Ακολούθησε η Ανοιχτή συνεδρίαση στην οποία ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Κυριάκος Λουφάκης, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ, κ. Νικόλαος Βέττας, ο κ. Νικόλαος Μαρίου, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ και ο κ. Στυλιανός Γώγος, Οικονομικός Αναλυτής του Ομίλου Eurobank. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, κα. Αλεξάνδρα Γούτα.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Κυριάκος Λουφάκης, στην ομιλία του αναφέρθηκε αρχικά στην πορεία των εξαγωγών, οι οποίες αυξήθηκαν το 2016 κατά 1,2% σε ετήσια βάση (χωρίς καύσιμα), ενώ το α’ τρίμηνο 2017 σημείωσαν άνοδο κατά 20,3% και εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών αυξήθηκαν κατά 6,4% σε ετήσια βάση.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τον κίνδυνο που υπάρχει για την πραγματική οικονομία της χώρας καθώς και στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εξαγωγείς.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΒΕ, η ελλιπής ρευστότητα δημιουργεί ένα σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα των ελληνικών επιχειρήσεων έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού, ενώ η υπερφορολόγηση επιτείνει το πρόβλημα αποτρέποντας τις επενδύσεις και αυξάνοντας το φαινόμενο του brain drain. Στη συνέχεια, ο κύριος Λουφάκης τόνισε τη μεγάλη σημασία βελτίωσης των υποδομών όπως είναι η αξιοποίηση του λιμανιού, του αεροδρομίου, αλλά και των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων της χώρας, ενώ επεσήμανε τις μεγάλες προοπτικές που μπορεί να έχει η απόφαση της Κίνας να επενδύσει στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ανέφερε «Αφού όλοι συμφωνούμε στη σημασία του λιμανιού, θα πρέπει αυτό να κοινοποιηθεί και να γίνει εθνικός στόχος η επίσημη αναφορά της Θεσσαλονίκης στο κινέζικο σχέδιο για το νέο δρόμο του μεταξιού ως ένα σημαντικό hub». Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ αναφέρθηκε στη σημασία των ΜμΕ στην οικονομία της χώρας και την ανάγκη να υποστηριχθούν αυτές μέσω του νέου ΕΣΠΑ.
Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας μίλησε για την ελληνική κρίση, τονίζοντας ότι η οικονομία πλέον βρίσκεται σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης έπειτα από 7 χρόνια παρατεταμένης και βαθιάς συρρίκνωσης. Στη συνέχεια υπογράμμισε την ανάγκη που υπάρχει να κατανοήσουμε τα διδάγματα που αντλήσαμε μέσα από αυτή την ύφεση. Επίσης τόνισε το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που έλειπε από την οικονομία της Ελλάδας και την αλλαγή νοοτροπίας και παραγωγικού μοντέλου που απαιτείται για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Τέλος, ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός προτύπου οικονομικής μεγέθυνσης, το οποίο δε θα βασίζεται στην υπερκατανάλωση αλλά στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα επιφέρουν αύξηση εξαγωγών και επενδύσεων σε παραγωγικούς τομείς.
Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, κ. Νικόλαος Βέττας, αναφέρθηκε στις βραχυχρόνιες προοπτικές της οικονομίας, που είναι γενικά θετικές, και στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές όπου η δημιουργία συνθηκών για βιώσιμη ανάπτυξη παραμένει ζητούμενο. Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, για το τρέχον και το επόμενο έτος, καθώς η οικονομία ξεκινά από χαμηλή βάση και πλησιάζει σε μια κανονικότητα, αναμένεται ανάκαμψη έστω και με ρυθμούς χαμηλότερους από τους επίσημους στόχους. Στη συνέχεια ανέφερε χαρακτηριστικά «παραμένει ερώτημα το εάν δρομολογείται η στροφή της οικονομίας σε ένα εξωστρεφές παραγωγικό υπόδειγμα που δεν θα εξαρτάται υπερβολικά από το δημόσιο τομέα. Ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα και το εξωτερικό ισοζύγιο έχουν υποχωρήσει σημαντικά, η έλλειψη επενδύσεων και η αναιμική εξέλιξη των εξαγωγών σηματοδοτούν ότι η ελληνική οικονομία δεν γίνεται λιγότερο εξαρτημένη από το κράτος, ούτε περισσότερο ανοικτή. Συνολικά, πολύ μεγάλο μέρος της απαραίτητης προσαρμογής έχει συμβεί, όμως, για να υπάρξει πραγματική αναπτυξιακή δυναμική απαιτείται σαφής πολιτική βούληση και επιμονή».
Στην ομιλία του ο κ. Νικόλαος Μαρίου, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ αναφέρθηκε στην επίπονη πορεία των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία, η οποία δείχνει να ολοκληρώνεται, αλλά και στο κατά πόσο η χώρα είναι έτοιμη για την απαιτούμενη αναπτυξιακή πορεία σε νέες πιο υγιείς και βιώσιμες βάσεις. Στη συνέχεια εστίασε στις απαραίτητες προϋποθέσεις της οικονομικής ανάπτυξης και στο κατά πόσο είμαστε έτοιμοι ως κοινωνία, πολιτικό σύστημα και επιχειρήσεις να ανταποκριθούμε. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο ρόλο της βιομηχανίας στην επικείμενη αναπτυξιακή πορεία της χώρας, δίνοντας κάποια θετικά και αρνητικά παραδείγματα από το κλάδο του Χάλυβα.
Ο κ. Στυλιανός Γώγος, Οικονομικός Αναλυτής της Eurobank, αναφέρθηκε στην ομιλία του στην κρίση αξιοπιστίας και ανταγωνιστικότητας την οποία βιώνει η χώρα μας από το 2007. Στη συνέχεια μίλησε για την παρατεταμένη συρρίκνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας σημειώνοντας τη μεγάλη μείωση του ΑΕΠ κατά 26,5% και την εκτόξευση του ποσοστού ανεργίας. Όπως τόνισε ο κ. Γώγος, η μεγάλη πρόοδος που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στα πεδία: 1ον της δημοσιονομικής εξυγίανσης, 2ον της ανάκαμψης της ανταγωνιστικότητας, 3ον της εφαρμογής διαρθρωτικών ρυθμίσεων και 4ον της πολιτικής συναίνεσης αναφορικά με τη διασφάλιση της θέσης της Ελλάδος ως μέλος της ΕΕ και της ΟΝΕ, είναι μία ευκαιρία, υπό προϋποθέσεις, να περάσει η Ελλάδα σε φάση ανάκαμψης. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στη θετική επίδραση που μπορεί να έχει στην οικονομία της χώρας η αποτελεσματική εφαρμογή του 3ου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και η ενίσχυση της αξιοπιστίας, στη βραχυχρόνια περίοδο μέσω ενίσχυσης των επιχειρηματικών προσδοκιών και στη μακροχρόνια περίοδο μέσω της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr