Ουσιαστικά η τροπολογία αφορά την οριστική τοποθέτηση τόσο παραγωγών όσο και επαγγελματιών πωλητών σε λαϊκές αγορές κυρίως της Αττικής αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας.
Υπολογίζεται ότι μόνο στην Αττική, πάνω από 4.000 παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές δραστηριοποιούνται ακόμα και επί 15 χρόνια σε λαϊκές αγορές της Περιφέρειας χωρίς να τους έχει αποδοθεί θέση με κάποια διοικητική πράξη του εκάστοτε φορέα λειτουργίας κατ' εξουσιοδότηση ενός από τους τρεις νόμους που ρύθμιζαν το υπαίθριο εμπόριο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Σημειώνεται ότι ο ν. 4497/2017 ορίζει σαφή κριτήρια, κοινωνικά αλλά και παλαιότητας, για την απόδοση ή την βελτίωση θέσης. Η προτεινόμενη τροπολογία αποσκοπεί, σύμφωνα με το υπ. Οικονομίας, στην αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου και της μοριοδότησης που αυτός προβλέπει μέσα από τα εξής βήματα:
- κάθε φορέας λειτουργίας (Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και δήμοι στην υπόλοιπη χώρα) θα μπορεί να συστήσει επιτροπές σε κάθε λαϊκή αγορά, με την συμμετοχή υπαλλήλων της εκπροσώπων παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών και στόχο την καταγραφή των θέσεων και την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης.
- Στη συνέχεια, θα υπάρχει η δυνατότητα δραστηριοποιούμενων να υποβάλλουν αίτηση κατοχύρωσης θέσης ή βελτίωσης αυτής.
- Οι ενστάσεις που θα υποβάλλονταν σχετικά με την απόδοση ή τη βελτίωση θέσης θα εξετάζονταν από τους φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών, με εφαρμογή της μοριοδότησης του ν. 4497.
Με αυτό τον τρόπο και χάρη στην ευελιξία που θα παρέχουν οι επιτροπές καταγραφής, εκτιμάται ότι θα επιλυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα για τον κλάδο. Στην ίδια τροπολογία, διευρύνεται η συμμετοχή των ομοσπονδιών παραγωγών και πωλητών στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία στις αντίστοιχες Επιτροπές Λαϊκών Αγορών, προκειμένου να εκπροσωπηθούν αποτελεσματικότερα όλες οι χωρικές ενότητες αυτών των περιφερειών.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr