Μιλήσαμε με στελέχη από τον Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικής Περιουσίας και τα τμήματα Ζημιών της AIG Ελλάς σχετικά με τις πιο συνηθισμένες ζημιές του χειμώνα. Φαίνεται λοιπόν πως η διαρροή υδάτων και οι πλημμύρες είναι ο πιο συνηθισμένος με κίνδυνος, με τις ζημιές από λανθασμένη χρήση θερμαντικών μέσων να ακολουθούν.
Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να προστατεύσουμε το σπίτι μας. Τα στελέχη της AIG Ελλάς μας προτείνουν μάλιστα να κάνουμε άμεσα τα εξής:
- Ελέγχουμε τις εμφανείς σωλήνες του νερού και τις μονώνουμε για μειώσουμε το ενδεχόμενο διαρροής.
- Παρατηρούμε προσεκτικά πού βρίσκεται η κεντρική βάνα αλλά και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης του σπιτιού και ελέγχουμε πως όλοι λειτουργούν ομαλά.
- Καθαρίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα τις υδρορροές, ειδικά αν μαζεύονται εκεί πεσμένα φύλλα , ενώ ελέγχουμε τα φρεάτια υδάτων έξω από το σπίτι μας.
- Ελέγχουμε την κατάσταση της στέγης και επισκευάζουμε τα κεραμίδια που έχουν αποκολληθεί, καθώς και τα γείσα. Η επιθεώρηση θα πρέπει να γίνεται επίσης μετά από κάθε μεγάλη καταιγίδα, για τυχόν ζημιές.
- Παράλληλα, ελέγχουμε και τα συστήματα αυτόματου ποτίσματος, τα δοχεία υπερχείλισης της θέρμανσης, τους θερμοσίφωνες και τα καζανάκια για σημεία σκουριάς, διαρροές και φθαρμένες ενώσεις.
- Ειδικά αν μένουμε σε ισόγειο, περιορίζουμε την υγρασία που συγκεντρώνεται από το έδαφος, χρησιμοποιώντας αφυγραντήρες, ή το κλιματιστικό του σπιτιού στη λειτουργία αφύγρανσης.
- Ελέγχουμε το υπόγειό μας ή/και το γκαράζ για ενδείξεις διαρροής νερού στους τοίχους και το πάτωμα. Προσέχουμε μήπως υπάρχουν λεκέδες νερού στις γωνίες ή κάποια περίεργη μυρωδιά από μούχλα.
- Βεβαιωνόμαστε πως οι πόρτες και τα παράθυρα που οδηγούν σε μπαλκόνια, κήπο, φωταγωγό κλπ κλείνουν σωστά και δεν χρειάζονται επιπλέον μόνωση. Με αυτόν τον τρόπο και θα αποτρέψουμε την εισροή νερών σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων και θα αποφύγουμε τις μεγάλες θερμικές απώλειες.
- Πριν ανάψουμε το τζάκι για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι, καλούμε ένα ειδικό συνεργείο που θα ελέγξει και θα καθαρίσει τόσο το ίδιο όσο και την καμινάδα. Το ίδιο ισχύει και για τις σόμπες
- Πριν ανάψουμε το τζάκι ή τη σόμπα απομακρύνουμε τυχόν εύφλεκτα αντικείμενα και υφάσματα και όσο αυτό είναι αναμμένο δεν αφήνουμε τον χώρο χωρίς επίβλεψη.
- Δεν ανάβουμε φωτιά με τη χρήση βενζίνης, πετρελαίου ή οινοπνεύματος καθώς δημιουργούν απότομα μεγάλη φωτιά, με σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού.
- Χρησιμοποιούμε πάντα το προστατευτικό πλέγμα ή τζάμι μπροστά από το τζάκι το οποίο μας προφυλάσσει τις εκτινασσόμενες καύτρες και κλείνουμε καλά την πόρτα της σόμπας.
- Όταν καθαρίζουμε το τζάκι ή τη σόμπα, σιγουρευόμαστε πρώτα ότι δεν υπάρχουν αναμμένες καύτρες και αποφεύγουμε να τη ρίχνουμε σε πλαστικούς κάδους.
Το σπίτι μας είναι ένα σημαντικό περιουσιακό μας στοιχείο που αξίζει να προστατεύσουμε κατάλληλα. Ανεξαρτήτως των τετραγωνικών και της αξίας του, η σωστή συντήρηση του μπορεί να μας γλιτώσει από σημαντικά έξοδα που αλλιώς θα βαρύνουν τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr