Στην Ελλάδα έχουμε, πολύ συχνά, καταγραφές ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως βροχοπτώσεις, πλημμύρες και ανεμοστρόβιλους αλλά και καταστροφικές πυρκαγιές, όπως πρόσφατα, στις περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής τον Ιούλιο του 2018. Σύμφωνα με την έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) στην οποία συμμετείχαν συνολικά 29 ασφαλιστικές εταιρείες που αθροίζουν το 99,3% της παραγωγής από πρωτασφαλίσεις του κλάδου 8 (Πυρκαγιά και στοιχεία της φύσεως), οι συνολικές αποζημιώσεις για τις περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής για τον Ιούλιο του 2018, ξεπέρασαν τα 36 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 34,5 εκατ. ευρώ αφορούν αποζημιώσεις περιουσίας (κατοικίες και επαγγελματικοί χώροι). Συνολικά, δηλώθηκαν 835 ζημιές τόσο σε κατοικίες όσο και σε επαγγελματικούς χώρους, με το μέσο κόστος ζημιάς να διαμορφώνεται σε 41.300 ευρώ περίπου. Επιπλέον, δηλώθηκαν 248 ζημιές σε αυτοκίνητα, οι αποζημιώσεις των οποίων υπολογίζονται σε 1,5 εκατ. ευρώ, με τη μέση ζημιά να υπολογίζεται σε 6.200 ευρώ περίπου.
Επίσης, και σε πολλές άλλες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας οι ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα είναι εξίσου μεγάλες. Σε έρευνα που συμμετείχαν 30 ασφαλιστικές εταιρείες της ΕΑΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2018, αναφέρθηκαν 1.148 ζημιές το ύψος των οποίων ανέρχεται συνολικά σε 7 εκατ. ευρώ. Στη Ζάκυνθο, η σεισμική ακολουθία τον Οκτώβριο του 2018 προκάλεσε ζημιές σε κατοικίες και σε ακίνητα εμπορικής χρήσης των οποίων η συνολική ασφαλισμένη αξία ήταν 129,3 εκατ. ευρώ. Εξ΄ αιτίας του σεισμού, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις 101 ζημιές επί των ασφαλίσεων περιουσίας με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 2,4 εκατ. ευρώ, επομένως η μέση δηλωθείσα ζημία έφτασε τα 23.772 ευρώ. Ακόμη και από το ακραίο καιρικό φαινόμενο των βροχοπτώσεων καταγράφεται μεγάλος αριθμός καταστροφών. Στην Κρήτη, για παράδειγμα, τον Οκτώβριο του 2017, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις της έρευνας της ΕΑΕΕ, 141 ζημιές με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 5,2 εκατ. ευρώ και μέση δηλωθείσα ζημία τα 37.164 ευρώ.
Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος από φυσικές καταστροφές στον οποίο εκτίθενται καθημερινά και έχει συνήθως μεγάλες συνέπειες, δεν γίνεται αντιληπτός από τους ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεων. Παρά το μέγεθος των καταστροφών, η ασφαλιστική συνείδηση των πολιτών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα καθώς δεν λαμβάνουν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και έκτακτης ανάγκης, η ιδιωτική ασφάλιση είναι ο πλέον μοναδικός, αποτελεσματικός και ουσιαστικός τρόπος αντιμετώπισής τους καθώς προσφέρει την καλύτερη προετοιμασία απέναντι στο απρόβλεπτο μέλλον. Η AIG έχει σχεδιάσει προγράμματα με καλύψεις έναντι φυσικών φαινομένων με σκοπό να αποζημιωθούν όσο πιο άμεσα είναι δυνατόν οι ασφαλισμένοι. Μία φυσική καταστροφή είναι τόσο αναπάντεχη και απρόσμενη που είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιστρέψει κανείς άμεσα στην καθημερινότητά του. Η εταιρεία φροντίζει με ένα μικρό επιπλέον κόστος που μπορεί να προστεθεί στη βασική κάλυψη, τόσο για τα συμβόλαια σπιτιού όσο και αυτοκινήτου, να επαναφέρει τον πελάτη όσο το δυνατόν συντομότερα στους προηγούμενους ρυθμούς της ζωής του. Η ασφάλεια της AIG απέναντι στον απρόβλεπτο παράγοντα των στοιχείων της φύσης εξασφαλίζει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τους ίδιους τους ιδιώτες, τις ιδιοκτησίες, τις επιχειρήσεις τους και τις οικογένειές τους στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής.
Θανάσης Πετρόπουλος, Head of Personal Insurance
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr