Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Με τις αντιδράσεις των εργαζομένων να είναι σε εξέλιξη για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, μιας εταιρίας με υψηλό συμβολισμό και σημασία για την ελληνική οικονομία, το επόμενο βήμα περιλαμβάνει την αξιολόγηση των προσφορών, κάτι που θα διαρκέσει κάποιες εβδομάδες.
Σημειώνεται ότι το τίμημα για την εταιρεία, οι σύμβουλοι πώλησης Goldman Sachs και Morgan Stanley, το προσδιόρισαν σε ένα εύρος από τα 800 εκατ. - 1 δισ. ευρώ (όσο ήταν ο τζίρος τις «καλές» μέρες). Στο σχέδιο για τη σύμβαση παρέχεται στον εν δυνάμει νέο ιδιοκτήτη η δυνατότητα παροχής δικαιώματος αποκλειστικής διανομής των προϊόντων της ασφαλιστικής μέσω του δικτύου της τράπεζας για 10 χρόνια, κάτι που θεωρείται ότι ανεβάζει το τίμημα, καθώς μια τέτοια δυνατότητα «δίνει» από την αρχή ένα σημαντικό μπόνους στον τζίρο, όπως συμβαίνει σε κάθε ασφαλιστική με στενή σχέση με τραπεζικό ίδρυμα. Έτσι, η πώληση, όταν ολοκληρωθεί, εκτιμάται ότι θα φέρνει έναν αέρα «κεφαλαιακής» ενίσχυσης της Ε.Τ.Ε. καθώς υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει τον δείκτη Common Equity Tier I σε βελτίωση κατά 70 μονάδες βάσης στο 17%.
Η σημασία της Εθνικής
Μέχρι σήμερα, η Εθνική ήταν ένας «εθνικός πρωταθλητής» με σημαντική συμβολή στην εθνική οικονομία. Πέρα από την ηγετική θέση που είχε στα ασφαλιστήρια ζωής, αλλά και συνολικά, ήταν από τους σημαντικούς αγοραστές κρατικού χρέους. Άρα η συνέχιση της παρουσίας της γαλανόλευκης στον ιστό της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει σημασία εν όψει και των επικείμενων εξελίξεων στην αγορά κρατικού χρέους αλλά και της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού χάρτη της χώρας. Τούτων δοθέντων, η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής λαμβάνει σημαντική διάσταση τόσο για την οικονομία όσο και για τη βιωσιμότητά της.
Οι Κινέζοι μνηστήρες
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, για την Εθνική Τράπεζα τέσσερις προσφορές υπάρχουν, εκ των οποίων οι τρεις είναι από διεθνή κινεζικά funds (Fosun, Gongbao και Wintime). Μάλιστα το κινεζικό fund Fosun, είναι το πλέον γνωστό στη χώρα μας, καθώς κατέχει ήδη ένα ποσοστό της τάξης σχεδόν 14% στον όμιλο FF Group, ενώ συμμετέχει και στο σχήμα αξιοποίησης του Ελληνικού. Ωστόσο περνάει φάση διοικητικών αναστατώσεων. Πιο συγκεκριμένα ανησυχίες στις αγορές σε σχέση με την στρατηγική του Ομίλου Fosun International Ltd δημιουργεί η παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου και του Αντιπροέδρου του ομίλου. Η παραίτηση του συνιδρυτή Liang Xinjun και του Αντι-Προέδρου Ding Guoqi θα έχει σίγουρα αντίκτυπο στην εταιρεία, όπως δήλωσε ο έτερος συνιδρυτής Guo Guangchang. Σημειώνεται ότι η Fosun, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργάζεται ήδη με εγχώριο όμιλο για την προώθηση της υποψηφιότητας, ενώ η ασφαλιστική αγορά αναμένει να δει το πώς θα κινηθεί για τη στελέχωση της εταιρίας, καθώς δεν έχει εμπειρία στον εγχώριο κλάδο, εάν αναδειχθεί προτιμητέος αγοραστής.
Παράλληλα ο έτερος κινεζικός όμιλος Gongbao μπορεί να μην τόσο γνωστός όσο το fund Fosun αλλά φιλοδοξεί να βρει «πατήματα» στην ευρωπαϊκή αγορά. Το κινέζικο τρίο το συμπληρώνει το Fund Wintime που δεν αντιμετωπίζεται από του γνώστες του κλάδου σαν να έχει μεγάλες πιθανότητες.
Η ελληνική πρόταση
Απέναντι στους κινεζικούς «δράκους» έχει μπει στη μάχη για την Εθνική Ασφαλιστική μια ισχυρή ελληνική πρόταση. Πρόκειται για το επενδυτικό σχήμα EXIN Partners, στο οποίο συμμετέχουν οι Παύλος Κανελλόπουλος, John Calamos, John Koudounis – και Matt Fairfield. Η ομάδα αυτή, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου, συνδυάζει τη γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, την οικονομική ευρωστία και την βαθειά γνώση της ασφαλιστικής αγοράς. Οι Κανελοπουλος - Αδαμαντιαδης είναι οι πόλοι του Exin στην Αθήνα κι έχουν μια ιστορική παρουσία δεκαετιών στην ασφαλιστική αγορά, Μάλιστα από κοινού με την Exin Partners αγόρασαν τον Ελληνικό κλάδο της AIG, με σημαντική θέση στο εγχώριο ασφαλιστικό τοπίο.
Η παρουσία του Calamos Investments μέσω της συμμετοχής του ελληνοαμερικανού John Koudounis o oποίος είναι και ο CEO της Calamos Investments δίνει σημαντική ώθηση στο σχήμα. Ο J . Koudounis έχει σημαντική παρουσία στον χρηματοοικονομικό κλάδο, ενώ είναι μέλος του μέλους του πανίσχυρου Bretton Woods Committee.
Επίσης ο Matt Fairfield θεωρείται ισχυρός παίκτης διευρυμένο χαρτοφυλάκιο ασφαλιστικών υπηρεσιών και εμπειρία. Έχει συνεχή παρουσία επί 26 χρόνια στην ευρωπαϊκή αγορά ενώ δραστηριοποιείται και στην αμερικανική ασφαλιστική αγορά έχοντας εμπειρία στις εξαγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχεδιασμό του Ελληνικού σχήματος είναι η μετατροπή της Εθνικής σε περιφερειακό παίκτη εάν φυσικά προτιμηθεί η προσφορά τους.
Σταγόνες ιστορίας
Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Ασφαλιστική έχει περισσότερα από 125 χρόνια παρουσίας. Ιδρύθηκε την 15η Ιουνίου του 1891 (ΦΕΚ Αρ.177/22.06.1891) με κύριο μέτοχο την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και με τη συμμετοχή των: Τράπεζα Κωνσταντινουπόλεως, Προνομιούχο Τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας, Γενική Πιστωτική Τράπεζα Ελλάδας και Τράπεζα Βιομηχανικής Πίστεως.
Το ιδρυτικό καταστατικό της Εθνικής Ασφαλιστικής υπογράφουν ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Καλλιγάς και προσωπικότητες της τραπεζικής και οικονομικής ζωής της χώρας, όπως ο Γεώργιος Αθηνογένης και ο Στέφανος Στρέιτ. Σκοπός «η αναδοχή παντός είδους ασφαλειών και αντασφαλειών». Διάρκεια «Απεριόριστος». Όλα αυτά τα χρόνια έχει συνδεθεί με την πολυκύμαντη πορεία της χώρας και η περαιτέρω πορεία της και η συνέχισή της σύνδεσής της με την εθνική οικονομία θα έχει πρώτιστη σημασία.
Σε αυτήν είχε ασφαλιστεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ήταν συνώνυμο της εδαφικής επέκτασης της χώρας στις αρχές του 20ου με ίδρυση ασφαλιστικών γραφείων από την Κρήτη μέχρι τη Σμύρνη, οπότε και σχεδόν ταυτόχρονα πάτησε πόδι μαζί με την ελληνικό στρατό το 1920.
Τα μεγέθη
Σήμερα η Εθνική Ασφαλιστική είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας, με συνολικά ασφάλιστρα άνω των 440 εκατ. ευρώ και μερίδιο αγοράς 18%, ενώ η συνεργασία με το τραπεζικό δίκτυο για την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων (bankassurance) εξασφαλίζει πρόσβαση σε ένα ευρύ δίκτυο διανομής περίπου 500 καταστημάτων. Τα εκτιμώμενα κέρδη για το 2016 υπολογίζονται στα 52 εκατ. ευρώ, ενώ η διαχρονική συνεισφορά της εταιρείας στην κερδοφορία του ομίλου της ΕΤΕ ήταν 78 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων το 2015, 105 εκατ. ευρώ το 2014, 111 εκατ. ευρώ το 2013 και 92,4 εκατ. ευρώ το 2012. Η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (RoE) ανήλθε στο 11,4% το 2015, ενώ το ύψος των επενδύσεων στα 2,8 δισ. ευρώ.
Γιώργος Αλεξάκης