Από την εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2013 φαίνεται ότι το ΠΔΕ μειώθηκε κατά 11,8% το 2010 και κατά 21,8% το 2011, σημειώνει στην Ετήσια Έρευνα του ΙΤΕΠ «Εξελίξεις στον Τουρισμό και στα βασικά μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας το 2012».
Παράλληλα τονίζει ότι η πορεία του ΠΔΕ εξακολουθεί να είναι πτωτική και το 2012. «Οι συνεχείς του περικοπές αποτελούν πλέον τη μοναδική εφεδρεία της κυβέρνησης προκειμένου να επιτευχθούν οι αυστηροί δημοσιονομικοί στόχοι που προβλέπονται στο μνημόνιο» αναφέρεται στη μελέτη.
Αν συνεχιστεί η αποεπένδυση στο χώρο του τουρισμού, σύντομα θα προκληθεί συστημικό πρόβλημα στον κλάδο. Οι υποδομές και η γενική εικόνα του δημόσιου χώρου συνιστούν αναπόσπαστο συστατικό του τουριστικού προϊόντος. Αν υποβαθμιστεί η ποιότητα των υποδομών και του δομημένου περιβάλλοντος, θα διαβρωθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ενώ την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις του κλάδου θα αδυνατούν να παρέμβουν διορθωτικά.
Οι ιδιωτικές επενδύσεις συρρικνώνονται με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013, οι συνολικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 21,3% το πρώτο τρίμηνο του 2012, τη στιγμή που οι δημόσιες επενδύσεις για το ίδιο διάστημα σημείωναν μονοψήφια μεταβολή.
Πιο πολλές μονάδες το 2012
Ωστόσο το 2012 τα παλαιότερα επενδυτικά σχέδια που ολοκληρώθηκαν ήταν περισσότερα από τις μονάδες που έκλεισαν, με αποτέλεσμα το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας να αυξηθεί κατά 22 μονάδες και κατά 3.110 δωμάτια. Οι περισσότερες νέες μονάδες λειτούργησαν στις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο, ενώ στην Κεντρική Ελλάδα, τη Δυτ. Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία ο αριθμός των ξενοδοχείων συνέχισε να μειώνεται. Το μέσο μέγεθος των ξενοδοχείων στην Ελλάδα εξακολούθησε να αυξάνει και από 41 δωμάτια το 2011 ανήλθε στα 41,3 το 2012.
Αύγουστος ο δυνατός μήνας
Στο ποσό των 100,2 ευρώ ανήλθε η Μέση Τιμή Δωματίου των ξενοδοχείων το μήνα Αύγουστο του 2012, παρουσιάζοντας αύξηση ύψους 2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Κατά 0,1% αυξήθηκε η πληρότητα των μονάδων τον ίδιο μήνα, αγγίζοντας το 77,8% και την ίδια περίοδο άνοδο 0,8% παρουσίασε η απασχόληση. Αντίστοιχα μείωση κατά 2,3% υπήρξε στην απασχόληση το μήνα Μάιο, πτώση ύψους 6,2% (48,3%) εμφάνισε η πληρότητα τον ίδιο μήνα και οριακή άνοδος κατά 1,14% παρουσιάστηκε στη Μέση Τιμή Δωματίου φθάνοντας τα 65,3 ευρώ. Όπως αποτυπώνεται στη μελέτη, η Ελλάδα εισέπραξε 4,6% λιγότερα έσοδα το 2012 σε σχέση με την περσινή χρονιά. Στο επίπεδο των τουριστικών εισπράξεων ξεχωρίζουν οι θετικές επιδόσεις της Ιταλίας, η οποία πέτυχε μεγαλύτερο ρυθμό ανόδου των εισπράξεων σε σχέση με τις αφίξεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι κατάφερε να διαθέσει το προϊόν της σε υψηλότερες τιμές, ενώ στην περίπτωση της Ισπανίας φαίνεται ότι οι τιμές υστέρησαν ελαφρά έναντι του 2011. Στην Κύπρο το ποσοστό μεταβολής των αφίξεων φαίνεται να συμβαδίζει με αυτό των εισπράξεων.
Επίσης το 2012 συνεχίστηκε η μείωση των ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους προς τη χώρα μας, καθώς το 2ο τρίμηνο του 2012 τα επαγγελματικά ταξίδια μειώθηκαν κατά 19,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.
Εποχικός ο Ελληνικός τουρισμός
Ο ελληνικός τουρισμός αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα εποχικότητας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2012 το 68,9% των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών πραγματοποιείται στο διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου. Το αντίστοιχο ποσοστό στο εξάμηνο Μαΐου – Οκτωβρίου φτάνει στο 85%. Η αιχμή των αφίξεων σημειώνεται παραδοσιακά τον Αύγουστο (20% περίπου των ετήσιων επισκέψεων. Η εποχική συμπεριφορά των τουριστών συνδέεται στενά με την εθνικότητά τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 81,3% των Ιταλών που επισκέφτηκαν την Ελλάδα το 2012 πραγματοποίησαν τις διακοπές τους κατά την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, ενώ αντίθετα ένα σημαντικό ποσοστό των επισκεπτών από τις ΗΠΑ πραγματοποίησε διακοπές στην Ελλάδα κατά το Μάρτιο (3,4%). Οι Αμερικάνοι παρουσίασαν αυξημένο ποσοστό κατά το μήνα Νοέμβριο (7,4%). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως σημαντικός όγκος επισκεπτών από τη Γαλλία (το 7% της συνολικής κίνησης των Γάλλων) έρχεται στην Ελλάδα για διακοπές από τον Απρίλιο, ένα μήνα νωρίτερα σε σύγκριση με τους επισκέπτες άλλων εθνικοτήτων.
Η διάρκεια παραμονής στην Ελλάδα διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με τη χώρα προέλευσης του τουρίστα. Οι Ιταλοί για παράδειγμα πραγματοποιούν διακοπές που δεν ξεπερνούν τις 7 ημέρες κατά τους χειμερινούς και τις 12 ημέρες τους καλοκαιρινούς μήνες. Αντίθετα, οι Αμερικάνοι παρατείνουν την παραμονή τους περισσότερο από τους επισκέπτες κάθε άλλης εθνικότητας, ακόμα και κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι Ρώσοι εμφανίζουν τις μικρότερες διαφοροποιήσεις στη διάρκεια παραμονής τους από μήνα σε μήνα. Χωρίς να εμφανίζονται εξάρσεις αντίστοιχες με την εποχική κατανομή των αφίξεων, είναι σαφής η τάση των τουριστών να παραμένουν περισσότερο στην Ελλάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Καλύτερες επιδόσεις από τα ξενοδοχεία
Εν τω μεταξύ, όπως καταγράφεται στην μελέτη του ΙΤΕΠ, τα ξενοδοχεία που απευθύνονται στη διεθνή τουριστική αγορά, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την τάξη στην οποία ανήκουν, εμφανίζουν πολύ καλύτερες επιδόσεις. Το μέσο έσοδο ανά δωμάτιο είναι αντιστρόφως ανάλογο με το ποσοστό των αλλοδαπών που φιλοξενεί το κάθε ξενοδοχείο. Στις μονάδες που οι αλλοδαποί υπολείπονται του 20% στο σύνολο των πελατών, το μέσο ετήσιο έσοδο ανά δωμάτιο διαμορφώνεται στα 9.885 ευρώ, ενώ στις μονάδες που εξυπηρετούν πάνω από 70% αλλοδαπούς φτάνει στα 16.290 ευρώ. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι τα ξενοδοχεία με τους περισσότερους αλλοδαπούς πελάτες επιτυγχάνουν μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών τον Αύγουστο έναντι του Μαΐου. Στα ξενοδοχεία που φιλοξενούν κατά κύριο λόγο Έλληνες, η μέση τιμή από 53 ευρώ το Μάιο διαμορφώνεται σε 70 ευρώ τον Αύγουστο (αύξηση 24,3%). Αντίθετα, στα ξενοδοχεία που φιλοξενούν κατά βάση αλλοδαπούς, η τιμή από 71,5 ευρώ το Μάιο διαμορφώνεται στα 119,7 ευρώ τον Αύγουστο (αύξηση 67,4%).
Ίδρυση Κέντρου Τεκμηρίωσης
Επίσης, ,εε τη συμμετοχή 15 σημαντικών φορέων της οικονομίας, της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας, ιδρύεται το Κέντρο Τεκμηρίωσης του Ελληνικού Τουρισμού. Η ανάπτυξη του Κέντρου που αποτελεί πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και του ΙΤΕΠ έχει ως στόχο την παροχή άμεσης πρόσβασης σε ασφαλείς πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία για τις ποικίλες εκφάνσεις της ανάπτυξης και της εξέλιξης του ελληνικού τουρισμού. Η πρώτη αναφορά του υπό ίδρυση Κέντρου Τεκμηρίωσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης της ετήσιας έρευνας του ΙΤΕΠ: «Εξελίξεις στον Τουρισμό και στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας το 2012» σε κεντρικό ξενοδοχεία της Αθήνας σε πανεπιστημιακούς και διπλωματικούς φορείς της χώρας, καθώς και στους ξένους ανταποκριτές.
Για τη συμβολή του ελληνικού τουρισμού στην ανέλιξη της ελληνικής οικονομίας μίλησαν στην εκδήλωση η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ που εξέφρασε την στήριξη του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάταξη της οικονομίας της χώρας.
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση σε κύριους φορείς του τουρισμού για τη συμμετοχή τους στο Κέντρο Τεκμηρίωσης του Ελληνικού Τουρισμού, σημειώνοντας την ανάγκη ρεαλιστικής αποτύπωσης των στατιστικών στοιχείων του κλάδου,τα οποία θα οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα-εργαλεία για την μελέτη των τουριστικών δρώμενων. Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσακίρης, πρόκειται για αποτελέσματα που αποδίδουν την ορθή διάσταση του τουρισμού στην πραγματική οικονομία, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν παρακαταθήκη για τον στρατηγικό σχεδιασμό όχι μόνο της χώρας αλλά και των τουριστικών επιχειρήσεων.
Οι στόχοι το νέου Κέντρου
Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΤΕΠ, ομότιμος καθηγητής Γεράσιμος Ζαχαράτος ,αναφερόμενος στους στόχους του Κέντρου Τεκμηρίωσης του Ελληνικού Τουρισμού, τόνισε ότι αυτοί εδράζονται στο συσχετισμό και τη σύζευξη των πολυεπίπεδων πληροφοριών που συγκεντρώνουν ή και επεξεργάζονται οι 15 αρμόδιοι φορείς, με τρόπο που να επιτρέπει:
- Την επίτευξη ομοιογένειας και συγκριτικής γνώσης των στατιστικών στοιχείων και πληροφοριών για τον ελληνικό τουρισμό.
- Την αποσαφήνιση και το συγκριτικό αποκαθαρισμό στοιχείων, μεθόδων και τεχνικών που αφορούν το συνεχώς διευρυνόμενο απόθεμα πληροφοριών
- Τη συγκρότηση αξιόπιστων σειρών κάθε είδους στοιχείων και πληροφοριών στο χρόνο και το χώρο, από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του τουρισμού, και τη διαρκή τους επικαιροποίηση.
Ο κ. Ζαχαράτος επισημαίνει ότι σε πρώτη φάση το πλέγμα των συνεργασιών για τη συγκρότηση ενός Κέντρου Τεκμηρίωσης του Ελληνικού Τουρισμού στο Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων περιλαμβάνει τους ακόλουθους φορείς και αρχές που είτε άμεσα είτε εν μέρει ερευνούν το τουριστικό φαινόμενο : 1. Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας, 2. ΙΤΕΠ, 3. ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ, 4. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ (ΕΛ. ΣΤΑΤ.) - Δ/ΝΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, 5. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΚΕΠΕ) ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Δ΄: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΟΙ, 6. ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΕΚΚΕ), 7. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ - (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) 8. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ-ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ 9. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ (ΕΤΕΜ) 10. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ, 11. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ(ΕΤΟΥΣΕΠ),12. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΤΜΧΠΠΑ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ(ΕΠΧΣ), 13. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ -ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ -ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ (ΕΠΣΔΕΝ), 14. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ -ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ -ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΔΟΡΥΦΟΡΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (Ερ.Ε.Δο.Λο.Τ.) 15. ΑΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ- ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΝΩΣΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ (ΠΡΟ.ΣΥ.Γ.Ε.Π.).
Επισημαίνεται τέλος, ότι στην εκδήλωση του Ξ.Ε.Ε. μίλησαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητής Πάρις Τσάρτας, ο Γενικός Διευθυντής Στατιστικών Ερευνών της Τραπέζης της Ελλάδος Νίκος Τσαβέας, η Διευθύντρια της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Βασιλική Μπενάκη,ο πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΠΕ καθηγητής Παναγιώτης Κορλίρας, ο πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής ΕΚΚΕ καθηγητής Θωμάς Μαλούτας, ο Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΕ/ΓΣΕΕ καθηγητής Σάββας Ρομπόλης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Quantos S.A. Αντώνης Σπινάκης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr