Όπως επισημαίνουν, ναι μεν είναι θετική η προώθηση του μέτρου των αναστολών και της παράτασης της ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ωστόσο απαιτούνται κι άλλες παρεμβάσεις για να στηριχθούν επιχειρήσεις που μάλιστα συμπληρώνουν δυο χρόνια με "κεσάτια" στα ταμεία τους. Θέτουν δε επί τάπητος να μετατραπεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή σε Μη Επιστρεπτέα.
Σήμα κινδύνου για την εστίαση
Στο πλαίσιο της στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται άμεσα από την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου κατέθεσε 5 προτάσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της νέας κρίσης στην οποία εισέρχονται επιχειρήσεις της εστίασης και του θεάματος.
Όπως είπε ο Γ. Χατζηθεοδοσίου: "Από σήμερα ισχύουν επιπλέον μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανάσχεση της πανδημίας. Δεν ακούσαμε όμως κανένα αντίμετρο για τις επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα από την εφαρμογή των νέων περιορισμών, καθώς πολλές θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους, ενώ στο σύνολο τους οι επιχειρήσεις εστίασης αλλά και θεάματος θα έχουν δραματική μείωση τζίρου.
Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί ο κίνδυνος του «λουκέτου», είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα έκτακτα μέτρα στήριξης. Ειδικότερα:
-Να υπάρξει επιδότηση ενοικίου των επιχειρήσεων που πλήττονται για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο
-Οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων, να στηριχθούν με Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού
-Να ανασταλούν οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές ή που θα έχουν μεγάλη μείωση τζίρου
-Για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις της εστίασης και του θεάματος να δοθεί τρίμηνη αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων
-Και τέλος, η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση της επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που πλήττουν τα νέα μέτρα."
Απώλεια 40.000 θέσεων εργασίας
"Όταν στις επιχειρήσεις εστίασης, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν απολεσθεί 40.000 θέσεις εργασίας, όταν η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει το Νοέμβριο ότι ο πληθωρισμός είναι 4,8%, το Δεκέμβριο θα ξεπεράσει το 5% και τον Ιανουάριο είναι δεδομένο ότι θα ξεπεράσει το 6%, η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει τους συγκεκριμένους πληττόμενους κλάδους.
Ο μοναδικός τρόπος για να δούμε μία ανάσα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, τα οποία ή θα αξιοποιηθούν υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή ουσιαστικά η κυβέρνηση θα πάρει την πολιτική ευθύνη, να καταργήσει ή να μειώσει πάρα πολύ τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, δηλαδή την μικρομεσαία τάξη. Σήμερα οι τράπεζες έχουν αποκλείσει το 85% των επιχειρήσεων και αν η κυβέρνηση δεν βρει τρόπους ώστε τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, να φτάσουν στο σύνολο των επιχειρήσεων, η μικρομεσαία τάξη δεν θα έχει καμία ελπίδα στο μέλλον" τόνισε χτες ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ μιλώντας Στο Κόκκινο.
Γρ. Τάσιος: Δεν βλέπω να "ασπρίζει η μέρα" μετά τα Φώτα...
Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Πανελληνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος εκφράζει την ανησυχία του για τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία. Η πληρότητα για τα Φώτα δεν ξεπερνά το 50% σημείωσε χτες στην πρωινή ζώνη του Open τονίζοντας «δεν βλέπω να "ασπρίζει η μέρα" μετά τα Φώτα...». Όπως είπε στα ξενοδοχεία πόλης τον Ιανουάριο οι πληρότητες είναι στο 20% καθώς μεγάλες εκθέσεις όπως π.χ. η Agrotica στη Θεσσαλονίκη έχουν αναβληθεί. Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικά τα μέτρα ωστόσο τόνισε ότι με αυτές τις συνθήκες δε θα αρκέσουν για να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις και ενεργές τις θέσεις εργασίας. Παράλληλα σημείωσε ότι το θέμα της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» είναι στο τραπέζι.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr