Στο φόντο αυτό σήμα κινδύνου εξέπεμψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας στο πλαίσιο των εργασιών του 14ου συνεδρίου του συνδέσμου. Ο κ. Ανδρεάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο τουρισμός θα περάσει σε φάση υποχώρησης από την επόμενη κιόλας χρονιά, ή έστω το 2017, αν δεν αλλάξει άρδην η κυβερνητική πολιτική. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο χώρος του τουρισμού αντέχει μόνον ένα χρόνο το φορτίο από τα συνεχή μέτρα υπερφορολόγησης που έχουν εξαγγελθεί ύστερα από συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους-δανειστές και τόνισε με έμφαση πως είναι επιτακτική η ανάγκη να επανέλθουν από το 2017 οι φορολογικοί συντελεστές στα προηγούμενα επίπεδα. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως οι συντελεστές ΦΠΑ στον τουρισμό έχουν αλλάξει οκτώ φορές από το 2008 έως σήμερα.
Ο Α. Ανδρεάδης υπογράμμισε την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα, επανέλαβε την εκτίμηση πως για να ανακάμψει η εθνική οικονομία απαιτούνται κεφάλαια συνολικού ύψους τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ, το 70% των οποίων θα αφορά τουριστικές επενδύσεις. Ο κ. Ανδρεάδης εστίασε και στο θέμα των καθυστερήσεων στον χωροταξικό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον αέρα και όλες οι επενδύσεις.
«Εμείς έχουμε ανάγκη από επενδύσεις, διεθνώς υπάρχουν τεράστια διαθέσιμα κεφάλαια, αλλά παρ' όλ' αυτά δεν έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε ούτε μία εδώ και πάρα πολύ καιρό. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναρωτηθούν, κυβέρνηση και δανειστές, για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός πως κυβέρνηση και δανειστές έχουν αφήσει έξω από τους σχεδιασμούς τους τον επιχειρηματικό κόσμο, αν και είναι εκείνοι που γνωρίζουν «πώς πρέπει να γίνει η δουλειά».
Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια τάχθηκε κατά της επιλογής μεταβίβασης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν λάβει ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε ξένα funds, έναντι τιμήματος που αντιστοιχεί στο 15-20% της αξίας των δανείων. Τόνισε πως αυτό θα έπρεπε να γίνει μέσω του τραπεζικού συστήματος, το οποίο θα έπρεπε να αναλάβει την αναχρηματοδότηση αυτών των δανείων σε ποσοστό 50-60%. Αναρωτήθηκε μάλιστα, πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να αρνείται στους επιχειρηματίες μία τέτοια λύση, η οποία έχει υιοθετηθεί για το θέμα του χρέους της χώρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr