Το 2014 οι εξαγωγές της Κρήτης ανήλθαν σε 486 εκατ. ευρώ, το 2013 σε 363 εκατ. ευρώ και το 2012 σε 265 εκατ. ευρώ (δεν περιλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή και ο εφοδιασμός πλοίων σε Ε.Ε. και τρίτες Χώρες).
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης τόνισε πως «το 2016 τελικά κατέληξε να είναι μια καλή χρονιά για τις εξαγωγές της Κρήτης, με δεδομένο ότι κατά το 9μηνο του 2016 η μείωση είχε αγγίξει σχεδόν το 11,4%, λόγω κυρίως της μειωμένης παραγωγής ελαιολάδου κατά την περυσινή ελαιοκομική περίοδο, και αναμέναμε τη μείωση στο κλείσιμο του έτους να παραμείνει διψήφια. Οι πολύ δυναμικές προσπάθειες των εξαγωγέων του νησιού κατάφεραν να αντιστρέψουν τη μεγάλη πτώση και, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και έχουμε θέσει διαχρονικά στην πολιτεία, η Κρήτη αναδεικνύεται ως μία από τις πιο δυναμικές εξαγωγικές περιφέρειες της Ελλάδας».
Ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος αποτελεί το 62,9% του συνόλου των κρητικών εξαγωγών κατά την εξεταζόμενη περίοδο, παρουσιάζει μείωση ίση με 12,6%. Ο κλάδος των Χημικών και Πλαστικών έρχεται δεύτερος, με μερίδιο περίπου 25% επί του συνόλου των εξαγωγών της Κρήτης και αύξηση της τάξεως του 11,7%. Το υπόλοιπο ποσοστό του συνόλου των κρητικών εξαγωγών καταλαμβάνουν οι λοιποί κλάδοι, όπως η Κλωστοϋφαντουργία, οι Μηχανές & Συσκευές, τα Δομικά Υλικά κ.α.
Το ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί το 66% των εξαγωγών του κλάδου των Τροφίμων & Ποτών, παρουσιάζει μείωση η οποία ξεπερνά το 21%. Ακολουθούν τα νωπά Κηπευτικά, με εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 20%, τα οποία μαζί με το ελαιόλαδο αποτελούν περίπου το 85% του συνόλου των εξαγωγών του συγκεκριμένου κλάδου.
Στον ίδιο κλάδο, αύξηση παρουσιάζουν οι εξαγωγές Ψαριών & Θαλασσινών (+39,5%), Κρέατος & Παρασκευασμάτων (+25%), του μελιού (+13,3%) και των Αρτοποιημάτων (+14,3%). Αντίθετα, μείωση εμφανίζει η εξαγωγή Φρούτων (-3%), ενώ οι εξαγωγές Κρασιού διατηρούν σταθερή πορεία.
Μείωση παρουσιάζει ο κλάδος της Κλωστοϋφαντουργίας (-49,2%) και των Μηχανών & Συσκευών (-7,4%%), ενώ αύξηση σημείωσε ο κλάδος των Δομικών Υλικών (+10%).
Όσον αφορά στις αγορές, πρώτη έρχεται η Ιταλία, με μερίδιο 30,4%, ακολουθεί η Γερμανία με μερίδιο 16,2%, τρίτη η Αυστρία, με μερίδιο 4,6%, τέταρτη η Ολλανδία με μερίδιο 4,5% και πέμπτη η Γαλλία, με μερίδιο 4,3%. Τη δεκάδα των σημαντικότερων αγοραστών των κρητικών προϊόντων συμπληρώνουν οι ΗΠΑ (μερίδιο 4,2%), το Ηνωμένο Βασίλειο (4%), η Ισπανία (3,4%), η Κύπρος (2,5%) και η Βουλγαρία (2,1%).
Για τον κλάδο των Τροφίμων & Ποτών, τους κυριότερους αγοραστές αποτελούν η Ιταλία με μερίδιο 44%, η Γερμανία με 18%, η Αυστρία με 6% και ακολουθούν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με μερίδια 3,7% και 3,4% αντίστοιχα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Αυστρία και οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν κάθε χρόνο καλύτερη θέση στη λίστα με τους σημαντικότερους αγοραστές των αγροδιατροφικών προϊόντων της Κρήτης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr