Το στοιχείο αυτό είναι κρίσιμο, δεδομένου μάλιστα ότι το λιανεμπόριο αποτελεί τον μεγαλύτερο κλάδο επιχειρηματικής δραστηριότητας από πλευράς αριθμού επιχειρήσεων, ενώ είναι τεράστια η συμμετοχή του στη συνολική απασχόληση.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), που δημοσιεύει η εφημερ΄δα, το 2016 ο αριθμός εγγραφών λιανεμπορικών επιχειρήσεων (εξαιρουμένων αυτών που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο αυτοκινήτων και μοτοσικλετών) ανήλθε σε 1.135, ενώ οι διαγραφές την ίδια περίοδο ήταν 1.202 (περισσότερες κατά 67). Τα στοιχεία για τα «λουκέτα» στο λιανεμπόριο αποτελούν μια ακόμη επιβεβαίωση της μείωσης της κατανάλωσης που παρατηρήθηκε στην αγορά το 2016 και που καθώς δείχνουν τα πρώτα στοιχεία συνεχίζεται και ίσως και με πιο εντατικό ρυθμό και το τρέχον έτος.
Δεύτερος κλάδος σε «λουκέτα» στην Αθήνα το 2016 ήταν αυτός της εστίασης, με τις διαγραφές ωστόσο να είναι λιγότερες σε σχέση με τις εγγραφές. Το 2016 ιδρύθηκαν, με βάση το μητρώο του ΕΕΑ 606 επιχειρήσεις στον εν λόγω κλάδο και διεγράφησαν 498. Σε 336 ανήλθαν οι διαγραφές στον κλάδο επιχειρήσεων παροχής χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών, ενώ οι εγγραφές ήταν 607.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι τρεις κλάδοι επιχειρηματικής δραστηριότητας εμφανίζονται μεταξύ των δέκα που καταγράφηκαν οι περισσότερες διαγραφές, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των κλάδων με τις περισσότερες εγγραφές, στοιχείο που υποδηλώνει ότι έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα τη χρονιά που πέρασε. Πρόκειται για τον κλάδο των εξειδικευμένων κατασκευαστικών δραστηριοτήτων (127 διαγραφές), τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη διαφήμιση και την έρευνα αγοράς (115 διαγραφές) και τις δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών σε κτίρια και εξωτερικούς χώρους (107 διαγραφές).
Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΕΑ, το 2016 οι εγγραφές στο μητρώο του ανήλθαν σε 6.804, ενώ οι διαγραφές σε 5.479. Το ισοζύγιο είναι θετικό με άλλα λόγια. Ωστόσο, όπως το ίδιο το ΕΕΑ επισημαίνει, στις διαγραφές δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό καθεστώς λύσης ή εκκαθάρισης, οι οποίες υπέβαλαν μεν αίτηση διαγραφής, αλλά η διαγραφή τους από το μητρώο δεν έχει πραγματοποιηθεί επειδή δεν έχουν προσκομίσει τα αναγκαία δικαιολογητικά. Το 2015 από τα στοιχεία του ΕΕΑ προκύπτει ότι οι εγγραφές ήταν περισσότερες από το 2016 –ανήλθαν σε 7.277– όμως πολύ περισσότερες ήταν και οι διαγραφές (7.248) σε σύγκριση με το 2016.
Ο μήνας με το μεγαλύτερο αρνητικό ισοζύγιο εγγραφών/διαγραφών ήταν ο Δεκέμβριος, όπου οι διαγραφές ήταν περισσότερες κατά 30,2% από τις εγγραφές (502 εγγραφές έναντι 654 διαγραφών).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr