Έτσι, το ζωηρό τους ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά επιβεβαίωσαν οι 48 κορυφαίοι Tour Operators της Ρωσίας, στο πλαίσιο του ειδικού Ελληνορωσικού Forum για τον τουρισμό, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης. H εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού. Επίσης, αναμένεται, στο τέλος της εβδομάδας, να επισκεφτεί την Αθήνα ένας από τους πλουσιότερους Τούρκους, με δυναμική παρουσία στον τομέα του τουρισμού, των ακινήτων, του κατασκευαστικού κλάδου, της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και των μέσων ενημέρωσης, ο 49χρονος Φερίτ Σαχένκ. Ο επικεφαλής του ομίλου Dogus που συνήψε στρατηγική συνεργασία με τη Lamda Development του ομίλου Λάτση, κι έχει ήδη μετοχική συμμετοχή σε 4 ελληνικές μαρίνες ενδιαφέρεται και για άλλες μαρίνες στη χώρα μας, αλλά και ξενοδοχεία.
Το Ελληνορωσικό Forum
Η πρώτη μεγάλου βεληνεκούς αυτή εκδήλωση αποτέλεσε την κορωνίδα της τριήμερης επίσκεψης των Ρώσων Tour Operators στην Ελλάδα, οι οποίοι πέραν της ξενάγησης τους διείδαν τις προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας των δυο χωρών. Παράλληλα συζητήθηκαν ενδελεχώς με τη αρμόδια υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη οι τρόποι επίλυσης των μόνιμων προβλημάτων που αποτελούν σκόπελο στην έτι περαιτέρω διεύρυνση του ρεύματος των Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα.
Η υπουργός Τουρισμού στο πλαίσιο της εναρκτήριας ομιλίας της ανέλυσε τη δυναμική της ρωσικής τουριστικής αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό υπογραμμίζοντας τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το υπουργείο για τη διεύρυνση της τουριστικής κίνησης από τη συνεχώς ανερχόμενη ρωσική τουριστική αγορά.
875.000 Ρώσοι ήλθαν στη χώρα το 2012
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Τσακίρης τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2012, τη χώρα μας επισκέφθηκαν 875.000 Ρώσοι τουρίστες που πραγματοποίησαν 9,6 εκατ. διανυκτερεύσεις, δηλαδή είχαν μέσο όρο παραμονής 11 νύκτες και μέσο όρο ημερήσιας δαπάνης 98 ευρώ. Επίσης ο μέσος όρος της δαπάνης κάθε Ρώσου επισκέπτη ανά ταξίδι ήταν 1.085 ευρώ. Όπως πρόσθεσε «η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας και η συνεπακόλουθη επιθυμία για ταξίδια και διακοπές, αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο και ελπίζουμε ότι η Ελλάδα και η Αθήνα θα μπορέσουν να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από την πίττα» .
Σημειώνεται ότι συνολικά οι τουριστικές αφίξεις στην Ελλάδα, από την Ρωσική ομοσπονδία, το 2012 έφθασαν το 1 εκατ. επισκέπτες, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην έβδομη θέση των πιο δημοφιλών προορισμών για τους Ρώσους τουρίστες
Ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. πάντως, ανέφερε ότι για την μεγιστοποίηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Ελλάδα αλλά και τη διευκόλυνση της διενέργειας επενδύσεων απαιτείται βελτίωση:
- των υποδομών και αξιοθέατων της χώρας είτε πρόκειται για αρχαιολογικούς χώρους είτε για δρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια,
- της ευκολίας πρόσβασης στην Ελλάδα, με απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης βίζας για τις νέες αγορές υψηλού ενδιαφέροντος όπως η Ρωσία,
- και φυσικά, με την διευκόλυνση των επενδύσεων απλουστεύοντας τις διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του Forum μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο δήμαρχος Αθηνών Γιώργος Καμίνης, ο Ρώσος πρέσβης Vladimir Chkhikvishvili, ο πρόεδρος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Χρήστος Δήμας και ο αντιπρόεδρος της Aegean Airlines Ευτύχιος Βασιλάκης. Από ρωσικής πλευράς το λόγο, μεταξύ άλλων, έλαβαν, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας Evgeny Pisarevskiy, ο αντιπρόεδρος της Russian Union of Travel, Yury Barzykin και η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Tour Operator της Ρωσίας Maya Lomidze.
Εκκαθαρίζουν τα ξενοδοχειακά τους χαρτοφυλάκια οι τράπεζες
Πέρα από την ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι «καλοβλέπουν» και τα ελληνικά ξενοδοχεία. Είτε με τη μορφή εκμίσθωσης ή αγοράς ξενοδοχειακών μονάδων, ελέγχου μαρίνων της χώρας, κ.ά., επιδιώκουν να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους εδώ, την ώρα που οι περισσότερες μονάδες αντιμετωπίζουν ζητήματα βιωσιμότητας, ειδικά στην Αθήνα.
Ενδεικτικό είναι ότι, ο ρωσικών συμφερόντων όμιλος Cronwell Hotels and Resorts, μπήκε στο ξενοδοχείο Platamon Palace Beach Hotel and Spa 5 αστέρων δυναμικότητας 192 δωματίων στην Πιερία. Το ξενοδοχείο θα ανακαινισθεί, ενώ θα δημιουργηθεί και ένα θαλάσσιο πάρκο. Ο ρωσικός όμιλος διαθέτει άλλα δύο ξενοδοχεία στη Χαλκιδική στις περιοχές Νέα Σκιώνη και Ψακούδια, ενώ λειτουργεί παγκοσμίως 15 ξενοδοχεία και είναι μέτοχος σε αεροπορική εταιρεία.
ΞΕΕ: Πτωτικά κινήθηκε η αγορά το 2012
«Σύμμαχος» των ξένων αποτελεί η κακή χρηματοοικονομική εικόνα του κλάδου, αλλά και η πτώση της κίνησης. Τα περισσότερα ξενοδοχεία ειδικά στην Αθήνα, μετά τις ανακαινίσεις του 2004 είναι υπερδανεισμένα, χωρίς να μπορούν, λόγω πτώσης της κίνησης, να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, στη Γενική συνέλευση του ΞΕΕ, οι δαπάνες των ξένων τουριστών το 2012 ανήλθαν στα 10,024 δις. ευρώ μειωμένες σε ποσοστό 5% σε σχέση με το 2011. Eπίσης για το ίδιο χρονικό διάστημα πτώση της τάξης του 7% παρουσίασαν οι διανυκτερεύσεις αλλοδαπών τουριστών φθάνοντας τις 141 εκατ., ενώ οι επισκέψεις ξεπέρασαν τις 15,5 εκατ., σημειώνοντας μείωση 6% συγκριτικά με το 2011.
Σύμφωνα με έρευνα πεδίου του ΙΤΕΠ, μολονότι οι πληρότητες τον μήνα Αύγουστο ανέβηκαν σε ποσοστό 0,10% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, τον Μάιο, εξαιτίας και της πολιτικής αβεβαιότητας, έπεσαν σε ποσοστό 6,20%.
Τη μεγαλύτερη μείωση σε πληρότητες στον δυνατό μήνα του ελληνικού τουρισμού, δηλαδή τον Αύγουστο, εμφάνισαν τα νησιά του Αιγαίου με ποσοστό 5,52% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, ενώ τον Μάιο τη μεγαλύτερη μείωση εμφάνισε η Αθήνα με -23,38%, λόγω της αβεβαιότητας του προορισμού, και την ακολούθησαν από κοντά τα νησιά του Αιγαίου με ποσοστό -21,05%, γεγονός που αποδίδεται στα ακριβά ναύλα.
Τον Μάιο του 2011 οι πληρότητες των ξενοδοχείων συνολικά και κατά μ.ό. έφθασαν το 45,29%, ενώ τον Αύγουστο στο 77,86%, εξέλιξη που καταδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι προορισμοί της Αττικής, της Κεντρικής Ελλάδας, καθώς και της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.
Στο φόντο αυτό, με δεδομένες τις δυσκολίες της εγχώριας αγοράς τραπεζικοί όμιλοι που ελέγχουν ξενοδοχεία «σύμβολα», όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το Hilton Aθηνών αναζητούν επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό, για την παραχώρησή τους, ώστε να ενισχύσουν και την κεφαλαιακή τους βάση, αλλά και να καλύψουν τα δάνεια που έχουν χορηγήσει.
Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν από τη νέα δομή, που θα αποκτήσει ο τραπεζικός χάρτης, γεγονός που θα ανοίξει τον κύκλο των πωλήσεων εκατοντάδων ξενοδοχείων, που βρίσκονται στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Μόνο στον Όμιλο Εθνικής – Eurobank 300 στον αριθμό εμβληματικά ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμη προίκα, για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Ωστόσο, οι επενδυτές διστάζουν ακόμη περιμένοντας τις τιμές να πέσουν χαμηλότερα...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr