Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή το ποσό των 4.500 ευρώ επεβλήθη ως πρόστιμο για παραπλανητική ένδειξη επί τιμοκαταλόγων σε καταστήματα μαζικής εστίασης για το προϊόν τσίπουρο και το προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων).
Συνολικά και σε σχέση με διακίνηση και άλλων προϊόντων επιβλήθηκαν πρόστιμα για έλλειψη παραστατικών εμπορίας και παράνομης διακίνησης, έλλειψη αδείας, κ.α. συνολικού ύψους 51.200 ευρώ.
Στο μεταξύ, όπως ανέφερε μιλώντας στο Reporter.gr o Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, επίκειται μέχρι τις αρχές Μαρτίου να δημοσιοποιηθεί το σχετικό σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του ελεγκτικού μηχανισμού. «Στόχος μας είναι η ενίσχυση της οριζόντιας υπηρεσιακής συνεργασίας και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών» τονίζει ο κ. Σταμπουλίδης. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο πρωτοβουλιών στρατηγικός στόχος της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Καταναλωτή είναι η διασφάλιση των προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη, της προστασίας του ανταγωνισμού, της διασφάλισης των επώνυμων προϊόντων που πλήττονται από τα αντίστοιχα «μαϊμού» ή το λαθρεμπόριο.
Επίσης στο πλαίσιο της διυπηρεσιακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, πραγματοποιήθηκε στη Λαμία στις 31.01.2020 σύσκεψη με θέμα «Εποπτεία της Αγοράς και Παραεμπόριο, ως απειλή για την Ελληνική Οικονομία», υπό τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού, του Δήμου Λαμιέων, των Διευθύνσεων Ανάπτυξης των Π.Ε. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των Επιμελητηρίων Στερεάς Ελλάδος. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη αντιμετώπισης του παραεμπορίου που αποτελεί τροχοπέδη για την επιχειρηματικότητα αλλά και για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς και η βούληση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να διασφαλίσει την υπεραξία των ελληνικών εμπορικών σημάτων, γεγονός που επισημάνθηκε και κατά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Στυλίδας.
Τέλος στο πλαίσιο της δράσης των μηχανισμών ελέγχου για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου στο σύνολο της επικράτειας:
-Κατά το χρονικό διάστημα από 27.01.2020 έως 02.02.2020 οι πραγματοποιούμενοι έλεγχοι (συνολικά 492) αυξήθηκαν κατά 34% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα (20.01.2020 έως 26.01.2020).
-Oι παραβάσεις παρουσιάζουν αύξηση κατά 367% για το προαναφερθέν χρονικό διάστημα (συνολικά 140 βεβαιωμένες παραβάσεις), συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.
-Σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και την συνδρομή των τοπικών δημοτικών και περιφερειακών αρχών οι επιχειρήσεις ελέγχου για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου έλαβαν χώρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Καβάλα.
-Ελέγχθηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν εκατοντάδες είδη παρεμπορίου (περισσότερα από 1.500 τεμάχια), κυρίως απομιμητικά, τα οποία θα διακινούνταν παράνομα στην αγορά.
Μάλιστα στην κυριακάτικη αγορά στο Σχιστό Κορυδαλλού στις 02/02/2020, ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή και Αστυνομικοί της ΕΛΑΣ, κατέσχεσαν και κατέστρεψαν 307 απομιμητικά είδη ένδυσης - υπόδησης, 222 τεμάχια κλεψίτυπα CDs, 10 πάγκοι με εκατοντάδες παράνομα βιομηχανικά προϊόντα, 36 κιλά λάδι αγνώστου προέλευσης και 1.115 κιλά οπωροκηπευτικά παράνομης εμπορίας και διακίνησης. Βεβαιώθηκαν 19 παραβάσεις του Ν.4497/2017 και του Ν. 4177/2013 για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 15.700 ευρώ, καθώς και 65 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr