Η κατάσταση βέβαια στη αγορά είναι δύσκολη με τις πρώτες μέρες των εκπτώσεων να είναι υποτονικές εμπορικά. Βέβαια, οι εκπτώσεις έρχονται σε μια περίοδο που η λιανική περνά δύσκολα με πτώση στους τζίρους που φτάνουν και το 80%, όπως στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας.
Ενδεικτικό το τι είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), Σταύρος Καφούνης, την περασμένη Τρίτη, μια μέρα μετά την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, στην κοινή συνέντευξη τύπου με την ΠΟΜΙΔΑ για την πρωτοβουλία μείωσης των επαγγελματικών ενοικίων.
«Αν και παρατηρήθηκε αναθέρμανση της κίνησης, η εικόνα από το ταμείο της πρώτης ημέρες δεν ήταν καλή», σημείωσε τονίζοντας πως οι καταναλωτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί στις αγορές τους.
Όπως είπε, εστιάζοντας στο θέμα της χαμηλής εσωτερικής ζήτησης, υπάρχουν αρκετά νοικοκυριά που εξακολουθούν να λαμβάνουν το επίδομα των 534 ευρώ, καθώς παραμένουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, ενώ πολλά άλλα προτιμούν την αποταμίευση τη δεδομένη στιγμή εξαιτίας της ανασφάλειας, που βιώνουν. Ενδεικτικό της ανασφάλειας που υπάρχει σύμφωνα με τον κ. Καφούνη είναι και η αύξηση των καταθέσεων κατά 1,5 δισ. ευρώ το μήνα.
Αυτή τη στιγμή, υπογραμμίζει, «το κλίμα στην αγορά είναι εκρηκτικό με τις εμπορικές επιχειρήσεις να πλήττονται βάναυσα», προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει επιχείρηση σήμερα που να εμφανίζει κέρδη». Η κάμψη των εσόδων, συνεχίζει, είναι τουλάχιστον 20% ενώ στις τουριστικές επιχειρήσεις οι απώλειες είναι τεράστιες καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που είναι αντιμέτωπες με μηδενικό τζίρο!
Γι’ αυτό ο εμπορικός κόσμος θεωρεί αναπόφευκτο και αναγκαίο ένα νέο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων, προκειμένου να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν των ασφυκτικών συνθηκών που δημιουργούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Πέρα από την παρέμβαση στα ενοίκια, με την επέκταση της μείωσης του 40% μέχρι τέλος του έτους, ζητούνται πρόσθετα μέτρα στο μέτωπο της φορολογίας και των εισφορών.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη την περασμένη Παρασκευή, ανέφερε ότι ο μέσος όρος πτώσης στους τζίρους των ΜμΕ είναι 46% σε σχέση με το 2019, την ώρα που οι δαπάνες παραμένουν οι ίδιες και το τελευταίο τετράμηνο έχει αυξηθεί ξανά το ιδιωτικό χρέος και στα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν είχαν αποθεματικά. Τρεις στις δέκα επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν το επόμενο τρίμηνο, κάτι που αντιστοιχεί σε επιπλέον 190.000 ανέργους, δηλαδή επιπλέον 4% στην ανεργία ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, απέδωσε ευθύνη στην επιτροπή Πισσαρίδη ότι προωθεί βίαιο μετασχηματισμό της οικονομίας με μετατροπή μικρομεσαίων επιχειρηματιών σε μισθωτούς, αντί να στηρίξει το επιχειρείν με κίνητρα για clusters, αύξηση ανταγωνιστικότητας, δημιουργία αλυσίδων αξίας,
Σε σχέση πάντως με την Κυριακή το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας, από κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους, είναι από τις 11:00 έως και τις 18:00. Ωστόσο, κάποια μεγάλα εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα εφαρμόζουν ωράριο λειτουργίας από τις 11:00 μέχρι και τις 20:00.
Αντίδραση της Ο.Ι.Υ.Ε
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος με ανακοίνωσή της ζητάει να μην λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές καθώς «η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο αποδείχτηκε ένα αναποτελεσματικό και αποτυχημένο μέτρο για την αύξηση του τζίρου».
Η ομοσπονδία υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της ότι : «όπως και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η υποτίμηση της εργασίας παρουσιάστηκε ως «ανάπτυξη» και ως ο μοναδικός δρόμος για την έξοδο από την κρίση, έτσι και τώρα μέσω του προγράμματος «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», επιδιώκεται η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η διεύρυνση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και οι μειώσεις των μισθών».
Επίσης εκτιμά ότι σε αυτή τη χρονική περίοδο η καταναλωτική δυνατότητα είναι χαμηλή και επιπλέον το περιβάλλον γίνεται δυσμενέστερο λόγω της έλλειψης τουρισμού. Οπότε, σύμφωνα με την ομοσπονδία, δεν ισχύει ότι η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή θα τονώσει την αγορά.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr