Όπως τονίστηκε υπάρχει μια δυσανάλογη με το βάρος που έχει στην εθνική οικονομία μέριμνα, για το εμπόριο σε σχέση με άλλους τομείς, που όπως ειπώθηκε, αυτήν την ώρα της επανεκκίνησης τυγχάνουν προγραμμάτων ειδικής στήριξης της πολιτείας.
«Πρέπει να προσεχθεί το εμπόριο. Υπήρχαν τα οριζόντια μέτρα, που είναι σωστά, αλλά μας ξεχνούν στα ειδικά μέτρα. Άλλοι κλάδοι παίρνουν περισσότερα σε σχέση με το αποτύπωμά τους στην οικονομία. Το εμπόριο αντιστοιχεί σε πολλαπλάσιο τζίρο από αυτόν πχ του τουρισμού. Το εμπόριο αντιπροσωπεύει ποσό πάνω από 100 δισεκ. Ο τουρισμός είναι στα 13 δισεκ, οι μεταφορές στα 16 δισεκ. με βάση την ΕΛΣΤΑΤ για τα στοιχεία του 2019» τόνισε ο κ. Καρανίκας.
Μάλιστα ενδεικτικά ανέφερε «στο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας της Περιφέρειας Κρήτης το 74% στην Κρήτη πήγε στην εστίαση και στα καταλύματα. Το εμπόριο έλαβε μόλις το 6% των πόρων», καθώς η περίοδος αναφοράς έδωσε στοιχεία που λειτούργησαν ως «κόφτες». «Φτάσαμε στο σημείο το εμπόριο να έχει το μεγαλύτερο τζίρο και να είναι έξω από ένα ειδικό στοχευμένο μέτρο», υπογράμμισε ο κ. Καρανίκας που έθεσε και πάλι τα αιτήματα για προγράμματα κεφαλαίων κίνησης και στήριξης μικρών επιχειρήσεων που έχει στείλει στο οικονομικό επιτελείο το τελευταίο διάστημα η ΕΣΕΕ.
«Είμαστε εδώ για να βροντοφωνάξουμε για την εξαίρεση του εμπορίου από στοχευμένα μέτρα. Από την ΑΑΔΕ τα στοιχεία δείχνουν ότι πχ ο κύκλος εργασιών είναι -46% στον κλάδο ρολογιών και κοσμημάτων, -39% στα καλλυντικά. Αυτοί δεν παίρνουν ενίσχυση και παίρνουν άλλοι κλάδοι όπου ψάχνουμε απώλειες στον τζίρο πάνω από 30%. Να γίνουν στοχευμένα προγράμματα για την ελληνική οικονομία. Το δίκιο είναι στην πλευρά των κλάδων μας και το απαιτούμε» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και έκανε λόγο για την ανάγκη κεφαλαίων κίνησης.
«Αν βοηθήσει το καλοκαίρι και οι εμβολιασμοί συν τη συνδρομή της πολιτείας εκεί που υπάρχει πραγματικό πλήγμα μπορούμε να δούμε τα πράγματα αισιόδοξα. Ο αναιμικός τζίρος και μη ύπαρξη στοχευμένων μέτρων δε μας κάνουν να έχουμε αισιοδοξία. Με ένα στοχευμένο πρόγραμμα θα μπορούσαμε να λύσουμε προβλήματα και αν έλθει ο τζίρος να προχωρήσουμε. Δεν είναι οι επιχειρήσεις μας κρατικοδίαιτες αλλά βασιζόμαστε στον καταναλωτή. Χρειαζόμαστε αυτή την ώθηση σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή» κατέληξε.
Από την πλευρά του ο κ. Καφούνης σημείωσε ότι υπάρχουν κοστολογημένα μέτρα που βασίζονται σε βασικές αρχές όπως πχ στην εποχικότητα, στους κόφτες, στην πτώση τζίρου. «Το εμπόριο συνολικά είχε απώλειες 10 δισεκ, ενώ η εστίαση είχε πτώση σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα 4 δισεκ. ευρώ. Είναι άδικο να το παραβλέπει αυτό κανείς. Από τα 10 δισεκ. τα 4,5 δισεκ. είναι απώλειες μόνο του λιανεμπορίου. Να κρατήσουμε λοιπόν ένα κόφτη πχ τα 100.000 ευρώ, να εξαιρέσουμε επιχειρήσεις σε όσους έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και να προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα» τόνισε και προσέθεσε ότι το αδιάθετο εμπόρευμα είναι «θηλιά». «Βάζω ένα deadline μέχρι το Μάιο. Έγκαιρα να δούμε το τι θα γίνει γιατί θα είναι αργά. Θέλουμε στήριξη όχι με μορφή επαιτείας. Εντός Μάη να δοθεί ένα στοχευμένο πρόγραμμα στο εμπόριο, ίσως όχι μέσω ΕΣΠΑ καθώς θα καθυστερήσει. Να είναι ένα πρόγραμμα που να λαμβάνει με παραμέτρους όσους θα πρέπει να στηριχθούν. Είναι για το γενικό καλό και της οικονομίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το θέμα των επιταγών και των χρεών που έχουν οι έμποροι στην αλυσίδα αξίας είναι ένα άλλο κομβικό ζήτημα που ετέθη σε μια περίοδο που όπως τονίστηκε ο τζίρος είναι αναιμικός παρά το άνοιγμα και την πρώτη θετική ψυχολογική εικόνα που δημιουργήθηκε.
«Πρέπει το σύνολο να στηριχθεί γιατί διαφορετικά θα υπάρξει εκρηκτικό πρόβλημα» τόνισε ο κ. Καπράλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά αναδεικνύοντας το θέμα των οφειλών σε χονδρεμπόρους. «Οι επιχειρήσεις τροφοδοτήθηκαν κανονικά και προχώρησαν σε αγορές από χονδρεμπόρους και έτσι φαίνεται να υπάρχει τζίρος, που είναι όμως εικονικός, σε αυτούς μιας και τα τιμολόγια κόπηκαν αλλά δεν πληρώθηκαν ποτέ» είπε σημειώνοντας ότι έτσι πολλές χονδρεμπορικές επιχειρήσεις έμειναν εκτός μέτρων όπως πχ η Επιστρεπτέα Προκαταβολή.
«Αν αναπνεύσουν πολλοί θα κινηθούν και άλλοι κλάδοι. Δίνουν χρήματα σε όσους είναι ψηλά αλλά δε διαχέονται προς τα κάτω» τόνισε ο κ. Φιλιππίδης από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης που περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα που ήδη αναδύεται. «Έχω 17 λουκέτα ήδη στην Τσιμισκή. Δε θα μπορέσουμε να πληρώσουμε επιταγές κτλ. Ζητάμε από 60 έως 120 δόσεις» τόνισε με έμφαση στο θέμα της αποπληρωμής των «κορονοχρέων».
Να σημειωθεί ότι σήμερα (28/4) το Υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το μέτρο αναστολής καταβολής ενοικίων θα επεκταθεί και το Μάιο και για τις εμπορικές επιχειρήσεις όπως και για τους εργαζόμενους σε αυτές θα ισχύσει το «κούρεμα» του 40%.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr