Στην έρευνα με διάρκεια 18/03 - 21/03 συμμετείχαν 307 επιχειρήσεις τόσο από τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα όσο και τα μέλη του συνδέσμου.
Το 92% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι οι τρέχουσες συνέπειες της πανδημίας έχει ήδη επηρεάσει τις επιχειρήσεις τους. Μάλιστα το 74% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι λαμβάνουν σημαντικά λιγότερες παραγγελίες σε σχέση με πριν.
Οι κλάδοι που μέχρι στιγμής φαίνεται να ευνοούνται από την κρίση είναι τα τρόφιμα/σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και τα παιχνίδια/βιβλία.
Παράλληλα, οι σημαντικότερες επιπτώσεις που αναμένουν από την πανδημία στην επιχείρησή τους για το 2020 είναι οι εξής:
- 84% Μείωση των πωλήσεων
- 67% Μείωση της ζήτησης
- 64% Προβλήματα χρηματοδότησης - ρευστότητας
- 3% Στον αντίποδα και ενδεικτικά αναφέρει ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες
Σημαντικότερες οικονομικές επιπτώσεις για ολόκληρο το έτος:
- 79% Μείωση κερδών λόγω χαμηλότερων πωλήσεων
- 77% Μείωση πωλήσεων λόγω χαμηλότερης ζήτησης
- 34% Μείωση πωλήσεων λόγω έλλειψης αποθεμάτων
Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν το 22% συναντά προβλήματα στην πώληση εκτός συνόρων με κύριο σημείο δυσκολίας την Ευρώπη, κυρίως σε Ιταλία και Κύπρο και το 48% στην παραλαβή προϊόντων με κύριο σημείο δυσκολίας την Ευρώπη, κυρίως Ιταλία, και την Κίνα.
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου, GR.EC.A σημειώνει ότι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών είναι ζωτικής σημασίας σε αυτούς τους καιρούς, καθώς οι περιορισμοί σε αρκετές χώρες μπορούν να έχουν ισχυρό αντίκτυπο στις διασυνοριακές πωλήσεις.
Παράλληλα, πιστεύει ότι αυτές οι γνώσεις αποτελούν επίσης μια χρήσιμη πηγή πληροφοριών για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων της ΕΕ και των εθνικών αποφάσεων για την υιοθέτηση της καλύτερης δυνατής προσέγγισης για έναν τομέα που μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο σε αυτήν την κρίση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr