Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, η «σχετική διαδικασία, που απαιτεί την υποβολή δια φυσικής παρουσίας (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) δέκα δακτυλικών αποτυπωμάτων, φωτογραφίας ειδικών προδιαγραφών κ.λπ., έχει τεθεί σε ισχύ σε αγορές ιδιαίτερης σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό, π.χ. Ρωσία, Ουκρανία, Κίνα και σε άλλες π.χ. Ινδία, θα ενεργοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων. Ήδη, από τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής της διαδικασίας, παρατηρείται μεγάλη μείωση των αιτημάτων χορήγησης θεωρήσεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τουριστικών υπηρεσιακών στελεχών και παραγόντων που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω αγορές, η τάση αυτή θα παγιωθεί, τους επόμενους μήνες τουλάχιστον, οδηγώντας σε προτίμηση προορισμών εκτός Συνθήκης Σένγκεν και, κατά συνέπεια, σε απώλεια μεγάλου αριθμού αφίξεων για το υπόλοιπο του 2015, αλλά και για την επόμενη περίοδο του 2016, προς προορισμούς όπως η Ελλάδα».
«Αυτό συμβαίνει καθώς, παρά το γεγονός ότι άπαξ και γίνει η υποβολή των βιομετρικών στοιχείων αυτά καταχωρούνται στο ενιαίο, για όλες τις χώρες Σένγκεν, σύστημα VIS και διατηρούνται για διάστημα πέντε ετών, υπάρχει απροθυμία πολλών ξένων πολιτών να περάσουν αυτήν τη χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία (έξοδα μετακίνησης προς περιοχή όπου υπάρχει υποδοχέας βιομετρικών στοιχείων και λοιπών δικαιολογητικών, καθυστερήσεις στην έγκριση και χορήγηση θεώρησηςκ.λπ.).
Είναι, επομένως, ζήτημα καθοριστικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι η εξυπηρέτηση των πολιτών των εν λόγω αγορών, θα γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερα και συντομότερα, σε αυτό το πρώτο στάδιο υποβολής των βιομετρικών στοιχείων.
Επισημαίνεται, ότι ακόμα και αν αυξηθεί ο αριθμός των Visa Centers στις συγκεκριμένες αγορές, κομβικός κρίκος στην όλη διαδικασία, παραμένει ο ρυθμός καταχώρισης των βιομετρικών στοιχείων στο σύστημα VIS από τις κατά τόπους Προξενικές Αρχές. Η καταχώριση μπορεί να γίνεται μόνον στα προξενεία και μόνον από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους και απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο ανά αίτημα χορήγησης θεώρησης» επισημαίνει η ΠΟΞ και καταλήγει:
«Αυτήν την περίοδο βρισκόμαστε στο τέλος της τουριστικής περιόδου. Με δεδομένο ότι από τις αρχές του 2016, θα αρχίσει να αυξάνει ο όγκος αιτημάτων χορήγησης θεωρήσεων και ότι πολύ μεγάλος αριθμός επισκεπτών δεν θα έχουν περάσει το πρώτο στάδιο, είναι ευνόητο ότι ο φόρτος που θα προκληθεί στα προξενεία της χώρας θα αυξηθεί αλματωδώς, με κίνδυνο να προκληθούν σοβαρότατα προβλήματα και ακόμα μεγαλύτερες απώλειες τουριστών. Η ΠΟΞ απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση και ειδικά στο υπουργείο Εξωτερικών, να μεριμνήσει από τώρα, για την επαρκή στελέχωση των Προξενικών Αρχών και για τη λήψη κάθε άλλου αναγκαίου μέτρου προκειμένου να μην χαθούν πολύτιμα έσοδα και αφίξεις για τον ελληνικό τουρισμό».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr