Κύριος στόχος να μπορέσει να λάβει η εγχώρια τουριστική βιομηχανία μέρισμα από τις απώλειες που έχει η ανταγωνίστρια Τουρκία, που υπολογίζονται στα 8 δισ. δολάρια. Μάλιστα εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, κάνουν λόγο για πτώση 70% των ετήσιων τουριστικών εσόδων της Τουρκίας. Η γερμανική TUI, αναφέρει πτώση της τάξης του 40% στις κρατήσεις ενώ η βρετανική Thomas Cook σημειώνει ότι οι περισσότεροι πελάτες της επιλέγουν για διακοπές την Ισπανία, την Κούβα και τις ΗΠΑ και πολλοί λιγότεροι την Τουρκία, που πέρσι μέτρησε μεγάλες απώλειες από την Ιταλία (-27%) και την Ιαπωνία (-40%).
Η γειτονική χώρα ήδη από πέρσι «έχασε» 500.000 Ρώσους τουρίστες, από τα περίπου 4 εκατ, που προέρχονται κυρίως από τη μεσαία οικονομικά στρώματα.
Στο πλαίσιο αυτό, μετά από αγώνα δρόμου που έκανε από τις 15/12 ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, στενοί του συνεργάτες καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες με κατάθεση νομοτεχνικών ρυθμίσεων για την άρση ποικίλων εμποδίων, εν όψει της νέας σεζόν θα λειτουργήσουν 28 Visa Application Centers (VAC) στη ρωσική επικράτεια για την έκδοση βιομετρικών θεωρήσεων εισόδου. Επίσης, με συντονισμένες ενέργειες ενισχύονται με προσωπικό τα ελληνικά προξενεία στη Ρωσία με στόχο μέχρι τα μέσα Μαΐου να έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των σταθμών εργασίας για την εξέταση των σχετικών αιτημάτων για τη χορήγηση βίζας.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τις αρχές Απριλίου, στόχος είναι να λειτουργούν 27 με 28 Visa Application Center (VAC), ενώ μέχρι τις αρχές Μαΐου να έχουν ολοκληρωθεί και όλες οι προσλήψεις και οι μεταθέσεις προσωπικού στα προξενεία, κυρίως της Μόσχας, αλλά και των άλλων δύο (Νοβόροσισκ και Αγία Πετρούπολη).
Συνολικά, αναμένεται να λειτουργήσουν 70 σταθμοί εργασίας στις Προξενικές Αρχές, καθώς και να αυξηθεί από οκτώ σε 30 τουλάχιστον άτομα το προσωπικό στα προξενεία. Επισημαίνεται ότι με οκτώ άτομα στο προξενείο της Μόσχας εκδόθηκαν πέρυσι 500.000 βιομετρικές βίζες. Τώρα που ήδη απασχολούνται 16 άτομα, όπως εκτιμούν από το υπουργείο η αποτελεσματικότητα θα βελτιωθεί σημαντικά.
Όπως αναφέρεται, 42 εξειδικευμένα άτομα θα ενισχύσουν τις διπλωματικές και προξενικές μας αρχές εξωτερικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών σε τρίτες χώρες. Αυτό θα γίνει με τη χρηματοδότηση αποσπάσεων προσωπικού και με τη χρηματοδότηση προσλήψεων επιτόπιου προσωπικού. Η συνολική συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στο ποσό του 1,3 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι πέρσι οι ελληνικές αρχές στη Μόσχα εξέδωσαν 500.000 τουριστικές visa και φέτος εκτιμάται ότι τα αιτήματα θα είναι αυξημένα κατά τουλάχιστον 20%.
Αναλυτικότερα ο σχεδιασμός προβλέπει τη λειτουργία, υπό του προξενείου του Νοβόροσισκ, VAC σε τρεις πόλεις. Με κέντρο την Αγία Πετρούπολη θα λειτουργήσουν VAC σε έξι πόλεις. Μέχρι τώρα, λειτουργούσαν σε δύο πόλεις, τώρα θα προστεθεί τις επόμενες ημέρες ένα ακόμη και μέχρι τις αρχές Απριλίου αναμένεται να λειτουργήσουν τα άλλα τρία.
Στη Μόσχα στα τέλη Μάρτη είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει ένα νέο VAC, για μεμονωμενους ιδιώτες, ενώ το υφιστάμενο θα εξυπηρετεί, μετά από σχετικό αίτημα παραγόντων της αγοράς, μόνο ταξιδιωτικά γραφεία. Επίσης άλλα τρία κέντρα θεωρήσεων είναι νέα και θα αρχίσουν τη λειτουργία τους από τέλη Μαρτίου, εφόσον είναι έτοιμος ο ανάδοχος.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι έχει συμφωνηθεί με τον ανάδοχο να λειτουργεί κινητές μονάδες βιομετρίας καθώς και τα λεγόμενα mini vac (σε ειδικά σημεία σε συνεργαζόμενες τράπεζες με τον πάροχο) για να εξυπηρετεί περιοχές όπου δεν υφίστανται Vac και συγκεντρώνεται ικανός αριθμός αιτημάτων. Εκεί θα κατατίθενται μόνο αιτήσεις που στη συνέχεια τα αποτελέσματά τους θα στέλνονται ταχυδρομικά με οικονομική επιβάρυνηση του αιτούντος. Επίσης οι κινητές μονάδες θα εξυπηρετούν ιδιώτες, οι οποίοι επιθυμούν εξυπηρέτηση vip.
Στόχος πάντως είναι η προσέλκυση των «καλών επισκεπτών» καθώς λόγω τιμών τα μεσαία ρωσικά στρώματα είτε θα επιλέξουν εγχώριους προορισμούς λόγω και της συναλλαγματικός ισοτιμίας, είτε θα προτιμήσουν την Ισπανία που έχει πιο ανταγωνιστικές τιμές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας ο αριθμός των Ρώσων τουριστών τριπλασιάσθηκε μέσα σε τρία χρόνια και από 451,2 χιλιάδες το 2010 έφθασε το 2013 στο 1,352 εκατ., για να πέσει στη συνέχεια λόγω κυρίως της κρίσης που έπληξε τη ρωσική οικονομία και της υποτίμησης του ρουβλίου, στο 1,250 εκατ. το 2014 και στους 512,8 χιλιάδες το 2015. Η χώρα μας βρέθηκε από την τρίτη θέση ως προορισμός των Ρώσων στην πέμπτη θέση, σύμφωνα με στοιχεία του Russian Union of Travel. Ο ίδιος Οργανισμός ανέφερε ότι οι Ρώσοι που ταξίδεψαν στο εξωτερικό το 2015, μειώθηκαν κατά 31,3% στους 12,1 εκατ. και ήταν αυτή η μεγαλύτερη μείωση μετά τη μεγάλη κρίση του 1998, που ήταν τότε 24,4%. Το 2014 ο αριθμός των Ρώσων τουριστών μειώθηκε μόλις κατά 4%.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr