Διοργανώθηκαν, η μεν στην Κομοτηνή με τη συνεργασία του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, του Επαγγελματικό και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και του Συνδέσμου Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ν. Ροδόπης, η δε στην Αλεξανδρούπολη με τη συνεργασία του Επιμελητήριου Έβρου.
Οι δύο ημερίδες αποτελούν τη συνέχεια μιας σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων του ΣΕΒΕ στην προσπάθειά του να αφυπνίσει Αρχές και επιχειρήσεις της Περιφέρειας για το ρόλο τους στην εξωστρέφεια της χώρας και τα «δυνατά χαρτιά» του κάθε νομού ξεχωριστά, δεδομένου ότι ένα σημαντικό πλήθος δυναμικών, εξωστρεφών επιχειρήσεων της χώρας διατηρούν τις μονάδες παραγωγής τους στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη.
Τον ΣΕΒΕ εκπροσώπησαν ο κ. Παναγιώτης Χασάπης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ΣΕΒΕ και ο κ. Σπύρος Ιγνατιάδης, Γενικός Διευθυντής, οι οποίοι συζήτησαν τα προβλήματα των επιχειρήσεων του δύο Νομών και της Θράκης, γενικότερα, με τους εκπροσώπους των φορέων κ.κ. Αντώνιο Φραντζή, Α’ Αντιπρόεδρο Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Αντώνιο Γραβάνη, Πρόεδρο Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Ιάκωβο Φραντζή, Πρόεδρο Συνδέσμου Βιομηχανιών-Βιοτεχνών Ν. Ροδόπης και Χριστόδουλο Τοψίδη, Πρόεδρο Επιμελητηρίου Έβρου. Αποφασίστηκε η εφεξής στενότερη συνεργασία του ΣΕΒΕ με τους φορείς του Νομών και η ανάληψη κοινών δράσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης των τοπικών επιχειρήσεων.
Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Παναγιώτης Χασάπης παρουσίασε αναλυτικά τη δομή του εξαγωγικού εμπορίου των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης και Έβρου για το διάστημα 2014-2018, καθώς και τις προοπτικές εξέλιξής του, στο πλαίσιο της μελέτης για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών σε περιφερειακό επίπεδο, που εκπονεί σε ετήσια βάση από το 2006 το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι εξαγωγές της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης ανήλθαν σε 110,1 εκατ. ευρώ το 2018 έναντι 108,4 εκατ. ευρώ το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,6 εκατ., δηλαδή 1,5%. Οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν στο ποσό των 74,0 εκατ. ευρώ το 2018, παρουσιάζοντας μείωση κατά 687,3 χιλ. ευρώ, διαμορφώνοντας έτσι πλεόνασμα στο εμπορευματικό ισοζύγιο του νομού Ροδόπης κατά 36,1 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 2,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή 6,9% συγκριτικά με το 2017.
Αντίστοιχα, οι εξαγωγές της περιφερειακής ενότητας Έβρου διαμορφώθηκαν στο ποσό των 77,3 εκατ. ευρώ το 2018, καταγράφοντας μείωση κατά 3,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 4,0% έναντι του 2017, ενώ αντίθετα οι εισαγωγές ανήλθαν σε 150,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 21,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 16,4%. Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό ισοζύγιο της περιφερειακής ενότητας Έβρου διαμορφώθηκε ελλειμματικό στο ποσό των 73,0 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μάλιστα αύξηση συγκριτικά με το 2017 κατά 24,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή 50,2%.
Ο Country Manager & Senior Regulatory Advisor της Registrar Corp, κ., Γιάννης Μωύσογλου ανέλυσε τις νέες τάσεις της αμερικανικής αγοράς και τα καταναλωτικά χαρακτηριστικά για το 2019, τις πρακτικές των πωλήσεων μέσω της Amazon και τις αλλαγές και απαιτήσεις στο αμερικανικό νομοθετικό πλαίσιο (FDA) για τηνασφάλεια τροφίμων και τις εισαγωγές στις ΗΠΑ.
Στη σημασία των προθεμάτων (barcodes) 520 & 521 και γενικότερα των προτύπων GS1 για τη διευκόλυνση της διακίνησης των προϊόντων στην εφοδιαστική αλυσίδα, το παγκόσμιο μητρώο GEPIR ελέγχου της εγκυρότητας των barcodes, και στα νέα προϊόντα του GS1 “VbG”& “GS1 Registry” με τα οποία πλέον δίνεται η μοναδική δυνατότητα σε λιανέμπορους και Marketplaces να πιστοποιούν την ταυτότητα ενός προϊόντος ανά τον κόσμο, αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Χρήστου, Director, Market Development, GS1 Greece.
Επόμενοι σταθμοί της συγκεκριμένης προσπάθειας θα είναι η Κοζάνη και τα Ιωάννινα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr