Στην Ελλάδα, ενδεικτικά αναφέρεται ότι, τα τελευταία 25 χρόνια έχουν σημειωθεί περισσότερα από 20 περιστατικά απαγωγής επιφανών και μη προσώπων, ενώ στο εξωτερικό τα αντίστοιχα φαινόμενα είναι πιο συχνά, καθώς πάνω από 30.000 ιδιώτες πέφτουν κάθε χρόνο θύματα απαγωγής σε περισσότερες από 40 χώρες ανά την υφήλιο. Ο αριθμός αυτός είναι πλασματικός γιατί στην πραγματικότητα το ποσοστό των περιστατικών, που δηλώνεται στην αστυνομία είναι πολύ μικρότερο από το πραγματικό, λόγω του φόβου της οικογένειας για το θύμα, ενώ ο χειρισμός των υποθέσεων γίνεται με εχεμύθεια και μυστικότητα.
Συνήθως, οι κατηγορίες των θυμάτων είναι κατά κύριο λόγο δυο: αφενός στελέχη επιχειρήσεων, που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους και αφετέρου πολίτες με σχετικά μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ενώ και στις δυο περιπτώσεις στο στόχαστρο μπαίνουν συχνά μέλη των οικογενειών των θυμάτων. Κατά κύριο λόγο, οι πιο επικίνδυνες χώρες βρίσκονται στην Αφρική, την Κεντρική και Λατινική Αμερική και την Ασία, με τη Νιγηρία, την Κολομβία, το Μεξικό, τη Βενεζουέλα και το Αφγανιστάν να απαρτίζουν την πρώτη πεντάδα στην επικινδυνότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις παραπάνω περιοχές δρουν κυρίως εγκληματικές οργανώσεις με οικονομικά κίνητρα και έχουν στόχο ξένους υπηκόους που εργάζονται σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Σχετικά με τις χώρες της Μεσογείου, όσο η κοινωνικοοικονομική κρίση εξαπλώνεται και το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών διευρύνεται, τόσο η εγκληματικότητα αυξάνεται, αναζωπυρώνοντας τις διάφορες ομάδες κακοποιών, που θα μπορούσαν να προβούν σε απαγωγές. Πιο συγκεκριμένα για την Ελλάδα, πολλά είναι τα περιστατικά απαγωγών με στόχους εκπροσώπους του επιχειρηματικού και ναυτιλιακού κόσμου, με πιο πρόσφατα παραδείγματα την απαγωγή γνωστού αρτοβιομηχάνου και την απόπειρα απαγωγής γόνου μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας.
Αξίζει να σημειωθεί το περιστατικό με την απαγωγή του 14χρόνου γιου ενός ορθοπεδικού επαρχιακής περιοχής και το μικρό ποσό των λύτρων που ζητήθηκε από τους δράστες (μόλις 12.000€), που αποδεικνύει ότι τα θύματα απαγωγών μπορεί να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί ή δικηγόροι και αντίστοιχα τα μέλη των οικογενειών τους, χωρίς να έχουν απαραίτητα μεγάλη οικονομική επιφάνεια ή να είναι αναγνωρίσιμοι ιδιώτες. Οι παραπάνω αναφορές φέρνουν στο προσκήνιο το ζήτημα της ασφάλισης απαγωγών, λύτρων και εκβιασμού, τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να προστατεύσουν τα στελέχη τους. Πότε όμως ενεργοποιείται ένα πρόγραμμά Ασφάλισης Απαγωγής, Λύτρων και Εκβιασμού και τι καλύψεις μπορεί να περιλαμβάνει:
Το πρόγραμμα ενεργοποιείται σε περιπτώσεις απαγωγής, εκβιασμού, παράνομης κράτησης ή πειρατείας σε μέσο μεταφοράς. Τα προγράμματά Ασφάλισης Απαγωγής, Λύτρων και Εκβιασμού περιλαμβάνουν καλύψεις για πληρωμή των λύτρων αλλά και απώλειά τους κατά τη μεταφορά τους, όπως επίσης και τις αμοιβές των εξειδικευμένων συμβούλων, που θα διαχειριστούν το περιστατικό, καθώς και την αποζημίωση σε περίπτωση απώλειας ζωής. Μετά το τέλος του περιστατικού καλύπτονται έξοδα για την ψυχική, σωματική και οικονομική αποκατάσταση των θυμάτων, ενώ στην περίπτωση εταιρικού συμβολαίου καλύπτεται επιπλέον η απώλεια εσόδων από τη διακοπή εργασιών, αλλά και εύλογα νομικά έξοδα.
Σχετικά με την Ασφάλιση Απαγωγής, Λύτρων και Εκβιασμού τοποθετήθηκε η κυρία Αναστασία Καραΐσκου, underwiter του Κλάδου Financial Lines της εταιρίας AIG:
«Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ασφάλισης, τόσο από επιχειρήσεις όσο και από ιδιώτες. Μια εταιρεία έχει υποχρέωση να λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και ασφάλειας για τους υπαλλήλους της και ειδικότερα για εκείνους που ταξιδεύουν ή διαχειρίζονται μεγάλα χρηματικά ποσά, καθώς αποτελούν ελκυστικούς στόχους για εγκληματικές και τρομοκρατικές οργανώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η AIG έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα Ασφάλισης Απαγωγής, Λύτρων και Εκβιασμού, με στόχο να προστατεύσει τους ασφαλισμένους από τους κινδύνους της απαγωγής, του εκβιασμού και της παράνομης κράτησης. Το πρόγραμμα στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: την ασφαλιστική κάλυψη, τις υπηρεσίες πρόληψης και εκπαίδευσης και τις υπηρεσίες ανταπόκρισης. Στόχος μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε την οικονομική απώλεια του ασφαλισμένου, καλύπτοντας όλα τα έξοδα που συνοδεύονται από ένα περιστατικό κρίσεως και παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης για την αποτροπή τέτοιων περιστατικών. Στην περίπτωση επέλευσης ενός γεγονότος, εξειδικευμένοι σύμβουλοι διαχείρισης κρίσεων της AIG, εγγυώνται άμεση αντιμετώπιση, παρέχοντας συμβουλές στην ομάδα διαχείρισης κρίσης του πελάτη ή στην οικογένειά του, καθ’ όλη τη διάρκεια του περιστατικού, με σκοπό να συμβάλλουν στην επιτυχή κατάληξη του. Επειδή τέτοιου είδους συμβόλαια χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης και μεταχείρισης, βασική προτεραιότητα μας είναι η διαφύλαξη της ανωνυμίας του ασφαλισμένου και της οικογένειάς του, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει να διατηρούμε τα συγκεκριμένα προγράμματα άκρως εμπιστευτικά και συνιστώντας στους ίδιους να πράττουν το ίδιο για τη δική τους ασφάλεια.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr