Να σημειωθεί πως η απόφαση της κυβέρνησης να… συσφίξει τις σχέσεις της με τη χώρα του «κόκκινου δράκου» προκάλεσε την αντίδραση των Αμερικανών, καθώς είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης ποσοστού τουλάχιστον 75% της ελληνικής ασφαλιστικής εταιρίας.
Υπενθυμίζεται πως δεσμευτικές προσφορές έχουν καταθέσει τέσσερις εταιρίες, μία ελληνοαμερικανικών και τρεις κινεζικών συμφερόντων (Fosun, Gongbao, Wintime και Calamos Invements – EXIN Partners). Από αυτές, Calamos και Fosun φαντάζουν ως τα φαβορί της διαδικασίας, με την πρώτη να έχει την προτίμηση της κυβέρνησης ενώ η δεύτερη φέρεται να έχει καταθέσει υψηλότερο τίμημα.
Στο πλαίσιο αυτό και ενόσω ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιστρέψει από την Κίνα, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, απέστειλε επιστολή, με αποδέκτες την ελληνική κυβέρνηση, την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Σε αυτήν υποστήριζε ανοιχτά την προσφορά της Calamos, όπως έκανε χθες, Πέμπτη, και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt. «Εάν επιλεγεί η Calamos, θα εισφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην ελληνική οικονομία και θα προσελκύσει πρόσθετες επενδύσεις από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, όπου λειτουργεί η ελεύθερη αγορά, σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών τομέων», ανέφερε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο συνεδρίου, για να προσθέσει: «Αυτός ο τύπος αμερικανικών επενδύσεων δημιουργεί θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Σύμφωνα, πάντως, με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016, η Εθνική Ασφαλιστική εμφάνισε κέρδη προ φόρων ύψους 57,7 εκατ. ευρώ, με τη συνολική παραγωγή να διαμορφώνεται στα 577,7 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά στο α’ τρίμηνο του 2017, η παραγωγή ανήλθε σε 150,6 εκατ. ευρώ έναντι 127,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr