Οι τάσεις είναι ισχυρά ανοδικές, ενώ η αύξηση ποικίλει ανά προορισμό και ανά tour operator.Αναλυτικά το δημοσίευμα:
"Με τα αυτά και με τα άλλα, έφθασε και η ώρα της ΜΙΤΤ. Που φέτος έχει ειδικό και αυξημενο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όχι φυσικά επειδή υπάρχουν θεαματικές εξελίξεις στα γενικά δεδομένα της ρωσικής αγοράς εξερχόμενου τουρισμού, αλλά επειδή οι εξελίξεις σε σχέση με τους άλλους δημοφιλείς προορισμούς των Ρώσων, έχουν φέρει κυριολεκτικά τα πάνω, κάτω!Μία εξαιρετική εικόνα της αγοράς, των ισορροπιών, των τάσεων και των παραγόντων της, έχει δώσει και δίνει σχεδόν καθημερινά το Tornos News, εδώ και αρκετό καιρό.
Αν ξεκινήσετε από το πιο πρόσφατο ρεπορτάζ για τους 20 μεγαλύτερους «παίκτες» της αγοράς για την Ελλάδα, μπορείτε να ακολουθήσετε την αλληλουχία των θεμάτων, μέχρι και την έρευνα που δίνει και αρκετό από το παρασκήνιο.
Αύξηση 25%-30% για Ελλάδα
Ξεκινάμε με τα πιο πρόσφατα νέα: Η ζήτηση και οι προτιμήσεις των Ρώσων που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν φέτος στο εξωτερικό αρχίζουν να διαμορφώνονται σε πιο συγκεκριμένη βάση. Γενικά και για φέτος προβλέπεται μείωση της εξερχόμενης κίνησης λόγω των γνωστών δυσκολιών στη Ρωσία, αν και το ρούβλι δείχνει να σταθεροποιείται σε μία καλύτερη ισοτιμία, παράμετρος που μπορεί να αλλάξει τη ροή της εξερχόμενης κίνησης επί το θετικότερο όσο πλησιάζουμε στη θερινή περίοδο.
Υπάρχουν ορισμένοι προορισμοί που συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Και μιλάμε για ενδιαφέρον, γιατί ακόμα, ο ρυθμός κρατήσεων δεν έχει φθάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα. Μεταξύ των προορισμών αυτών, βάσει των μεγαλύτερνω αυξήσεων στην καταγραφή ενδιαφέροντος, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, πιο πίσω το Ισραήλ, αλλά και η Αίγυπτος.
Η οποία Αίγυπτος, δείχνει να ανακάμπτει και ειδικά αυτές τις μέρες, διαβάζουμε και ακούμε πολλά για πιθανό «άνοιγμα» του προορισμού προς τον Μάιο. Μία επάνοδος της Αιγύπτου τη φετινή περίοδο, μπορεί να οδηγήσει σε άλλη κατεύθυνση τη ζήτηση και μεγάλο μέρος των κρατήσεων. Το ενδιαφέρον είναι ότι η Ρωσική κυβέρνηση δείχνει να μην θέλει αυτήν την εξέλιξη, πιθανότατα για να πριμοδοτήσει τον εσωτερικό τουρισμό...
Χορήγηση Θεωρήσεων: Το «κλειδί» για όλα!
Για την Ελλάδα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτήν την περίοδο, οι πληρωμένες προκρατήσεις για τη θερινή περίοδο κινούνται με μία αύξηση 25%-30% σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά με ισχυρά ανοδικές τάσεις. Η αύξηση ποικίλει ανά προορισμό και ανά tour operator.
Τα μηνύματα, γενικά, εξακολουθούν να είναι πολύ θετικά και ενθαρρυντικά και όλα δείχνουν ότι πραγματικά μπορεί το 2016 να αποδειχθεί μία χρονιά μεγάλης αύξησης από τη Ρωσία. Ωστόσο, όλοι ανεξαιρέτως συμφωνούν και συγκλίνουν στην άποψη ότι κομβική παράμετρος για όλα αυτά, παραμένει ο ρυθμός χορήγησης βιομετρικών visa.
Επ’ αυτού, έχουμε ορισμένες θετικές εξελίξεις, π.χ. έχουν παρουσιαστεί στο Γενικό Προξενείο οι πρώτοι υπάλληλοι από την Αθήνα, αναμένονται και άλλοι και το Προξενείο είναι έτοιμο να προχωρήσει και στην πρόσληψη επιτόπιου προσωπικού.
Ωστόσο, οι ρυθμοί με τους οποίους κινείται και αποφασίζει η Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ, μοιάζει απελπιστικά αργή - για να μην πούμε κάτι άλλο - για τις συνθήκες και τις ανάγκες της αγοράς και της χώρας! Ακόμα και η εντυπωσιακή τοποθέτηση του Επικεφαλής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού -Rosturism, Όλεγκ Σαφόνοφ, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να χορηγεί θεωρήσεις εντός 48 ωρών, δεν είναι παρά μία απόδειξη του πόσο ιδανικό είναι το κλίμα για τη χώρα μας και σε επίπεδο ρωσικής κυβέρνησης.
Είμαστε... ικανοί να τη χάσουμε και αυτήν την ευκαιρία;Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 30 θέσεις εργασίας έτοιμες και το σχέδιο είναι να προστεθούν άλλες 40-45, το αμέσως επόμενο διάστημα. Χωροταξικά, αυτό θα επιτευχθεί με τη «μετακόμιση» της Πρεσβείας σε άλλο κτίριο σε λίγες μέρες και τη μεταφορά του Γραφείου του ΕΟΤ σε άλλο όροφο, στους χώρους όπου χρησιμοποιούσε η Πρεσβεία.Με 70-75 σταθμούς εργασίας, εκτιμάται ότι το Γ. Προξενείο της Μόσχας μπορεί να χορηγεί γύρω στις 6.500 θεωρήσεις τη μέρα.
Με «διπλή» βάρδια, δηλαδή άλλα 60-70 άτομα, την περίοδο αιχμής, θα μπορέσουν να καλύψουν υπερδιπλάσιο αριθμό θεωρήσεων ημερησίως.Ωστόσο, υπάρχουν και τα άλλα δύο Προξενεία μας, στην Αγ. Πετρούπολη και στο Νοβοροσίσκ. Και εκεί υπάρχουν ανάγκες για περισσότερα εξουσιοδοτημένα άτομα, καθώς το ενδιαφέρον για Ελλάδα είναι φέτος πολύ μεγάλο.
Υψηλή εκπροσώπηση στη MITT
Περνάμε στα τρέχοντα διαδικαστικά: Με πλήρη σύνθεση, η πολιτική ηγεσία του Τουρισμού, στη Μόσχα, με Ε. Κουντουρά, Δ. Τρυφωνόπουλο, υπηρεσιακούς παράγοντες και συμβούλους. Το επίσημο πρόγραμμα ξεκινάει από αύριο πρωί, πρώτη μέρα της έκθεσης, αλλά το ανεπίσημο ξεκίνησε από σήμερα, με σειρά συναντήσεων και επαφών με κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες της αγοράς και δύο συναντήσεις που από ό,τι καταλαβαίνουμε έχουν ιδιαίτερη σημασία (δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα, τώρα).Στα επίσημα, έχουν προγραμματιστεί συνέντευξη τύπου της υπουργού την Πέμπτη το πρωί και οι καθιερωμένες «ελληνικές βραδιές» για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και tour operators. Την Παρασλευή, η ειδικά σχεδιασμένη παρουσίαση της Λέσβου και μία παρουσίαση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα που διοργανώνει το Ελληνο-Ρωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr