Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Οι ανάγκες άρδευσης του 1 εκατομμυρίου στρεμμάτων του Σερραϊκού κάμπου, αλλά και η αδυναμία ή κατά άλλους αδιαφορία του ειδικού φορέα διαχείρισης του ΥΠΕΚΑ και της αρμόδιας αντιπεριφέρειας οδηγούν σε υπερσυγκέντρωση υδάτων στη λεκάνη της Κερκίνης, που οδηγεί τα νερά κοντά στις ακτές, σε ύψη μεγαλύτερα από τα επιτρεπόμενα, απειλώντας τον παγκοσμίας εμβέλειας βιότοπο της περιοχής, που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας.
Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται 1524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου.
Στη χώρα μας, βάση της συνθήκης Ραμσάρ, προστατεύονται δέκα υγρότοποι: Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστονίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα των ποταμών Αξιού- Λουδία-Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Νομό Ηλείας.
Όπως τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι υγρότοποι της χώρας μας υποβαθμίζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνεται η μοναδική οικολογική τους αξία. Αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών αποβλήτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας και λαθροθηρία είναι μόνο ορισμένα από τα εντονότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής λύση, που θα διασφάλιζε και την άρδευση του πλούσιου κάμπου των Σερρών, αλλά και θα προστάτευε το εντός λίμνης Κερκίνης μοναδικό δέλτα του ποταμού Στρυμόνα, υπάρχει. (Σημειώνεται ότι η Κερκίνη είναι τεχνητή λίμνη κι εκεί οι φερτές ύλες έχουν δημιουργήσει το μοναδικό βιότοπο του Στρυμονικού Δέλτα, που έχει έκταση περίπου 35.000 στρέμματα σε σύνολο για όλη τη λίμνη 75.000 στρεμμάτων). Αυτή η λύση θα ήταν ο περιοδικός καθαρισμός του πυθμένα κοντά στο φράγμα που θα αύξανε τη χωρητικότητα ε κυβικά νερού κι έτσι θα απέτρεπε υπερχειλίσεις, ειδικά την άνοιξη, που καταστρέφουν το παράλιο δάσος και το Δέλτα. Ωστόσο, σύμφωνα με κατοίκους, οι αρμόδιες υπηρεσίες επικαλούμενες την οικονομικής στενότητα αδιαφορούν θέτοντας σε κίνδυνο ένα εμβληματικό τουριστικό προορισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 60 περίπου επιχειρήσεις οικοτουρισμού, με έμφαση στην τοπική γαστρονομία (βούβαλος κλπ) ζουν από το παράλιο δάσος ενώ οι προοπτικές ανάδειξης της λίμνης ως μοναδικού προορισμού είναι ιδιαίτερα σημαντικές.
Άλλωστε, όπως κατέγραφε το «R» στις 23/5/2013 Οικοτουρισμός στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει όχημα για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου που αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο για την εγχώρια τουριστική βιομηχανία, ενώ παράλληλα μπορεί να διασφαλίσει την αειφόρο ανάπτυξη, αλλά και θέσεις απασχόλησης σε όλη την ελληνική περιφέρεια που σήμερα στενάζει από την ανεργία.
«2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο αφήνουν οι περίπου 5.000 επισκέπτες στη Λέσβο, που επισκέπτονται το νησί για ορνιθολογικό τουρισμό το φθινόπωρο και την άνοιξη» τόνισε η Ρούλα Τρίγκου από την ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία αναφερόμενη, ενδεικτικά, στο πώς μπορεί μια θεματική μορφή να διευρύνει το εισόδημα και τη σεζόν για πολλές περιοχές. «Η Λέσβος, αποτελεί διεθνή πόλο έλξης καθώς υπάρχουν πολλά είδη πουλιών, μοναδικά, που περνούν από την περιοχή, όπως το Σμυρνοιτσίχλονο, αποτελώντας πόλο έλξης για πολλούς λάτρεις του bird watching απ΄ όλα τα μήκη της γης
H κ. Τρίγκου μιλώντας στο Reporter.gr μάλιστα τόνισε ότι τα νησιά του Αιγαίου, λόγων των θαλάσσιων πουλιών, αλλά και των αποδημητικών, όπως και περιοχές στη Θράκη, τη Μακεδονία λόγω των λιμνών μπορούν να αναπτύξουν αυτή τη μορφή τουρισμού, που μάλιστα αφορά τη εποχές χαμηλής ζήτησης…
Γιώργος Αλεξάκης