Η αλήθεια είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας έχει να κάνει με διαπραγματεύσεις, αγορές , πωλήσεις και ημερήσιους συμβιβασμούς.
Ο μέσος πολίτης πάντως, γνωρίζει καλά την πραγματικότητα ως εκ τούτου εκπλήσσεται θετικά ή αρνητικά, απορεί ή προβληματίζεται με τα στοιχεία που ακούει ή διαβάζει σχετικά με την πορεία της αγοράς.
Στην αφετηρία της όποιας ενασχόλησης με το πρόβλημα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η Πολιτεία, ήγουν, το κράτος, δεν είναι μία οντότητα ξεχωριστή από μας και την οποία μπορούμε επιδεικτικά να την αγνοήσουμε, να την αντιπαλεύουμε ή να την διαχειριστούμε κατά το δοκούν.
Είναι καιρός να σκεφτούμε ότι Πολιτεία, δηλαδή, το κράτος είμαστε όλοι εμείς, άρα όπως του φερόμαστε μας φέρεται, διαμορφώνοντας κώδικες κοινής συμπεριφοράς που έχουν συνέπειες. Όταν λόγου χάρη, φοροδιαφεύγεις, δεν θα έχει λεφτά να σου καλύψει τις ανάγκες την στιγμή που θα το χρειαστείς κι αν αδιαφορείς στη δουλειά σου, θα εισπράξεις την αδιαφορία των εκπροσώπων του όταν το χρειαστείς.
Αν προσθέτως, δεν συμμετέχεις στα κοινά, τότε οι επιλογές των άλλων θα σου καθορίζουν δεσμευτικά τη ζωή χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν την δική σου βούληση.
Η εικόνα που περιγράφεται έχει συνέπειες στην αγορά και την οικονομία.
Ενδεικτικά:
· Η εκτεταμένη φοροκλοπή, φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή έχει δυσμενή αποτελέσματα αφενός στα πραγματικά στοιχεία της αγοράς, αλλά και αφετέρου στην δυνατότητα της Πολιτείας να συλλέξει φόρους για να εφαρμόσει την κοινωνική πολιτική της.
· Δεν γνωρίζει η πολιτεία τα πραγματικά προβλήματα και τα κόστη της πρωτογενούς παραγωγής για να εφαρμόσει πολιτικές ανάπτυξης με σκοπό την δυναμική επέκταση των εξαγωγών.
Το βαρύ από πλευράς κοστολογίου και το δυσλειτουργικό από άποψη αποτελεσματικότητας κράτος, τρώει αφενός τα παιδιά του αλλά, εμποδίζει και την ανάπτυξη της χώρας.
Όλα αυτά μας φαίνονται αυτονόητα αλλά, δυστυχώς δεν είναι αποδεκτά από το σύνολο των συμπολιτών μας.
Όταν το 73%-74% των προϊόντων που διακινούνται επισήμως στην ελληνική αγορά είναι εισαγόμενα, δεν θα έχουμε καμία τύχη ως χώρα αν στο μέλλον, δεν αντικαταστήσουμε ένα μεγάλο μέρος τους με ίδια παραγόμενα προϊόντα.
Αν συνοπτικά, δεν υπάρξουν νέες επενδύσεις- αφού δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον υποδοχής τους -και δεν πιστέψουμε ως λαός ότι, ο νέος πλούτος παράγεται από τον υγιή ιδιωτικό τομέα.
Στην αντίθετη περίπτωση:
· δεν μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας,
· δεν μπορούμε να κρατήσουμε τη νεολαία στη χώρα μας,
· δεν μπορούμε να διατηρήσουμε μισθούς και συντάξεις σε ανεκτά επίπεδα διαβίωσης,
Εν κατακλείδι δεν μπορούμε να έχουμε ελπίδα στο μέλλον.
Αντώνης Μακρής - Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr