«Οι φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός θα επιφέρουν ουσιαστική και σημαντική βοήθεια τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους εργαζόμενους και μάλιστα όχι μόνο για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Στη δήλωση αυτή προέβη ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις και όχι απλά μέτρα στήριξης λόγω έκτακτων αναγκών.
«Η μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων αποτελούσε πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου και η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για 22% μας βρίσκει απολύτους σύμφωνους, ευελπιστώντας ότι με την επιστροφή στην ανάπτυξη θα υπάρξει περαιτέρω μείωση ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό 15%.
Πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου άλλωστε ήταν και η μείωση της προκαταβολής φόρου και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών, που και αυτά ικανοποιούνται με τις αποφάσεις αυτές του πρωθυπουργού.
Θετικό μέτρο αποτελεί και η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το 2022 και ευελπιστούμε για την οριστική κατάργησή της.
Σε κάθε περίπτωση όλα τα μέτρα έχουν θετικό πρόσημο και σε συνδυασμό με τα αναμενόμενα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορέσουν να βάλουν σε μια νέα πορεία την ελληνική οικονομία μετά την εξαιρετικά αυτή δύσκολη δεκαετία.
Στην περίπτωση δε που ικανοποιηθεί και το αίτημα για περικοπή μέρους τους χρέους, τότε πραγματικά θα βαδίσουμε σε μια νέα εποχή», σημείωσε ο κ. Μίχαλος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ε.Β.Ε.Π. και Π.Ε.Σ.Α., κ. Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε:
Κάθε μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη, ειδικά τώρα όπου οι επιχειρήσεις προσπαθούν να μείνουν ζωντανές και βιώσιμες. Κατά κύριο λόγο, αυτές είναι οι πλέον σημαντικές μειώσεις που θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις να περάσουν τον «κάβο της ύφεσης» που έπληξε την ελληνική οικονομία εξαιτίας της πανδημίας.
Η μείωση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη από το 24% στο 22%, η μειωμένη προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, στο 70% φέτος και στο 80% από το 2022 για τις νομικές οντότητες είναι όχι μόνο προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά ακριβώς αυτό που περιμέναμε. Επίσης, επεκτείνονται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και η αναστολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022.
Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι ότι πρόκειται για μόνιμες φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις που θα δώσουν ανάσες ζωής στις επιχειρήσεις, την αμέσως επόμενη ημέρα μετά την πανδημία. Ενδεχομένως, το δημοσιονομικό κόστος των 2,5 δις ευρώ από τα πέντε μέτρα να αντισταθμιστεί πολύ γρήγορα από τη συνέχιση της λειτουργίας χιλιάδων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο «πέρασε με άριστα 10» την 10η αξιολόγηση και δικαίως πήρε ό,τι συζήτησε και ζήτησε για μια βιώσιμη και συνεπή επιχειρηματικότητα, που παρά τη μεγάλη μείωση του τζίρου, εξακολουθεί να δηλώνει λογιστικά κέρδη, που ενδεχομένως δεν έχει εισπράξει, ή βρίσκονται «παγωμένα» σε επιταγές.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν διατηρούν ζέουσες τις ελπίδες της επιχειρηματικότητας για μία γρήγορη μεταπασχαλινή επιστροφή στην κανονικότητα, χωρίς άλλους περιορισμούς. Οι επιχειρήσεις ευελπιστούν, πλέον, σε μία μεταπασχαλινή οικονομική ανάσταση. Το άνοιγμα του εμπορίου, της εστίασης αλλά και του τουρισμού είναι σίγουρο ότι θα ενεργοποιήσει τις παραμέτρους εκείνες που θα συμβάλουν στο να επέλθει η προσδοκώμενη «άνοιξη» για την οικονομία και το επιχειρείν. Και πάλι, η ευθύνη όλων μας είναι η τήρηση των μέτρων που θα οδηγήσει την οικονομία στο «καλοκαίρι».
Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών εκφράζουν έμπρακτα τις ευχές τους για Καλή Ανάσταση σε όλους τους ανθρώπους της αγοράς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr