Οι σύγχρονες επιχειρήσεις λειτουργούν και αναπτύσσονται σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα σύνθετο: οι αναδυόμενες αγορές, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές, η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η τεχνολογία αλλά και η ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτηση των εταιριών από αυτή αλλάζουν τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων. Παράλληλα, βιώνουμε μια αλλαγή στο ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον που θέτει νέες προκλήσεις: χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το επερχόμενο Brexit που ήδη έχει αναγκάσει δεκάδες επιχειρήσεις να αναζητήσουν νέα έδρα για τα ευρωπαϊκά τους operations.
Όλα τα παραπάνω σημαίνουν αυξημένες ευθύνες για τα υψηλόβαθμα στελέχη που βρίσκονται στην καρδιά της λήψης αποφάσεων, καθώς και μεγαλύτερο κίνδυνο αξιώσεων από τους μετόχους, τους εργαζομένους, τους πελάτες και τους υπόλοιπους stakeholders της επιχείρησης που εκπροσωπούν.
Ποιες είναι λοιπόν οι βασικότερες κατηγορίες κινδύνων που αναμένουμε ότι θα απασχολήσουν τα στελέχη τα επόμενα χρόνια; Σύμφωνα με στοιχεία και εκτιμήσεις της AIG, πρόκειται για τις εξής:
• Αυξημένοι θεσμικοί έλεγχοι: οι έλεγχοι των εποπτικών αρχών αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες αξιώσεων έναντι των διευθυντικών στελεχών. Σημαντικό είναι όμως ότι η εποπτεία πλέον δεν περιορίζεται στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς αλλά αρχίζει να γίνεται αυστηρότερη στους τομείς της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών, των φαρμακευτικών και των κατασκευών.
• Προστασία Δεδομένων και ηλεκτρονικές επιθέσεις: ήδη το θεσμικό πλαίσιο έχει γίνει πιο αυστηρό με την εφαρμογή της νομοθεσίας GDPR που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2018. Η συγκεκριμένη νομοθεσία δίνει μεγαλύτερο έλεγχο των προσωπικών δεδομένων στους ίδιους τους ιδιώτες και αυξάνει τις ευθύνες για τις εταιρίες και τα στελέχη που δεν συμμορφώνονται σε όσα ορίζει. Παράλληλα, οι πρόσφατες επιθέσεις που πήραν παγκόσμιες διαστάσεις, δείχνουν πως η αντιμετώπιση των ηλεκτρονικών και διαδικτυακών κινδύνων οφείλει να βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα κάθε επιχείρησης.
• Εισηγμένες εταιρίες: ακτιβισμός των μετόχων: Πρόκειται για μια αυξανόμενη τάση σε όλη την Ευρώπη. Οι αξιώσεις των μετόχων γίνονται ολοένα και συχνότερες, κυρίως όταν πρόκειται για εξαγορές, συγχωνεύσεις, δημόσιες εγγραφές και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
• Κίνδυνοι εξαιτίας της πολυεθνικής δραστηριοποίησης μιας επιχείρησης: Η πολυεθνική δραστηριοποίηση μιας εταιρίας σημαίνει ότι τα στελέχη εκτίθενται σε κινδύνους που θέτουν τα διαφορετικά θεσμικά πλαίσια της κάθε χώρας. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε και την αξία ενός καλοσχεδιασμένου προγράμματος D&O, το οποίο θα πρέπει να είναι συμβατό με τις τοπικές νομοθετικές προβλέψεις και να έχει εκδοθεί από ασφαλιστική εταιρία που να μπορεί να το εξυπηρετήσει σε παγκόσμιο επίπεδο σωστά.
• Έλλειψη ρευστότητας και χρεοκοπία: ο αριθμός των εταιριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και μπαίνουν σε διαδικασίες χρεοκοπίας ανεβαίνει χρόνο με τον χρόνο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το σύνολο της Ευρώπης. Στις περιπτώσεις αυτές οι ευθύνες βαραίνουν ακόμη περισσότερο τα υψηλόβαθμα στελέχη που καλούνται να λογοδοτήσουν απέναντι σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για την πορεία της επιχείρησης.
Πώς μπορούν να θωρακιστούν λοιπόν τα στελέχη έναντι των παραπάνω κινδύνων: η απάντηση έρχεται από τα εξειδικευμένα προγράμματα της αγοράς για την ασφάλιση ευθύνης στελεχών διοίκησης που θωρακίζουν καταρχήν τα στελέχη, αλλά πλέον και τις επιχειρήσεις, προστατεύοντας το όνομα, τη φήμη, την καριέρα και την προσωπική περιουσία τους σε κάθε δύσκολη απόφαση που καλούνται να πάρουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr