Η Αθήνα συνεχίζει την εντυπωσιακή πορεία του Αυγούστου όπου παρατηρήθηκε αύξηση 23% των αφίξεων σε σχέση με πέρσι, διαμορφώνοντας το 8μηνο σε ανοδική πορεία που άγγιξε το 26%. Εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις και των Κυκλάδων όπου παρατηρείται αύξηση 13%-14%, ενώ οι παραδοσιακοί προορισμοί των Δωδεκανήσων (-2%) και της Κρήτης (-1%) παρουσιάζουν οριακή μείωση στο 8μηνο. Η κίνηση σε όλη τη χώρα, πλην της Αθήνας εμφανίζει οριακή αύξηση 1%, ενώ εάν συμπεριληφθεί η Αθήνα συμπαρασύρεται το σύνολο της χώρας σε ενίσχυση της τουριστικής κίνησης κατά 6%.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την εξέλιξη των αφίξεων ανά χώρα διαπιστώνεται ότι εάν δεν είχε σημειωθεί η σημαντική κάμψη από τη Ρωσία (438.000 λιγότεροι επισκέπτες, -47% κατά το 8μηνο) οι συνολικές αφίξεις δεν θα είχαν πληγεί.
Μεταξύ των 10 ισχυρότερων χωρών προέλευσης διαπιστώθηκε συνολική αύξηση 12%. Αναλυτικά από τις ΗΠΑ η κίνηση ενισχύθηκε κατά 37%, από τη Γαλλία κατά 21%, από την Πολωνία κατά 18% και από την Ιταλία κατά 16%.
Με καράβια…
Μειωμένη κατά 9,7% τον Αύγουστο και κατά 9,2% το 8μηνο παραμένει η ακτοπλοϊκή κίνηση από/προς την Ιταλία. Στην εγχώρια ακτοπλοΐα τα στοιχεία του Β. Αιγαίου και της Δωδεκανήσου επηρεάζονται από τις μετακινήσεις μεταναστών και προσφύγων, αλλοιώνοντας την πραγματική εικόνα ως προς την τουριστική κίνηση η οποία εμφανίζεται ως θετική. Η Κρήτη εμφανίζει μείωση 13,4% που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε υποκατάσταση του μεταφορικού έργου από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.
Πτώση του οδικού τουρισμού από τον Ιούλιο
Αρνητική η εικόνα του εισερχόμενου οδικού τουρισμού ο οποίος περιορίστηκε κατά 4% τον Ιούλιο, επιδείνωση που ενισχύθηκε σημαντικά τον Αύγουστο κατά τον οποίο παρατηρήθηκε μείωση 15%. Σημειώνεται ότι έως τον Ιούνιο (πριν την επιβολή των capital controls) η αύξηση του εισερχόμενου οδικού τουρισμού κυμάνθηκε από 22% έως και 53%. Συνολικά, λόγω της εντυπωσιακής πορείας έως τον Ιούνιο, το 8μηνο εμφανίζει ενίσχυση 10%.
Η αεροπορική κίνηση εσωτερικού παρουσίασε αύξηση 25% τον Αύγουστο και 28% το 8μηνο. Μέρος της αύξησης αυτής εκτιμάται ότι οφείλεται και σε μετεπιβιβαζόμενους επιβάτες από πτήσεις εξωτερικού.
Ξενοδοχεία
Οι δείκτες ποιότητας των ελληνικών ξενοδοχείων παραμένουν στα ίδια επίπεδα, με το δείκτη ικανοποίησης για την Ελλάδα να βρίσκεται στο 84,3%. Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης βρίσκεται η Ήπειρος με ποσοστό άνω του 90% και ακολουθούν οι Κυκλάδες με ποσοστό 87,4%. Για το σύνολο της χώρας, ο δείκτης ικανοποίησης είναι υψηλότερος σε σύγκριση με αυτόν των ανταγωνιστικών προορισμών, ενώ οι επιμέρους δείκτες όπως η σχέση ποιότητας τιμής, τοποθεσία, εξυπηρέτηση και φαγητό – ποτό κινούνται στα ίδια επίπεδα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους ανταγωνιστές. Η Κύπρος υπερτερεί έναντι όλων των ανταγωνιστικών προορισμών και, για πρώτη φορά, και έναντι ενός ελληνικού προορισμού, της Χαλκιδικής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr