Συνέντευξη στον Σπύρο Πολυχρονόπουλο
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Reporter Magazine Δεκεμβρίου 2020
Κ. Σαρρηγεωργίου, βρισκόμαστε στο κλείσιμο μιας χρονιάς κατά την οποία η οικονομία δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από την πανδημία. Πόσο επηρεάστηκε η ασφαλιστική αγορά σε επίπεδο παραγωγής και πώς φαίνεται να κλείνει ο χρόνος;
Όπως αναφέρατε, το σύνολο της οικονομίας επλήγη από την πανδημία. Άλλοι κλάδοι επηρεάστηκαν περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Η ασφαλιστική αγορά αποτελεί έναν κλάδο στενά συνδεδεμένο με την οικονομία. Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της έρευνας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος για την ασφαλιστική παραγωγή που αφορούν το διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2020, στο εννεάμηνο καταγράφηκε μείωση 4,5% στην παραγωγή ασφαλίστρων, σε σχέση με πέρυσι. Θα πρέπει να περιμένουμε να κλείσει ο χρόνος για να δούμε πως θα πάει παραγωγή στο 12μηνο λαμβάνοντας υπόψη ότι από το Νοέμβριο μπήκαμε σε δεύτερο lockdown.
Ωστόσο, η πανδημία έστρεψε την προσοχή των ανθρώπων στην αξία και την προστασία της υγείας τους, αναδεικνύοντας τη σημασία της ιδιωτικής ασφάλισης, γεγονός που ευνόησε τις ασφαλίσεις υγείας. Αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία εννεαμήνου, σύμφωνα με τα οποία οι κλάδοι ατυχήματος και ασθένειας κατέγραψαν άνοδο κατά 5,4% και 9,3% αντίστοιχα. Ένα επίσης πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι δεν παρατηρούνται ρευστοποιήσεις συμβολαίων, παρά την οικονομική συγκυρία. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες κατανοούν την αξία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων τους και τα κρατούν. Σε δύσκολες στιγμές, όπως αυτές που ζούμε τώρα λόγω της πανδημίας ή όταν βλέπουμε τις ζημιές που προκαλούνται από μία φυσική καταστροφή, όπως αυτές που ζήσαμε πρόσφατα αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε ευάλωτοι στους κινδύνους και στρεφόμαστε στην ασφάλιση για την προστασία μας.
Ποιες είναι οι προοπτικές για το 2021 και πώς μπορεί ο ασφαλιστικός κλάδος να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία;
Όπως προανέφερα, η πορεία του ασφαλιστικού κλάδου, ιδίως σε ό,τι αφορά τις γενικές ασφαλίσεις, είναι συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας της χώρας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις για το 2020 θα σημειωθεί μείωση του ΑΕΠ 10,5%, ενώ για το 2021 οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις αναφέρουν αύξηση του ΑΕΠ 4,8%. Εφόσον το 2021 η ελληνική οικονομία επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης, είμαστε αισιόδοξοι ότι ανάλογη πορεία θα σημειώσει και η ασφαλιστική αγορά.
Σε ό,τι αφορά τις ασφαλίσεις Ζωής & Υγείας, η πανδημία οδήγησε τους ανθρώπους στη συνειδητοποίηση της αξίας της υγείας, αλλά και του πόσο ευάλωτη μπορεί αυτή να καταστεί. Αυτό αποτυπώθηκε στην παραγωγή των ασφαλίσεων Υγείας, ήδη από το 2020 και ενώ η συνολική παραγωγή μέχρι το 9μηνο τουλάχιστον που έχουμε διαθέσιμα στοιχεία, κινήθηκε αρνητικά.
Η αβεβαιότητα που επικρατεί δημιουργεί την ανάγκη να αναζητήσουμε τρόπους προστασίας των όσων έχουν σημασία στη ζωή μας. Αυτό είναι μια ευκαιρία για τον ασφαλιστικό κλάδο να αποδείξει ότι είναι εδώ για τα δύσκολα και ότι έχει τις λύσεις για να βοηθήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις των αρνητικών και αναπάντεχων γεγονότων της ζωής μας.
Η πανδημία οδήγησε σε επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των εταιρειών σχεδόν σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Οι ασφαλιστικές εταιρείες πώς ανταποκρίθηκαν σε αυτήν την ανάγκη; Ποιο είναι το πλαίσιο που διαμορφώνεται για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές;
Η ασφαλιστική αγορά χρειάστηκε να περάσει από τη μια μέρα στην άλλη σε ένα ψηφιακό μοντέλο λειτουργίας και αυτό ήταν ένα δύσκολο στοίχημα. Η τεχνολογία ευτυχώς αποτέλεσε τον μεγαλύτερο σύμμαχό μας στην κρίση. Ο κλάδος μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, να λειτουργεί αδιάλειπτα και να εξυπηρετεί απρόσκοπτα τους ασφαλισμένους.
Αυτό ωστόσο δεν αποτελεί απλώς μία επένδυση μόνο για την περίοδο της πανδημίας. Η διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού είχε ήδη ξεκινήσει στις ασφαλιστικές εταιρίες και βέβαια επιταχύνθηκε από τις εξελίξεις που επέβαλε το 1ο lockdown. Η αγορά πήρε πολύτιμα μαθήματα, αντιλήφθηκε τα οφέλη που μπορεί να έχει η ενσωμάτωση νέων ψηφιακών εργαλείων και πλέον προχωρά μπροστά και εκσυγχρονίζεται.
Το γεγονός αυτό δεν περιορίζεται μόνο στις εταιρίες, αφορά φυσικά και τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι άνθρωποι που είχαν μάθει να δουλεύουν δια ζώσης, κατάφεραν τόσο σύντομα να μεταφέρουν όλες αυτές τις λειτουργίες στο ψηφιακό πεδίο. Ο σύγχρονος διαμεσολαβητής οφείλει να ακολουθεί αυτήν την τάση της αγοράς και να εκμεταλλεύεται τις νέες δυνατότητες που προσφέρονται.
Μια πρόκληση για τον ασφαλιστικό κλάδο στην μετα-Covid εποχή είναι το πώς θα προσφέρει στο μέλλον καλύψεις για πανδημία ή ανάλογου βεληνεκούς γεγονότα. Ποια είναι η λύση;
Είναι μία πολύ μεγάλη συζήτηση που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου ο προβληματισμός είναι έντονος. Η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων μίας πανδημίας δεν είναι κάτι απλό. Αντιθέτως, αποτελεί πολύπλοκο εγχείρημα που, που απαιτεί πόρους και δυνάμεις τόσο του Κράτους, όσο και του ιδιωτικού τομέα. Και εξηγώ: Καταλάβαμε όλοι από την πανδημία του κορωνοϊού ότι τα μεγέθη των επιπτώσεων είναι τεράστια, καθώς μία πανδημία σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να φέρει μεγάλες, μαζικές και κυρίως απρόβλεπτες απώλειες και ζημιές σε πολλούς τομείς και παράλληλα να επεκτείνεται γεωγραφικά σε πολλές χώρες και ηπείρους.
Η ασφαλιστική κάλυψη μιας πανδημίας λοιπόν είναι μια δύσκολη υπόθεση και δεν μπορεί να γίνει μόνο από τον ασφαλιστικό κλάδο. Η λύση που φαίνεται να προκρίνεται είναι η κάλυψη υπό προϋποθέσεις μέσω της θέσπισης ασφαλιστικών σχημάτων ΣΔΙΤ, με τη συμμετοχή του Δημοσίου και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να δημιουργηθούν ασφαλιστικές καλύψεις, όπως για παράδειγμα για διακοπή εργασιών από πανδηµίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Έχετε τονίσει αρκετές φορές ότι ο ελληνικός λαός είναι ανασφάλιστος σε φυσικές καταστροφές, οι οποίες μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί αισθητά. Το κράτος παράλληλα αδυνατεί να αποζημιώσει ικανοποιητικά τους πληγέντες. Πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί η ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη των κατοικιών και πώς απαντάτε σε όσους αντιτείνουν ότι τα ελληνικά νοικοκυριά δεν μπορούν να αντέξουν το σχετικό κόστος;
Στην Ελλάδα σχεδόν 9 στα 10 σπίτια δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη για πυρκαγιά, κλοπή ή άλλη φυσική καταστροφή όπως ο σεισμός και η πλημμύρα. Το γεγονός αυτό ενέχει κινδύνους, ειδικά από τη στιγμή που τα ακραία φυσικά φαινόμενα έχουν γίνει συχνότερα και εντονότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής και από τη στιγμή που η χώρα μας είναι μεταξύ των 6 πιο σεισμογενών χωρών του κόσμου.
Το κράτος στις περιπτώσεις καταστροφών αποζημιώνει τους πληγέντες, αλλά η βοήθεια αυτή είναι συχνά πολύ χαμηλότερη της πραγματικής ανάγκης και έρχεται με καθυστέρηση.
Η ασφαλιστική αγορά έχει τις λύσεις για μια πληθώρα κινδύνων που απειλούν τις περιουσίες μας και μάλιστα σε χαμηλό κόστος. Ενδεικτικά, για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ., που ασφαλίζεται για 100.000 ευρώ, το ασφάλιστρο που καλύπτει για πυρκαγιά, σεισμό και άλλες φυσικές καταστροφές είναι της τάξης των 10 ευρώ ανά μήνα, δηλαδή τα 120 ευρώ ανά έτος.
Για να ενισχυθεί η ασφαλιστική κάλυψη των κατοικιών, η ελληνική Πολιτεία πρέπει να ενθαρρύνει τους πολίτες με φορολογικά κίνητρα ώστε να ασφαλίσουν τα σπίτια τους, δηλαδή να εκπίπτει η δαπάνη για ασφάλιση κατοικίας. Έχει ήδη προαναγγείλει ένα τέτοιο κίνητρο. Αναμένουμε να το υλοποιήσει.
Το νέο ασφαλιστικό που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι κατά τη γνώμη σας, προς την σωστή κατεύθυνση; Πώς μπορεί να συμβάλλει η ιδιωτική ασφάλιση στη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος;
Η ΕΑΕΕ έχει επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή της στη δημιουργία ενός συστήματος τριών πυλώνων, με έντονη την παρουσία του κεφαλαιοποιητικού στοιχείου. Επομένως, θεωρούμε ότι η προωθούμενη μεταρρύθμιση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Λόγω των δημογραφικών εξελίξεων, το μέλλον του αμιγώς διανεμητικού συνταξιοδοτικού συστήματος προβληματίζει, καθώς οι εργαζόμενοι μειώνονται και οι συνταξιούχοι αυξάνονται. Είναι αδιαμφισβήτητη η αξία της Κοινωνικής Ασφάλισης, ωστόσο πλέον είναι προφανές ότι η σύνταξη που θα δίνει δεν θα είναι αρκετή. Άρα χρειάζεται να ενθαρρυνθεί η συμπληρωματική συνταξιοδοτική αποταμίευση.
Η ασφαλιστική αγορά προσφέρει αποταμιευτικά προγράμματα, με τα οποία ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να αποταμιεύει ένα ποσό και να εξασφαλίσει έτσι επιπλέον εισόδημα στη σύνταξη. Κι εδώ τα φορολογικά κίνητρα είναι ο μόνος τρόπος ενθάρρυνσης των πολιτών να ξεκινήσουν από νωρίς τη συνταξιοδοτική αποταμίευση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr