αφίξεων στην Αθήνα είναι θετική» σημειώνει μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) κ. Αλέξανδρος Βασιλικός και προσθέτει:
«Συνεχίζουμε να έχουμε αύξηση στις αφίξεις, αλλά όχι αντίστοιχη αύξηση στις πληρότητες. Οι πληρότητες τον Αύγουστο είναι μειωμένες σε σχέση με τον περσινό μήνα και συνεχίζουν να είναι πτωτικές και στο οκτάμηνο» τονίζει, αποδίδοντας τις απώλειες στα μη αδειοδοτημένα καταλύματα. Αυτό «είναι ανησυχητικό φαινόμενο και θα συνεχιστεί γιατί το ξενοδοχειακό προϊόν είναι φορολογημένο ενώ το άλλο είναι ακανόνιστο» προσθέτει.
Ο ίδιος διαπιστώνει το θετικό ρεύμα νέων ξενοδοχείων που ανοίγουν στην Αθήνα. «Σε κλίνες βέβαια είμαστε ακόμα ένα προς τέσσερα σε σχέση με αυτά που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια» λέει. «Τα περισσότερα από αυτά είναι ξενοδοχεία που ανοίγουν εκεί που είχαν κλείσει άλλα. Λίγες είναι οι μονάδες που ανοίγουν από την αρχή». Αλλά «πόσα από αυτά τα καινούργια έχουν άδειες ξενοδοχείων; Κάποια είναι ενοικιαζόμενα δωμάτια, άλλα είναι ξενώνες νεότητας. Εκεί η αγορά θέλει μια ρύθμιση» τονίζει, αναφερόμενος στα μη αδειοδοτημένα καταλύματα, αλλά και στους ξενώνες νεότητας, «οι οποίοι κανονικά έχουν περιορισμό οι πελάτες τους να είναι ως 26 ετών».
Υπάρχει «επενδυτικό ενδιαφέρον για την Αθήνα, αλλά ακόμα δεν ανατρέπει τα δεδομένα» σημειώνει ο κ. Βασιλικός, συμπληρώνοντας ότι κάθε επενδυτής αξιολογεί τις τιμές και τη φορολόγηση στην ελληνική πρωτεύουσα.
Τονίζει ωστόσο την ανάγκη για προϊόντα τα οποία θα εμπλουτίσουν το προϊόν, όπως γκολφ, συνεδριακό κέντρο και υποδοχή κρουαζιέρας. «Η Αθήνα δεν αναπτύχθηκε μετά το 2004. Οι ξενοδόχοι δεν επένδυσαν στην Αθήνα μόνο για τις 20 μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων». Το city break για να αναπτυχθεί «πρέπει να συντεθούν τα προϊόντα που κάνουν ελκυστική την πόλη» υποστηρίζει.
Υπογραμμίζει όμως ότι η ποσοτική προσέγγιση σε σχέση με τις επιδόσεις του προορισμού «είναι ελλιπής. Έχουμε ανακτήσει ότι χάσαμε την τελευταία πενταετία. Επανήλθαμε σε βιώσιμη πληρότητα. Είμαστε στα επίπεδα του 2008, όμως η μέση τιμή δωματίου είναι πολύ χαμηλή».
Όπως εξηγεί, η Αθήνα παραμένει η φθηνότερη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. «Δεν της αξίζει. Η Αθήνα θα έπρεπε να συγκρίνεται με τη Ρώμη, όμως η τιμή της είναι δύο φορές κάτω». Ακόμα και η Κωνσταντινούπολη, που τελευταία «έχει χάσει 25% από την τιμή της, ακόμα είναι πιο ακριβή».
Την ίδια ώρα υπάρχουν προβλήματα στην πόλη, όπως η δημόσια καθαριότητα, αλλά και «εστίες που έχουν ξεχαστεί»: το Πεδίον του Αρεως, το κέντρο, αλλά και το Ελληνικό με 4.000 πρόσφυγες, όπου τελευταία οι τουρίστες ζητούν από τους οδηγούς των διώροφων τουριστικών λεωφορείων να σταματούν στο ύψος της παραλιακής λεωφόρου για να βγάλουν φωτογραφίες και να τις ανεβάσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Χρειάζεται διαχείριση των προβλημάτων» υπογραμμίζει ο κ. Βασιλικός, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα ακόμα ωφελείται από την κάμψη που καταγράφουν τέσσερις ανταγωνιστικοί προορισμοί της Ανατολικής Μεσογείου.
Το 2017 αυτοί οι προορισμοί «θα βγουν στην αγορά με προσφορές» προσθέτει. «Λείπει η στρατηγική στο κομμάτι της ανάπτυξης της Αθήνας, όπως και της Ελλάδας. Από εκεί και πέρα ο κάθε επιχειρηματίας θα παίξει τον ρόλο του» καταλήγει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr