Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης σε τηλεοπτική συνέντευξή του, «παρατηρείται μειωμένη κίνηση στην αγορά με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πτώση 15-25% κυρίως σε κλειστά εμπορικά κέντρα». Ο ίδιος επεσήμανε ότι «ο αριθμός των αποθεμάτων είναι μεγάλος, η ζήτηση για τον Μάρτιο θα καλυφθεί, αλλά υπάρχει προβληματισμός για τα τέλη του μήνα. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με κυβερνητικούς φορείς και αν η κατάσταση χειροτερεύσει, θα ζητήσουμε μέτρα διευκόλυνσης των συναδέλφων εμπόρων». Ο κ. Καφούνης έστειλε μήνυμα ψύχραιμης αντιμετώπισης του προβλήματος και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι επιπτώσεις θα περιοριστούν.
Μιλώντας στο Reporter, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Μανεσιώτης σημείωσε από την πλευρά του πως «είναι πολύ άσχημη η πορεία της αγοράς μέσα στον Μάρτιο. Περιμέναμε επιπτώσεις στα ξενοδοχεία και στην εστίαση και τώρα βλέπουμε ζημιές και στα εμπορικά καταστήματα». «Ακόμα και την Παρασκευή, που ο καιρός ήταν πολύ καλός, ο κόσμος δεν εμφανίστηκε, καθώς μοιάζει επηρεασμένος από το γενικότερο κλίμα. Πρέπει να σταματήσει αυτός ο πανικός» πρόσθεσε. Παράλληλα, όπως εξήγησε, «δε θα έχουμε πρόβλημα με τα αποθέματα, αλλά πρέπει ο ιός να κορυφωθεί σύντομα, διότι αλλιώς θα συναντήσουμε πολλές δυσκολίες στο μέλλον». Ο κ. Μανεσιώτης έκανε τέλος αναφορά και στον κλάδο της κρουαζιέρας, στον οποίο ο Πειραιάς «πόνταρε» πολλά για το 2020. «Η κρουαζιέρα θα πληγεί σε σημαντικό βαθμό και μάλιστα σε μία εποχή, κατά την οποία αναμενόταν αύξηση στις αφίξεις από μεγάλες εταιρείες του χώρου» τόνισε.
Για «μαύρη περίοδο» για το εμπόριο έκανε λόγο, μιλώντας στο Reporter, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης. «Δεν περπατάει άνθρωπος, η αγορά είναι στάσιμη. Το μαρτύριο συνεχίζεται και το 2020» επεσήμανε χαρακτηριστικά. «Η αγορά είναι ένας ζωντανός οργανισμός και οι εκάστοτε συνθήκες την επηρεάζουν είτε θετικά είτε αρνητικά. Η επιδημία, όπως είναι φυσικό, δυσχεραίνει την κατάσταση» ανέφερε, ενώ στηλίτευσε το αίσθημα πανικού που συντηρείται: «Οι καταναλωτές έχουν τρομοκρατηθεί και πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος σε αυτό το κλίμα τρομολαγνείας». Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες λύσεις για την ανάκαμψη της αγοραστικής κίνησης, ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε πως «λύσεις υπάρχουν, αλλά είναι αναγκαία και η πολιτική βούληση».
Απογοήτευση για τις χειμερινές εκπτώσεις
Υποτονική ήταν η κίνηση στις αγορές κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων. Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, το 45,9% των ερωτηθέντων εμπόρων της Αθήνας παρουσίασε χαμηλότερο τζίρο συγκριτικά με πέρυσι, το 25,1% δήλωσε ότι είχε τον ίδιο τζίρο και το 27,3% δήλωσε αυξημένες πωλήσεις. Παρότι παρατηρήθηκε μία σχετικά βελτιωμένη εικόνα συγκριτικά με τα αντίστοιχα περσινά στοιχεία, είναι προφανές ότι η αγορά ασθμαίνει.
Ακόμη χειρότερα τα πράγματα στον Πειραιά. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, για την κίνηση της αγοράς την περίοδο των τακτικών χειμερινών εκπτώσεων, το 73% των καταστημάτων δήλωσε πτώση, το 22% παρέμεινε στα ίδια περσινά επίπεδα και μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 5% σημείωσε άνοδο πωλήσεων.
Σύσσωμη η εμπορική κοινότητα της χώρας τάσσεται υπέρ της κατάργησης των ενδιάμεσων εκπτώσεων, καθώς θεωρείται ότι δημιουργούν σύγχυση και αποπροσανατολίζουν τους καταναλωτές. Όπως λένε οι έμποροι, οι συνεχείς περίοδοι εκπτώσεων επιβάλλουν στις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν υπό το καθεστώς ειδικής τιμολογιακής πολιτικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά και τους καταναλωτές. Ένα ισοδύναμο μέτρο που έχει προταθεί είναι η παράταση κατά μίας εβδομάδας της διάρκειας των τακτικών εκπτωτικών περιόδων.
Γιώργος Γεωργίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr