Ο τουρισμός δεν είναι μόνο ο βασικός πυλώνας στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά τώρα πλέον είναι και σημαντικός εγγυητής για τη μελλοντική ανάπτυξη της Ελλάδας. Αυτό τόνισε ο κ. Thomas Ellerbeck, Μέλος του Δ.Σ. και Επικεφαλής των Διεθνών Σχέσεων του Ομίλου TUI, του μεγαλύτερου tour operator παγκοσμίως, μιλώντας, σε δείπνο που παρέθεσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, μετά το πέρας της χτεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης, για να προσθέσει ότι οι ξένοι επενδυτές προσδοκούν από την Ελλάδα κυρίως νομική και επενδυτική ασφάλεια, καθώς και διαυγείς και γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησης.«Ειδικά οι σύγχρονες υποδομές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του τουρισμού» υπογράμμισε ο κ. Thomas Ellerbeck, χαρακτηρίζοντας τις κρατικές επενδύσεις στο οδικό δίκτυο και κυρίως στις υποδομές αεροδρομίων, συμφέρουσες και ανταποδοτικές, καθότι, όπως ανέφερε, ο τουρισμός με μία συνεισφορά περίπου 28 δισ. ευρώ στη δημιουργία υπεραξίας για τη χώρα, κατέχει ένα μερίδιο μεγαλύτερο του 16% στο σύνολο των οικονομικών επιδόσεων της Ελλάδας».
Μιλώντας ειδικότερα για την TUI ανακοίνωσε ότι για το 2014 αναμένει μόνο από τη Γερμανία ανάπτυξη της τάξης του 10% στις κρατήσεις. «Διατηρούμε στενή σχέση με την Ελλάδα και επιθυμούμε να διευρύνουμε τις προσφερόμενες υπηρεσίες μας. Τόσο τα Robinson Club, όσο και τα ξενοδοχεία της TUI σχεδιάζουν περαιτέρω επενδύσεις και ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν και να αξιοποιήσουν νέους προορισμούς. Αυτό κάνει την Ελλάδα ακόμα πιο ελκυστική για τους πελάτες μας και ενισχύει την τουριστική βιομηχανία της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Thomas Ellerbeck.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης, κατά την ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι, φέτος, το Επιμελητήριο κλείνει 90 χρόνια προσφοράς στην ελληνική οικονομία από την ίδρυσή του και πρόσθεσε ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης οι γερμανικές επιχειρήσεις στήριξαν τη χώρα με επενδύσεις, προεξοφλώντας, προφανώς, ότι το ακραίο σενάριο του Grexit δεν είχε βάση συζήτησης». Δίνοντας έμφαση στην πορεία της τουριστικής αγοράς, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα βασίζει μεγάλο μέρος των εσόδων της στον τουρισμό, καθότι έχει να επιδείξει ένα αξιοθαύμαστο τουριστικό προϊόν. Η χώρα καταγράφει, όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί, αύξηση 30% στο σύνολο των αφίξεων από το εξωτερικό, στο πρώτο τετράμηνο του 2014 στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας και κατά 36% στο μεγαλύτερο – το Ελευθέριο Βενιζέλος».
Ο κ. Μαΐλλης πρόσθεσε πως «με τον τομέα του τουρισμού να απασχολεί κάθε πέμπτο εργαζόμενο, να καλύπτει περισσότερο από το 50% του εμπορικού ελλείμματος, να εισφέρει το 16,4% του ΑΕΠ, να δημιουργεί 34 δισ. ευρώ ζήτηση στην οικονομία και να εισφέρει έσοδα που φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 13,5 δισ. ευρώ, δικαίως εναποθέτει κανείς πολλές από τις ελπίδες ανάκαμψης της χώρας στην τουριστική κίνηση». Ωστόσο, όμως, εκτίμησε ότι για την ανάπτυξη «υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε, αλλά είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ».
Σχολιάζοντας πρωτοβουλίες με στόχο την τόνωση του τουριστικού ρεύματος αναφέρθηκε στις νέες μορφές, που αναπτύσσονται στον τουρισμό, και ειδικότερα στον εναλλακτικό τουρισμό, καθώς και στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Υπουργού Τουρισμού, κ. Όλγας Κεφαλογιάννη, με τον Υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, κ. Hans-Joachim Fuchtel για τον ιατρικό τουρισμό, για άτομα που χρήζουν ιατρικής περίθαλψης και για άτομα τρίτης ηλικίας. Όπως είπε, «η έναρξη υλοποίησης του προγράμματος ξεκίνησε στη Ρόδο με πρώτους, μία ομάδα Γερμανών τουριστών, που θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας».
Ο Γενικός Διευθυντής του Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο πιλοτικό έργο της διττής εκπαίδευσης στον τουριστικό κλάδο, που προσφέρει, στον μαθητευόμενο, την ευκαιρία να εργαστεί υπό πραγματικές συνθήκες μέσα στο περιβάλλον μιας επιχείρησης, αποκτώντας έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα της λειτουργίας της. «Ήδη, 73 νέα άτομα ηλικίας 18 μέχρι 20 ετών, έχοντας ολοκληρώσει το σκέλος των θεωρητικών μαθημάτων του πρώτου έτους, εκπαιδεύονται κατά τη διάρκεια της τρέχουσας τουριστικής περιόδου σε 34 ξενοδοχεία, σε 6 πόλεις της Ελλάδας, και, παράλληλα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες εγγραφής για το τρέχον έτος που θα αρχίσει το Σεπτέμβριο με 120 νέους, ενώ το Επιμελητήριο σχεδιάζει, σε στενή συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, την έναρξη μιας νέας σχολής στην Θεσσαλονίκη» ανέφερε ο κ. Κελέμης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, τόνισε, που υλοποιείται με βασική επιχορήγηση του γερμανικού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας και την υποστήριξη των συναρμόδιων Ελληνικών Υπουργείων Παιδείας, Εργασίας και Τουρισμού, στην οποία συμμετέχουν επίσης εταίροι με πολυετή εμπειρία, από την Γερμανία, όπως η TUI, το Πανεπιστήμιο του Όσναμπρουκ και η DEKRA.
Τέλος, ο κ. Χαράλαμπος Κοκκώσης, Senior Advisor του υπουργείου Τουρισμού, μιλώντας κατά τη διάρκεια του δείπνου, σχολίασε την πορεία της τουριστικής αγοράς, αναφέροντας ότι, ήδη το 2013, η τουριστική κίνηση στη χώρα, συνυπολογίζοντας τους επιβάτες κρουαζιέρας, ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ και τα έσοδα αυξήθηκαν κατά περίπου 15% έναντι του προηγούμενου έτους. Το 2014 εκτίμησε πως θα είναι ακόμα καλύτερο για τον τουρισμό, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι διεθνείς αφίξεις εμφανίζουν ιδιαιτέρως υψηλούς ρυθμούς αύξησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr