Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση αυτή ήδη έχει πάει στα χέρια του υπουργού Γ. Σταθάκη, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί αυτές τις ημέρες με εκπροσώπους της Ένωσης για κάποιες τροποποιήσεις στην πρόταση, ενώ διαβεβαίωσε και την επαναφορά της ενιαίας τιμής στο βιβλίο.
Επώνυμος παράγοντας του κλάδου επεσήμανε στο "R" ότι η επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος ουσιαστικά θα βάλει φρένο στα διάφορα φαινόμενα κανιβαλισμού που έχουν εμφανιστεί στην αγορά είτε με πωλήσεις βιβλίων κάτω από το κόστος τους, είτε με την εμφάνιση επιχειρηματιών που εμπορεύονται βιβλία αν και δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο -όπως για παράδειγμα τα περίπτερα- προκαλώντας την ανάλογη σύγχυση και στον καταναλωτή.
Σημειώνεται ότι το πλήγμα που έχει υποστεί ο κλάδος από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι και τα τέλη του 2014 αποτιμάται σε 100 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή το πρώτο τετράμηνο του 2015 η αγορά συνέχισε την πτωτική της πορεία με απώλειες τουλάχιστον κατά 20%. Σήμερα ο τζίρος του εκτιμάται στα 140-150 εκατ ευρώ από 250 ευρώ το 2008.
Σύμφωνα με παράγοντα του κλάδου, ένα εξίσου μεγάλο αγκάθι για την πορεία του βιβλίου είναι τι τελικά θα γίνει με το ΦΠΑ. Υπάρχει μία διάχυτη πληροφόρηση ότι ίσως αυτός να αυξηθεί από το 6,5% που είναι σήμερα, ενώ ακούγεται ότι μπορεί και να μηδενιστεί (ήδη μεταξύ άλλων στην Αγγλία, τη Νορβηγία και την Ιρλανδία ο ΦΠΑ είναι μηδενικός).
Το θέμα, κατά την ίδια πηγή, είναι ότι μία ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά σε όλους τους νόμιμους εκπρόσωπους του κλάδου που ήδη μετρούν σημαντικές απώλειες. Χαρακτηρηστικά από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν κλείσει 400 βιβλιοπωλεία πανελλαδικά, ενώ την ίδια στιγμή θα αυξήσει κατακόρυφα την φοροδιαφυγή από τους "αλεξιπτωτιστές" που έχουν εισέλθει στο χώρο.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr